Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob: Razprava o progresivnem zdravstvenem prispevku je brezpredmetna

O predlogu Levice na vladi sploh še niso razpravljali, je izjavil premier. Koalicija bo razpravljala jutri in v petek. Vzajemna na upravno sodišče.
»Ta tema na vladi sploh še ni bila obravnavana,« je izjavil Robert Golob. Po njegovem mnenju ima vsak pravico do svojih pogledov, tako gospodarstvo, kot tudi »nekatere politične stranke, ki želijo promovirati svoje ideje«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Ta tema na vladi sploh še ni bila obravnavana,« je izjavil Robert Golob. Po njegovem mnenju ima vsak pravico do svojih pogledov, tako gospodarstvo, kot tudi »nekatere politične stranke, ki želijo promovirati svoje ideje«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10. 5. 2023 | 16:24
11. 5. 2023 | 16:46
3:13

»Zame je ta razprava za zdaj popolnoma brezpredmetna, ker se na to temo ni zgodilo še nič konkretnega,« se je na predlog Levice, ki so ga poslali parlamentarni koalicijski skupini za zdravstveno reformo pod vodstvom poslanke Gibanja Svoboda Tamare Kozlovič, odzval predsednik vlade Robert Golob.

Pričakovati je, da bo koalicija to vprašanje obravnavala jutri, parlamentarna koalicijska skupina pa v petek, a Golob je že ob predstavitvi novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju napovedal, da bo vprašanje o socialni pravičnosti celotnega zdravstvenega sistema skladno s koalicijsko zavezo na vrsti šele do leta 2024. »V koaliciji smo bili enotni, da sprememb dopolnilnega zavarovanja ne bomo uvedli v tistem delu, ki zadeva zbiranje prispevkov, ampak v tistem delu, kjer je to nujno, to je v organizaciji,« je dane dejal Golob na predlog Levice, ki bi bil po njihovem mnenju boljša in pravičnejša rešitev kot samo čisti prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek.

image_alt
Od 15 do 200 evrov zdravstvenega prispevka na mesec

Kakšno stališče bo zavzela SD, za zdaj še ni jasno, a ima progresivnost zapisano v svojem programu.

Skladno s sedanjim predlogom bi po novem vsi obvezno plačevali 35 evrov, kar je približno toliko, kolikor znašajo zdaj premije. Te je vlada do uveljavitve sprememb zakona z uredbo tudi zamrznila, kar pa je naletelo na odpor zavarovalnic, ki omogočajo dopolnilna zavarovanja in opozorila o nevzdržnosti. »Mi bomo morali prekiniti pogodbe«, kar bo privedlo do »katastrofalne eskalacije«, je zagrozil predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln na finančni konferenci v Portorožu. Pritrdil je moderatorju razprave, uredniku Financ Petru Franklu, da je možnost prekinitev pogodb z zavarovanci zapleteno pravno vprašanje, saj tudi uredba prepoveduje odpovedi.

Od zakonodajalca pa Vzajemna pričakuje, da povrne izpad dohodkov, še ta teden bodo na upravnem sodišču vložili pobudo za zadržanje uredbe. »Pravni strokovnjaki pravijo, da nam ne bo uspelo, ampak mi moramo izkoristiti vsa pravna sredstva, da nam nekdo ne očita, da tega nismo izkoristili,« je še dejal Mikeln.

Tako Golob kot zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je bil prav tako govornik na konferenci, sta zatrjevala, da bodo preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izpeljali. Bešič Loredan je zavarovalnice pozval, naj napišejo, kako se v prihodnosti vidijo v zdravstvenem sistemu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine