Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hilda Tovšak preklicala priznanje krivde

Poleg Hilde Tovšak so na zatožni klopi še Senica, Olga Zaviršek in Blanka Muster.
Hilda Tpovšak in zagovornik Dušan Tanko na sodišču. FOTO: Brane Piano
Hilda Tpovšak in zagovornik Dušan Tanko na sodišču. FOTO: Brane Piano
20. 12. 2018 | 14:35
20. 12. 2018 | 14:43
2:27
Celje – Četverica je obtožena sodelovanja pri zlorabi položaja in pranja denarja pri nakupu in prodaji delnic Delamarisa, Senica, Zavirškova in Musterjeva pa pred letom in pol na predobravnavnem naroku krivde niso priznali. Sodnica Ingrid Lešnik je danes opravila še predobravnavni narok za Hildo Tovšak kot nekdanjo direktorico Vegrada, pri tem pa je prišlo do novega zapleta.
 
O tem, da naj bi Vegrad leta 2007 1,4 milijona evrov plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu 13 milijonov evrov vrednih delnic Delamarisa, denar pa naj bi dobil Senica, se je namreč Tovšakova izrekla za nedolžno, saj se sama ni z ničemer okoristila, korist pa je imela družba Vegrad. Pred tem je Tovšakova preklicala svoje priznanje krivde in sporazum s tožilstvom za 10 mesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo 10 let.
 
Svoje prvotno priznanje je razložila s tem, da je bila takrat na prestajanju zaporne kazni, pod pritiskom medijev in se je želela tega čimprej rešiti in stvari zaključiti. Takrat tudi ni poznala celotnega primera oziroma ni bila seznanjena z ugotovitvami sodne preiskave, saj ni imela aktivnega zagovornika. Zdaj, določilo ga je že pred nekaj leti sodišče, jo zagovarja odvetnik Dušan Tanko.
 
Sodnica Lešnikova je izpeljala predobravnavni narok do konca, ker je sprejela umik priznanja pa je s tem tudi zavrnila sporazum o kazni za Tovšakovo, torej ne bo mogla voditi glavne obravnave proti četverici. Tako bo primer potem, ko je predlani preodbravnavni narok za trojico opravila sodnica Mojca Turinek, primer dodeljen še edini specializirani sodnica okrožnega sodišča v Celju, sodnici Cvetki Posilovič.
 
Ta bo odločila tudi o današnjem predlogu zagovornika Tovšakove, da ob že izločenih listinah o nekaterih hišnih preiskavah sodišče izloči še druge listine in sicer zaradi kršenja pravil v pomanjkljivih obrazložitvih sklepov o 11 hišnih preiskavah.
 
Okrožni državni tožilec Boštjan Valenčič je Tankovemu predlogu ugovarjal kot neutemeljenemu, nasprotoval pa je tudi temu, da je sodnica Lešnikova sprejela preklic sporazuma o priznanju krivde.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine