Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ali Karl Erjavec skriva resnico?

Nakup oklepnikov: Levica noče nove Patrie
Minister Erjavec poudarja, da je za zneski, o katerih je govoril v petek, ministrstvo za obrambo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister Erjavec poudarja, da je za zneski, o katerih je govoril v petek, ministrstvo za obrambo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Su. K.
6. 12. 2018 | 09:45
2:12
Ljubljana – V Levici so prepričani, da Karl Erjavec zavaja s podatki o dejanski ceni, ki jo bo Slovenija plačala za nakup 38 ameriških oklepnikov 4x4 oshkosh, s katerimi bi nadomestili stara vozila vrste hummer. Obrambni minister je v petek na seji parlamentarnega odbora za obrambo namreč povedal, da bodo oklepniki stali 15,6 milijona evrov brez DDV, kar pa še ne pomeni dokončne cene, saj bo nato treba kupiti še opremo.

Gre za oborožitvene postaje z mitraljezi, ki bodo stali dodatnih 11,3 milijona evrov. Levica za danes napoveduje razkritje dokumentov o spornosti in dejanski ceni te investicije. Minister Erjavec poudarja, da je za zneski, o katerih je govoril v petek, ministrstvo za obrambo. »Naj predstavijo dokumente, pa jih bomo komentirali, morda pa jih kdo zavaja,« pravi Erjavec, ki je izkušnje z nakupi pridobil ob aferi Patria.

Levica ne želi, da bi se njena zgodba ponovila. Do nakupa lahkih oklepnikov je kritična, ker sodi, da Slovenija ni vojaško ogrožena in bi zato ta denar lahko raje namenili za socialne transferje. Vlada je namreč pripravila zakon o izvrševanju proračuna za prihodnje leto, s katerim bo zamrznila usklajevanje transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin, s tem bo prihranila 16 milijonov.

Ob rezih v socialno politiko je nakup oklepnikov nesprejemljiv, saj ne povečuje obrambne sposobnosti Slovenije, ki ni vojaško ogrožena, pač pa so namenjeni predvsem uporabi v Natovih ofenzivnih operacijah, so kritični v Levici. Zakon o izvrševanju proračuna tudi predvideva, da ministrstvo za obrambo lahko sklepa dolgoročne pogodbe o nakupih, ki presegajo okvir sicer dveletnih proračunskih dokumentov. Vzrok za to naj bi bilo dolgo, navadno kar petletno obdobje, od sprejetja odločitve o nakupu do njegove izvedbe. Su. K.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine