Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Glavni razlog za pripombe opozicije ni Magnifico, ampak najino prijateljstvo«

Opozicijski svetniki so zapustili sejo mestnega sveta in obstruirali glasovanje o spremembah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.
»Tako da ne vidim nobenih težav, mi smo svoje opravili, sprejeli. Kaj bo naredil Magnifico, bo njegova odločitev, z njim nisem govoril,« je dejal Zoran Janković. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Tako da ne vidim nobenih težav, mi smo svoje opravili, sprejeli. Kaj bo naredil Magnifico, bo njegova odločitev, z njim nisem govoril,« je dejal Zoran Janković. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
2. 7. 2024 | 16:33
3. 7. 2024 | 09:50
5:07

Ljubljanski župan Zoran Janković je o razpravi opozicijskih svetnikov na ponedeljkovi seji mestnega sveta o omejitvi prireditev v Tivoliju in na Rožniku dejal, da glavni razlog za pripombe ni bil Magnifico, ampak dejstvo, da je županov prijatelj. »Moja zgodba je zelo preprosta. Magnifico je dobil isto možnost, kot so jo imeli drugi,« je izjavil.

»Ponosen sem na to, da je moj prijatelj, ampak to ne pomeni, da bom v neki lažni politični nevtralnosti zanikal svoje prijateljstvo,« je še dodal na današnji redni novinarski konferenci. Po njegovih besedah je bila razprava o tej točki pričakovana, saj »kjerkoli se pojavi župan, temu nasprotujejo«.

image_alt
Mestni svet s spremembo odloka Magnificu omogočil izvedbo koncerta?

Opozicijski svetniki so sicer vsak po svoji razpravi zapustili sejo in obstruirali glasovanje o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. »Njihov odhod je njihova pravica,« pa je danes dejal Janković.

Svetniki so spremembo odloka potrdili s 24 glasovi za in nobenim proti. »Pri čemer je manjkalo pet naših mestnih svetnikov zaradi dopustov, se pravi, če bi bili vsi prisotni, predvidevam, da bi bil rezultat 29 za, nič proti,« je prepričan župan.

Razprava je bila burna, svetniki so med drugim opozorili, da je sprememba odloka nezakonita. Janković je danes dejal, da je glede razprave popolnoma miren iz več razlogov, eden od teh je, da so pred sedmimi leti pred razglasitvijo krajinskega parka opravili dvomesečno javno razpravo ter dobili mnenje zavoda za varstvo narave in zavoda za gozdove.

image_alt
Magnifico: Počutim se kot v skeču Montyja Pythona

Napovedana vložitev predloga za referendum

Svetnica Vesne Jasminka Dedić je sicer na seji napovedala vložitev predloga za občinski referendum. »Napoved referenduma je absolutno njihova pravica, imajo vse možnosti, da se tega lotijo,« je komentiral župan. Dodal je, da imajo tudi vse možnosti, da se obrnejo na sodišče.

»Tako da ne vidim nobenih težav, mi smo svoje opravili, sprejeli. Kaj bo naredil Magnifico, bo njegova odločitev, z njim nisem govoril,« je še dejal Janković.

Ponovil je, zakaj so se odločili za spremembo odloka, in omenil prireditve na Rožniku ob 1. maju, študentski Pohod na Rožnik, Taborniški feštival ob Jakopičevem drevoredu, DM tek za ženske na območju sankališča in območje rekreacijskega centra Mostec. »Tam mislimo narediti parkirišče. Potem bomo zaprli dovoz do gostilne in skakalnice ter ga dovolili le tistim, ki ga potrebujejo, in dostavi,« je še dejal o območju Mosteca.

Janković je dodal, da ob teh prireditvah v krajinskem parku noben mestni svetnik »ni videl nobenega problema«. Prav tako po njegovih besedah tem prireditvam niso nasprotovali Mladi za podnebno pravičnost, ki zdaj nasprotujejo Magnificovemu koncertu.

image_alt
Magnificov menedžer: Zavod za varstvo narave odloča arbitrarno!

Magnifico za zdaj brez izjav

Pri Magnificu spremembe občinskega odloka ne komentirajo. Kot je na vprašanja STA odgovoril vodja produkcije Domen Banovec, za zdaj ne dajejo izjav.

Organizatorji Magnificovega koncerta v Tivoliju, ki je napovedan za 31. avgust, sicer po tem, ko je zavod za varstvo narave dvakrat zavrnil soglasje za koncert, čakajo še na odločitev ministrstva za naravne vire in prostor.

Na ministrstvu  so danes za STA potrdili, da so zadevo prejeli v reševanje prejšnji teden, in da bodo predvidoma o njej odločili še ta mesec. Glede spremenjenega odloka pa so na ministrstvu odgovorili, da kot pritožbeni organ odločajo na podlagi predpisov, ki so veljali v času odločitve zavoda za varstvo narave, zato sprejetje odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib na odločanje ministrstva kot pritožbenega organa ne vpliva.

Z zavoda za varstvo narave pa so danes za STA sporočili, da bodo odlok preučili, ko bo objavljen v uradnem listu, in nato po potrebi ustrezno ukrepali.

Glede inšpekcijskega nadzora na zavodu, ki je ugotovil nepravilnosti, pa so na zavodu odgovorili, da so večji del nepravilnosti odpravili, preostale pa bodo odpravili v najkrajšem možnem času.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine