Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

EU obeležuje petnajst let velikega poka

15. obletnico širitve visoki predstavniki obeležujejo s slovesnostjo v Varšavi, ki jo gosti poljski premier Mateusz Morawiecki.
15. obletnico širitve visoki predstavniki obeležujejo s slovesnostjo v Varšavi. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters
15. obletnico širitve visoki predstavniki obeležujejo s slovesnostjo v Varšavi. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters
Ju. K.
1. 5. 2019 | 13:59
1. 5. 2019 | 19:11
2:37
V Varšavi poteka proslava ob 15. obletnici največje širitve Evropske unije v zgodovini,  ki se je udeležujejo voditelji in predstavniki novih članic EU. Poleg Slovenije so pred 15 leti v Unijo vstopili še Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška. Tri leta za tem sta se ji pridružili Romunija in Bolgarija, pred šestimi leti pa še Hrvaška.

Slovesnosti v glavnem mestu Poljske se je udeleležil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. Ob robu dogodka se je minister Cerar srečal s poljskim zunanjim ministrom Jacekom Czaputowiczem, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskem sodelovanju, sodelovanju v EU in Natu kot o drugih aktualnih mednarodnih temah, so na ministrstvu za zunanje zadeve zapisali v sporočilu za javnost. Ministra sta izpostavila dobro odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja v okviru evropskih regionalnih povezav, kjer Slovenijo in Poljsko družijo podobni interesi.

V Varšavi poteka zasedanje voditeljev držav članic, ki so se EU pridružile leta 2004. FOTO: REUTERS
V Varšavi poteka zasedanje voditeljev držav članic, ki so se EU pridružile leta 2004. FOTO: REUTERS


Glavne teme pogovorov na slovesnosti so bile pregled napredka v zadnjih 15. letih, aktualne teme v EU in njena prihodnost. Slovesnost sovpada s pripravami na neformalno zasedanje voditeljev držav članic Evropske unije, ki bo potekalo 9. maja 2019 v romunskem mestu Sibiu in bo posvečeno prihodnosti Evropske unije. Voditelji novih članic Unije so sprejeli posebno deklaracijo, v kateri so pozdravili napredek, ki ga je prineslo članstvo v EU, in predstavili svoj pogled na njeno prihodnost.

Širitev je, kot so še v sporočilu za javnost zapisali pri MZZ, prinesla koristi vsem državam članicam. V času od širitve se je trgovinska menjava med starimi in novimi državami članicami povečala za trikrat, samo med novimi članicami pa za petkrat. Kupna moč slovenskih državljanov se je od vstopa Slovenije v Evropsko unijo povečala za 30 odstotkov, slovenski izvoz se je podvojil, vrednost tujih investicij pa potrojila. Poleg tega je imela širitev pozitiven vpliv na stabilnost v Evropi, povečala pa je tudi težo Evropske unije v mednarodnih odnosih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine