Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

In uršljanka/uršljan leta 2018 je ...

... vse bo jasno zvečer v kulturnem domu v Slovenj Gradcu. 
Festivalsko vzdušje v Koroški galeriji likovnih umetnosti. FOTO: Mateja Kotnik
Festivalsko vzdušje v Koroški galeriji likovnih umetnosti. FOTO: Mateja Kotnik
12. 10. 2018 | 14:00
12. 10. 2018 | 14:04
2:34
Slovenj Gradec – Mesto Slovenj Gradec so zasedli mladi slovenski literati, ki se potegujejo za naziv najperspektivnejšega mladega literata, uršljanke ali uršljana leta 2018. Zmagovalcu, ki bo znan drevi, bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti prihodnje leto za nagrado natisnil knjigo.  

Letos se za naslov uršljanke ali uršljana 2018 poteguje 87 mladih avtorjev iz vse Slovenije, v finale pa so se izmed 21 regijskih izbrancev po izboru glavnega selektorja festivala, pesnika, prevajalca in urednika Primoža Čučnika, uvrstili: Nina Kremžar iz Ljubljane, Melanija Grahovac iz Škofje vasi, Jaka Šoster iz Slovenj Gradca, Tea Plesničar iz Nove Gorice in Aljoša Toplak iz Markovcev. 

Zmagovalca bodo razglasili ob 20. uri na prireditvi z naslovom Krhek si, in to ti daje moč v kulturnem domu v Slovenj Gradcu, kjer bodo premierno predstavili tudi zmagovalko letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2018. Feferon si je s pesmijo Sprememba grba, proteusno-repati sonet, prislužila Jana Kolarič. Pesem je za predstavitev na festivalu uglasbila Dunja Vrhovnik. Na drevišnji osrednji prireditvi bodo besedila finalistov interpretirali dijaki Gimnazije Slovenj Gradec. Pod režijo in dramaturgijo se bo podpisala Tea Kovše, na prireditvi pa bodo nastopile plesalke Studia za sodoben ples ter zasedba Suha južina. 

Mladi literati v prostorih Mladinske knjige.  FOTO: Mateja Kotnik
Mladi literati v prostorih Mladinske knjige.  FOTO: Mateja Kotnik


Do takrat pa bodo v mestu na petih lokacijah potekale številne literarne matineje. Popoldne ob 16. uri v muzeju Huga Wolfa z gostjo festivala, mlado luksemburško pisateljico Noro Wagener, v čajnici Peč pa se bo s prvencem Negotovosti navkljub ob 17.30 predstavila Katarina Gomboc, uršljanka 2017.  

Festival mlade literature Urška poteka že sedemnajstič. V teh letih je na festivalu sodelovalo okoli 1600 maldih avtorjev. Mnogi med njimi so danes že uveljavljeni književniki.  

Festival se bo zaključil jutri z literarno delavnico Poezija in popravki, ki jo bo vodil selektor festivala Pimož Čučnik.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine