Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ernest Gortan odstopil od vodenja novogoriške bolnišnice

Namigi, naj zdajšnjega direktorja ne podprejo, so menda prispevali k temu, da so se nekateri člani izognili seji. Govori se o vplivu Fidesa.
Junija bo leto dni, odkar je Ernest Gortan kot vršilec dolžnosti prevzel vodenje SB Nova Gorica. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Junija bo leto dni, odkar je Ernest Gortan kot vršilec dolžnosti prevzel vodenje SB Nova Gorica. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
26. 5. 2021 | 17:00
3. 6. 2021 | 20:55
5:37
Na ponedeljkovi seji sveta zavoda bi morali odločati tudi o imenovanju novega direktorja, a je seja zaradi nesklepčnosti odpadla. Dve uri pred njenim začetkom je od kandidature odstopil sedanji vršilec dolžnosti direktorja Ernest Gortan, saj je dobil namig, da ne bo dobil podpore. Mandat se mu izteče sredi junija.

Dobro obveščeni pravijo, da je Gortan, nekdanji prvi mož Intereurope, najprej dobil jasen signal, da bo imel podporo pri imenovanju na direktorski položaj in se je kot edini tudi prijavil na razpis, a so se očitno, tik pred zdajci, zadeve spremenile. Nekateri člani sveta zavoda naj bi dobili namig, naj se Gortana ne podpre. Podobna informacija je prišla tudi na njegova ušesa, zato je od kandidature odstopil.
 

Minister zaprosil Saksido


Metka Jelinčič Maraž, predsednica sveta zavoda, je dejala, da so zadnji trenutek pred sejo dobili nekaj odpovedi udeležbe. Odločitve o direktorju zaradi nesklepčnosti niso mogli sprejemati. Prihodnji teden naj bi bila seja predvidoma v sredo ali v četrtek, saj bo treba imenovati novega v. d. direktorja. Za ta položaj naj bi bil v igri zdravnik Silvan Saksida, ki je v omenjeni bolnišnici tudi sindikalni zaupnik sindikata Fides in je v preteklosti že bil na vodstvenem položaju.

Saksida je na vprašanje, ali bi bil lahko prav on novi vršilec dolžnosti direktorja, dejal, da ga je minister Janez Poklukar zaprosil, da za pol leta oziroma do izbire novega direktorja prevzame vedejevstvo. Jelinčič Maraževa je dejala, da še ne ve, kdo bodo kandidati: »Bi pa rada, da vodenje prevzame nekdo, ki že ima izkušnje iz zdravstva in vsaj delno iz vodenja.« Izkušnje iz zdravstva se ji zdijo nujne, saj je potem nekaj časa prosti tek oziroma mine nekaj časa, da se nekdo, ki ni iz zdravstva, seznani s tem zelo zapletenim sistemom.
 

Pomembni vpliv Fidesa


Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa in zdravnik v šempetrski bolnišnici, v torek o zapletih pri imenovanju direktorja – razen tega, da je bila seja nesklepčna – ni vedel nič. Na vprašanje, kako je bil zadovoljen z Gortanovim delom, je dejal, da kot zaposleni vodenja bolnišnice v zadnjih treh mandatih ne more pohvaliti. Dodal je, da je Gortanu ob imenovanju z nekaj starejšimi kolegi ponudil roko v smislu pomoči pri vodenju bolnišnice, ki je bilo s prejšnjimi ekipami neuspešno, a te roke ni sprejel, kasneje pa da se ni več vpletal. Gortan je potrdil, da so se ob postavljanju ekipe predstojnikov za ta delovna mesta ponudili tudi zaposleni, kolegi dr. Kuštrina: »Ekipo najožjih sodelavcev sem izbral po lastni presoji in vanjo izbral tudi določene zaposlene iz te skupine.«

Jelinčič Maraževa je dejala, da bodo, kar se poslovnega področja tiče, zdaj težko našli boljšega kandidata za direktorski položaj. Časovno mu po njenem mnenju ni ostalo veliko časa za ukvarjanje s strokovnim delom, zato je bila v zvezi s tem bolj kritična. »Ne morem se namreč sprijazniti, da ostaja skoraj ista ekipa od takrat, ko je zadeva začela iti navzdol. Kar se tega tiče, z gospodom Gortanom nisva bila na isti valovni dolžini, kar pa se poslovnega dela tiče, pa bo, kot sem dejala, težko dobiti boljšega.«

Dunja Savnik Winkler je mesto strokovne direktorice v omenjeni bolnišnici zasedla pred sedmimi leti, od takrat pa se je zamenjalo pet ministrov in štirje direktorji. Direktorji so do leta 2018, ko je položaj prevzel Stanislav Rijavec, vedno prihajali iz hiše, z blagoslovom sindikata, je pojasnila: »Da je Fides vodil bolnišnico, tudi z menjavami hišnih direktorjev, vedo vse oblasti.« Z dogajanjem glede Gortanovega imenovanja se po besedah strokovne direktorice le ponavlja stara zgodba. Sama si želi, da pride v hišo človek od zunaj in poslovno postavi stvari na svoje mesto oziroma nadaljuje pot, ki sta jo zastavila tako direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin, ki je nekaj časa vodil novogoriško, kot Gortan, nikakor pa na vodstvenem položaju ne vidi predstavnikov Fidesa.
 

Župan želi pojasnila


Finančno stanje bolnišnice se je pod Gortanovim vodenjem precej izboljšalo in je pozitivno tudi v primeru, ko se bodo v novem splošnem dogovoru znižale cene hospitalizacij pacientov s covidom. Savnik Winklerjeva je dejala, da so zdaj sposobni v tednu dni plačevati dobaviteljem, ki so morali prej na plačilo čakati do 210 dni. Za izplačilo plač so se morali še nedolgo tega zadolževati, na mesec so naredili pol milijona izgube in bili po poslovnem rezultatu med najslabšimi bolnišnicami. Zdaj so tik pred sestavo finančnega načrta za prihodnje leto, zato se strokovni direktorici menjava vodstvenega kadra tudi s tega vidika ne zdi niti smiselna niti potrebna. Razume pa, da je nekaterim morda v interesu hoditi v službo in bolj malo delati.

Predstavnica občine Nova Gorica v svetu zavoda je Sandra Cvijanović, pri kateri se je župan Klemen Miklavič že pozanimal o dogajanju. Tudi ona je bila odsotna na seji, a je imela upravičen razlog, je pojasnil župan, ki ga je zaplet glede Gortanovega imenovanja presenetil, posebej ker finančne številke govorijo njemu v prid. Predstavnico občine je zato že zaprosil, naj zahteva dodatna pojasnila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine