Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Erjavec: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili 15. januarja

Predsednik stranke Desus je napovedal, da pričakuje 43 poslanskih podpisov.
Karl Erjavec je napovedal, da bodo ravnanje ministra Jožeta Podgorška, ki vztraja v Janševi vladi, obravnavali organi stranke Desus. FOTO: Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec je napovedal, da bodo ravnanje ministra Jožeta Podgorška, ki vztraja v Janševi vladi, obravnavali organi stranke Desus. FOTO: Blaž Samec/Delo
V. U., STA
5. 1. 2021 | 14:52
5. 1. 2021 | 15:26
2:23
Predsednik Desusa in morebitni kandidat za mandatarja koalicije Kul Karl Erjavec je napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili čez deset dni, 15. januarja. Pričakuje 43 poslanskih podpisov, kot je znano, jih za uspeh potrebujejo 46.

Erjavec je v izjavi medijem pred DZ spomnil, da je predstavnikom SMC že poslal vabilo na pogovore, a odziva ni prejel. SMC je sicer po seji sveta minuli teden sporočila, da Erjavca za mandatarja ne podpira.

image_alt
Še deset dni preštevanja za zrušenje vlade

 

Levica bo o Erjavcu še odločala


Nezaupnico vladi Janeza Janše bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec, ki bo kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB so njegovo kandidaturo za mandatarja že podprli, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, »da bi zaustavili rušenje države«. »Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države,« je naštel.

Po njegovih navedbah tudi želijo, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU. »Kot naših glavnih partnerjev ne vidimo Madžarske, Poljske in podobno,« je še dodal Erjavec.
 

Podgoršek krši statut stranke


Erjavec je še povedal, da aktualni kmetijski minister Jože Podgoršek iz Desusove kvote z nadaljevanjem dela v Janševi vladi krši statut stranke. Po Erjavčevih besedah bodo Podgorška obravnavali organi stranke.

Statut stranke namreč v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine