Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zadnja Slovenca s križarke Diamond Princess sta se v Slovenijo vrnila brez okužbe

Okužb na križarki Diamond Princess bi bilo manj, če karantena ne bi bila predpisana. 
Križarka Diamond Princess. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Križarka Diamond Princess. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Ka. M., STA
29. 2. 2020 | 14:09
29. 2. 2020 | 20:51
3:33
Na ladji za križarjenje Diamond Princess z več kot 3500 ljudmi na krovu, ki je zaradi prisotnosti novega koronavirusa sars-cov-2 pri potnikih obtičala v japonski Jokohami, je bilo tudi šest slovenskih državljanov. Štirje so se vrnili domov že prej, kot zadnja pa sta se vrnila državljana, ki sta se okužila z novim virusom, zaradi česar sta bila sprejeta v bolnišnico na Japonskem. 

Slovenca, pri katerih so okužbo z virusom potrdili, sta bila na ponovnih testih na Japonskem negativna. Državljana sta se že vrnila v Slovenijo, kjer so jima ponovno vzeli bris, ki je prav tako potrdil odsotnost okužbe, so sporočili z ministrstva za zdravje. Sta zdrava, za boleznijo covid-19 nista zbolela. Ker nista okužena z virusom, zanju ni predpisana karantena. 





Tuji mediji veliko pozornosti namenjajo informaciji, da je karantena na križarki Diamond Princess negativno vplivala na število okužb. Teh bi bilo manj, če karantena ne bi bila predpisana. »Stopnja okužb na krovu ladje je bila približno štirikrat višja kot tista, ki smo ji bili priča na kopnem, na najbolj okuženih območjih Kitajske,« je razkril profesor epidemiologije na švedski univerzi Umea Joacim Rocklov

V Sloveniji so doslej opravili 183 testov na novi koronavirus; do 12. ure so bili vsi negativni. Slovenija tako še naprej čaka prvi potrjen primer novega koronavirusa, to osebo pa bodo pristojni v vsakem primeru hospitalizirali. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je poudarila, da je šlo pri osebah, ki so izpolnjevale pogoje za testiranje - torej, da so se v zadnjih dneh mudile na ogroženih območjih in kazale ustrezne simptome bolezni - na začetku testiranj predvsem za tiste, ki so bili na Kitajskem, v zadnjem času pa gre predvsem za tiste, ki so bili v sosednji Italiji.

Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je medtem ponovila protokol za vse, ki menijo, da bi lahko bili okuženi. Brise za testiranja bodo zaradi racionalizacije kadrov in opreme s ponedeljkom jemali na 16 točkah, po znanih rezultatih se bo z osebami ustrezno ravnalo naprej. Repar Bornškova je poudarila, da bodo prvi primer ne glede na resnost bolezenskih znakov hospitalizirali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine