Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Najboljši tekmujejo za kapital in priseljence

Vlagateljem so lestvice v pomoč pri vlaganjih, podjetjem pri iskanju kadrov, države z njimi izboljšujejo rejtinge, ljudje pa se sploh radi primerjamo.
Ljudje, kapital, izdelki in storitve se, odkar obstaja svet, selijo - v glavnem s slabšega na boljše. FOTO: Tibor Bognar/Photononstop
Ljudje, kapital, izdelki in storitve se, odkar obstaja svet, selijo - v glavnem s slabšega na boljše. FOTO: Tibor Bognar/Photononstop
28. 7. 2023 | 05:00
13:07

V nadaljevanju preberite:

Po zadnjem t. i. globalnem indeksu dobrega življenja Economist Intelligence Unit (EIU), ki ga pripravljajo pri eni najvplivnejših poslovnih revij The Economist, je v letu 2023 najboljše mesto za življenje Dunaj – pred Köbenhavnom, zadnja v top deseterici pa japonska Osaka. Primerjava obsega 173 mest v petih širokih kategorijah: stabilnost, zdravstvo, kultura in okolje izobraževanje in infrastruktura. Končna ugotovitev raziskave je, da v svetu glede na letni indeks vendarle obstaja razlog za »optimizem sredi nestabilnosti«.

»Lestvice izdelujejo urbanisti, arhitekti, sociologi, novinarji, meščani in ekspati na podlagi kriterijev, kot so: varnost, dostopnost in učinkovitost zdravstva in oskrbe, prometna infrastruktura, dostopnost raznolike ponudbe v kratki razdalji na različnih koncih mesta; povezanost z drugimi mesti in državami, poslovno-podjetniško okolje, kakovost zraka, razmerje med zelenimi in 'sivimi' površinami v mestu; zadovoljstvo prebivalcev mest,« našteva Nina Granda. Ti kriteriji omogočajo precej primerljive rezultate, dodaja, ki so podlaga za končne ocene.

Tako so avtorji poročila EIU Dunaj, denimo, označili za »neprekosljivo kombinacijo stabilnosti, dobre infrastrukture, močnega izobraževanja in zdravstvenih storitev ter obilice kulture in zabave«. Seveda ima življenje na Dunaju tudi pomanjkljivosti - ena od njih je, kot se je izkazalo,  pomanjkanje večjih športnih dogodkov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine