Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob se bo sestal z Bidnom

Delovni sestanek v Washingtonu bo predvidoma 22. oktobra.
Robert Golob bo odšel v Washington. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Robert Golob bo odšel v Washington. FOTO: Ludovic Marin/AFP
M. B.
18. 10. 2024 | 21:08
18. 10. 2024 | 21:43
2:31

Predsednik vlade Robert Golob bo na povabilo predsednika ZDA Josepha Bidna odšel na delovni obisk v Washington. Z ameriškim predsednikom se bo predvidoma sestal 22. oktobra, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Teme pogovorov v Washingtonu bodo krepitev vsestranskega bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, s poudarkom na kibernetski varnosti, umetni inteligenci, inovacijah in energetiki. Nadalje se bosta voditelja pogovarjala tudi o krepitvi varnostnega sodelovanja ter čezatlantskega sodelovanja med EU in ZDA, pregledu odnosov znotraj NATO, krepitvi sodelovanja v mednarodnih organizacijah in večstranskih pobudah ter si izmenjala stališča o aktualnih globalnih vprašanjih, med drugim o Ukrajini, Bližnjem vzhodu in Sudanu, ter pomembnih regionalnih vprašanjih, kot je Zahodni Balkan.  

Golob in Biden sta se v zadnjih dveh letih sicer že večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj. Z namenom krepitve dvostranskega sodelovanja sta državi leta 2020 vzpostavili strateški dialog. Aprila 2024 je v Sloveniji potekal že četrti strateški dialog med državama, s poudarkom na krepitvi dvostranskih odnosov v gospodarstvu, znanosti in energetiki, kibernetski varnosti ter skupnih prizadevanj v boju zoper dezinformacije. Slovenija in ZDA sta podpisali tudi sporazum Artemis, s katerim sta državi potrdili interes za sodelovanje na področju vesolja in naprednih tehnologij. S podpisom Memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami pa sta potrdili partnerstvo za krepitev odpornosti in boj proti dezinformacijam.

Golob je tretji predsednik vlade, ki bo na delovnem obisku pri ameriškem predsedniku v Beli hiši. Nekdanji premier Janez Drnovšek se je leta 1998 srečal s tedanjim predsednikom Billom Clintonom in leta 2002 z Georgem W. Bushem, nekdanji premier Janez Janša pa je bil na delovnem obisku pri Bushu leta 2006. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine