Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gibanje Svoboda menja svojega šefa preiskovalne komisije

Poslanca Miho Lamuta bo na čelu preiskovalne komisije zamenjal poslanec Aleš Rezar.
Poslanca Gibanja Svoboda Aleš Rezar in Miha Lamut (desno). FOTO: Bor Slana/STA
Poslanca Gibanja Svoboda Aleš Rezar in Miha Lamut (desno). FOTO: Bor Slana/STA
23. 1. 2024 | 12:59
23. 1. 2024 | 15:32
2:43

Poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut je odstopil kot predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nedopustno vmešavanje politike v delo policije in drugih državnih organov. Zamenjal ga bo poslanec Aleš Rezar, ki velja še bolj zvest kader vodstvu stranke, vključno z generalno sekretarko Vesno Vuković. V poslanske klopi je presedlal izza pisalne mize Gen-I. 

Uradno odstopa zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja oziroma osebnih okoliščin, a špekulira se, da je odstop tudi »odgovor« na očitke o njegovem spornem delovanju, zaradi česar je NSi zahtevala sklic nujne seje parlamentarne komisije, na kateri naj bi razčiščevali, ali je deloval zakonito. Rok, do katerega mora sklicati sejo, 31. januar, se bo iztekel prihodnji teden. 

Po oktobrskem pričanju nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in bivšega generalnega direktorja policije Boštjana Lindava je Lamut namreč predstavnike Sove povabil, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik z zaprtega dela seje ter ugotovijo, ali sta navajala tajne podatke. To je omogočil tudi direktorju Sove Jošku Kadivniku, ki pa je predviden kot priča pred to preiskovalno komisijo. 

Bobnarjeva je takrat razkrila, da bi lahko prišlo tudi do vmešavanja premierja Roberta Goloba v datum aretacije domnevnih ruskih vohunov. 

Prav tako je kot strokovni sodelavec pri tej preiskovalni komisiji sodeloval Branko Lobnikar, nekdanji državni sekretar Bobnarjeve, ki je odstopil šele na dan, ko je bilo izdano kritično mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Dejanja, ki so bila opravljena v času, ko je v postopku sodelovala oseba, ki bi po njihovem prepričanju morala biti izločena, nimajo pravnih učinkov in jih je treba ponoviti.

Miha Lamut je bil vse od takrat bolniško odsoten, tik pred novoletnimi prazniki, ko so v koaliciji sicer morali zagotoviti najmanj 46 poslanskih glasov po vetu državnega sveta, je sicer glasoval za vnovično potrditev intervntnega zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin.

Miha Lamut (skrajno levo) je bil vse od takrat, ko so se nanj zvrstili očitki o nezakonitem delovanju, bolniško odsoten. FOTO: Leon Vidic/Delo
Miha Lamut (skrajno levo) je bil vse od takrat, ko so se nanj zvrstili očitki o nezakonitem delovanju, bolniško odsoten. FOTO: Leon Vidic/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine