Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob: Včeraj je zmagal svobodomiselni del Slovenije

Po besedah predsednika vlade so imele stranke na levosredinskem polu smolo zaradi razdrobljenosti. Z optimizmom pa ga navdajajo rezultati referendumov.
Robert Golob FOTO: Črt Piksi/Delo
Robert Golob FOTO: Črt Piksi/Delo
Be. B., STA
10. 6. 2024 | 13:13
10. 6. 2024 | 13:46
2:55

Premier Robert Golob je danes po sestanku vlade za Slovence v zamejstvu podal tudi prve komentarje na izide včerajšnjih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov. Dejal je, da stranka sprejema rezultate volitev ter da ga z upanjem in optimizmom navdaja rezultat referendumov.

Premier ni želel komentirati štetja glasov oziroma neveljavnih glasovnic, saj nima dovolj informacij.  

Golob je dejal, da so odstotki in število glasov tisti, ki štejejo, je pa priznal, da so imele stranke na levosredinskem polu malce smole zaradi razdrobljenosti in posledično manjšega števila mandatov. »Nič ni šlo narobe, vsi naši cilji so bili izpolnjeni: imeli smo visoko volilno udeležbo, dobili smo štirikrat za na referendumih, v Svobodi smo imeli sicer malček smole pri mandatih za evropske poslance. Po svoje pa je tako morda še bolje, saj zdaj nimamo izgovorov, da ne bi naprej delali še bolj trdo.«

Dejal je, da je izredno vesel zaradi rezultatov referendumov, ki ga navdajajo z optimizmom za prihodnost, saj je včeraj zmagal svobodomiselni del Slovenije oziroma levosredinski pogled na razvoj Slovenije in Evrope je včeraj dobil potrditev.«

Volivci so podprli posvetovalne referendume, za ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je izreklo 54,84 odstotka volivcev, za rabo konoplje za medicinske namene 66,65 odstotka volivcev, za osebno rabo 51,55 odstotka in za uvedbo preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah 70,83 odstotka volivcev.

Na volitvah je slavila desnica, ki je po delnih neuradnih izidih državne volilne komisije (DVK) s 30,65 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata (22,15 odstotka glasov), po enega pa so osvojili v Vesni (10,52 odstotka glasov), SD (7,73 odstotka glasov) in NSi (7,66 odstotka glasov). Gre za podatke, osvežene ob 13. uri.

Od 1.689.585 volilnih upravičencev je sicer na tokratnih volitvah glasovalo 698.770 volivcev, udeležba je bila 41,36-odstotna.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine