Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Erjavec: Oklepniki oshkosh preizkušena in najbolj sodobna vozila v svojem razredu

Minister za obrambo Karl Erjavec je zavrnil navedbe Levice o nepreglednem nakupu oklepnikov 4x4 oshkosh in očitke, da gre za nepreizkušena vozila.
 V Levici pozivajo vlado k odstopu od nakupa. Foto: Jure Eržen/Delo
 V Levici pozivajo vlado k odstopu od nakupa. Foto: Jure Eržen/Delo
6. 12. 2018 | 14:30
6. 12. 2018 | 21:38
3:08
Ljubljana – Levica s poslansko pobudo zahteva odstop vlade od nakupa oklepnikov 4x4 oshkosh. Na podlagi prejetega anonimnega pisma, ki mu je priloženo pismo o nameri nakupa, opozarjajo, da vlada kupuje popolnoma neopremljena in nepreizkušena vozila, ki so še v fazi testiranja. Minister Karl Erjavec je navedbe označil za netočne in nestrokovne.

»Vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in najsodobnejša oklepna vozila v tem razredu«, je obrambni minister komentiral navedbe Levice. Na podlagi prejetega anonimnega pisma, ki mu je priloženo pismo o nameri nakupa, je poslanec Levice Miha Kordiš opozoril, da bi se cena za nakup 38 ameriških oklepnikov 4x4 oshkosh lahko še zvišala. »Vlada je očitno na pragu še ene orožarske afere,« je pojasnjeval Kordiš in pri tem opozoril, da je obrambni minister najprej govoril o ceni 15,69 milijona evrov brez DDV, kar pa še ni dokončna cena. Predvidoma v prvem četrtletju naslednjega leta bo podpisan še dodatek k tej pogodbi, ki vključuje tudi daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11,34 milijona evrov brez DDV. Celotno investicijo je obrambno ministrstvo ocenilo na največ 32 milijonov evrov z vključenim DDV.

Vlado poslanec Levice zato poziva, da nakup prekine in izvede nadzor nad postopkom nakupa oklepnikov, denar pa naj raje nameni razvojnim prioritetam Slovenije, saj je slovensko zdravstvo podfinancirano, socialni programi so skromni, izobraževanje in znanost pa zanemarjena.
 

Erjavec: Posel je popolnoma pregleden


Tako obrambno ministrstvo kot tudi minister Erjavec zanikata, da gre za netransparenten posel, saj je sklenjen med slovensko in ameriško vlado. »Tovrstni nakupi zagotavljajo popolno preglednost in nakup brez posrednikov, hkrati pa je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. Vozila, ki so predmet pogodbe, imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kar pomeni, da smo jih kupili za najnižjo mogočo ceno. To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jo ugotovili pri predhodni raziskavi trga,« navajajo na ministrstvu za obrambo.

Vozila oshkosh, ki bodo nadomeščala dotrajane hummerje, pa po zagotovilih obrambnega ministra potrebujemo za zagotovitev varnosti slovenskih vojakov: »Ne gre za ofenzivna vozila, ampak za vozila, ki zagotavljajo varnost.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine