Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poklukar: Z enotnim potrdilom PCT bomo živeli relativno svobodno

Vlada je razširila nabor krajev, kjer je mogoče dobiti digitalno identiteto.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
S. S.,A. I., STA
3. 6. 2021 | 10:36
3. 6. 2021 | 13:43
4:53
Vlada je do 13. junija podaljšala veljavnost protikoronskih omejitvenih ukrepov glede zbiranja ljudi, je pa sprostila nekaj ukrepov na področju izvajanja dimnikarskih storitev in gradbenih del. S ponedeljkom bo dovoljeno izvajanje kongresne dejavnosti pod pogojem, da zaposleni in potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ukinila je prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih, novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Trgovski centri bodo morali na posamezno stranko zagotavljati deset kvadratnih metrov, in ne več 20 kvadratnih metrov. Za vstop v Slovenijo bo od sobote poleg negativnega PCR-testa spet veljaven tudi hitri test, je na današnji seji odločila vlada. Test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. 

Včeraj je bilo skupaj opravljenih 3837 PCR-testov in 27.557 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 273 novih okužb, je povedala tiskovna predstavnica vlade Maja Bratuša. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 260, 14-dnevna incidenca pa je padla na 183. Jutranji podatki kažejo, da je s prvim odmerkom cepljenih že 681.945 oseb, z vsemi odmerki pa 432.282 oseb.


 

Enotno potrdilo 


Na ministrstvih za zdravje in javno upravo si v zadnjem času pospešeno prizadevajo za uvedbo enotnega potrdila, na katerem je razvidno, ali ste bili testirani, cepljeni ali pa ste bolezen preboleli, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar

Povedal je, da so podatki že na enem mestu. »Prebolevniki, cepljeni in testirani posamezniki z negativnim izvidom bomo lahko z enotnim, univerzalnim in brezplačnim potrdilom PCT ali digitalnim covidnim potrdilom živeli relativno svobodno, četudi bo virus še vedno med nami. Vsi vaši izvidi, ki so podlaga za izdajo enotnega covidnega potrdila PCT, so že zbrani na enem mestu. Do vaših izvidov, testov, receptov lahko sami enostavno dostopate na portalu http://zvem.si,« je pojasnil.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil, da je z digitalno identiteto dostop do zVem zelo preprost. Digitalno identiteto dobite na upravnih enotah, kjer pa je zadnje čase zaradi pridobivanja potrdil precejšnja gneča, zato je vlada zdaj razširila kraje, kjer ga je mogoče dobiti. Za pridobitev se je treba namreč zglasiti osebno. V teh dneh se že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev digitalne identitete na cepilnih centrih, finančnih uradih Fursa, centrih za socialno delo in na lokaciji ministrstva za pravosodje. »Vlada razmišlja tudi o drugih dostopnih točkah za pridobitev smsPASS, saj se vsi zavedamo, kako pomembno je državljanom v teh časih olajšati predvsem dostop do portala zVEM in s tem do bistvenih dokazil, ki jih vsi potrebujemo za normalnejše življenje,« je povedal. 

Prek portala zVEM bo možno pridobiti tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo. Kdaj, še ni jasno.

Koritnik je še poudaril, da je treba ohranjati neki standard, zato bo vsaj še nekaj časa treba osebno na upravno enoto. 

Na vprašanje, kako lahko do podatkov oziroma potrdila PCT dostopajo tisti, ki nimajo digitalnega potrdila oziroma dostopa do računalnika, je Poklukar odgovoril, da je na zVEM digitalni zdravstveni izvid, odtis tega pa je enakovredna kopija, ki jo lahko natisne izvajalec neke storitve. Pri tem lahko izvajalec storitev tudi zaračuna. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine