Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Igor Kadunc poleg obeh direktorjev verjetno kandidat za vrh RTV

Poleg obstoječega generalnega direktorja najbrž v igro tudi direktorica televizije in direktor radia.
Igor Kadunc bo imel, kot vse kaže, protikandidata v Nataliji Gorščak in Mirku Štularju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Igor Kadunc bo imel, kot vse kaže, protikandidata v Nataliji Gorščak in Mirku Štularju. FOTO: Matej Družnik/Delo
7. 1. 2021 | 05:38
7. 1. 2021 | 05:38
3:17
Ljubljana – Še danes imajo kandidati čas za prijavo na razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, saj se 24. aprila dosedanjemu Igorju Kaduncu izteče štiriletni mandat. Ta razmišlja, da bi se za to mesto potegoval znova. »Pritisk tistih, ki mislijo, da smo veliko naredili in da bi kaj še lahko, je velik,« pravi Kadunc.

Njegova protikandidata pa bosta, kot vse kaže, tudi obe njegovi desni roki. Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak nam je potrdila svojo prijavo, medtem ko je direktor Radia Slovenija Mirko Štular povedal, da o njej razmišlja. »Situacija na RTV Slovenija je zelo zahtevna. V vsakem primeru potrebuje predvsem strokovno, učinkovito in razvojno usmerjeno vodstvo, ki bo zagotavljalo neodvisnost in finančno stabilnost,« pravi Štular.

Špekuliralo se je, da bi se lahko na razpis prijavila tudi trenutni nadzornik RTV Slovenija Borut Rončević in strokovnjak za telekomunikacije Mitja Štular, a sta nam oba povedala, da ju funkcija ne zanima in prijave ne bosta oddala.

Med razpisnimi pogoji za kandidate za novega generalnega direktorja je ključno predvsem poznavanje programskih, produkcijskih in poslovnih procesov RTV Slovenija, pa tudi njihovo videnje položaja in vloge RTV Slovenija v medijskem prostoru ter medijske zakonodaje, ki ureja položaj zavoda. A da ni le strokovnost tista, ki vodi izbor 29-članskega programskega sveta, ampak da nanj vplivajo tudi politične preference, pa se je doslej pokazalo že večkrat. Komu so naklonjeni programski svetniki blizu koalicijskih in opozicijskih vrst, še ni povsem jasno, prav tako ne, ali bi bil med njimi možen kompromis. Za izvolitev mora kandidat za generalnega direktorja, pa tudi direktorja televizije ali radia, namreč zbrati vsaj 15 glasov. »Jaz ne bom od nikogar, ampak od stroke,« je politizacijo funkcije komentirala Gorščakova.
 

Glasovanje predvidoma že konec januarja


Kdo izmed prijavljenih ustreza vsem razpisnim pogojem, bo razpisna komisija programskega sveta pregledala v ponedeljek. Kot je pojasnil predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, bi se lahko kandidati, ki ustrezajo razpisnim pogojem, predstavili programskemu svetu na seji 25. januarja, takrat naj bi o njih tudi glasovali. Če nihče ne bi dobil večine, se razpis ponovi.

Pred novim generalnim direktorjem, ki bo mandat, tudi če bo izbran že januarja, nastopil šele, ko se bo ta iztekel dosedanjemu direktorju, bo sicer zahtevna naloga, kako ob obstoječem RTV-prispevku, ki je nespremenjen že od leta 2012, zagotavljati finančno stabilnost in vsaj poskusiti modernizirati javno radiotelevizijo, sploh ob stališču aktualnega predsednika vlade Janeza Janša, ki ocenjuje, da je zaposlenih preveč in je s spremembami zakona o RTV celo za prerazporeditev zbranih sredstev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine