Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Eno napravo CAR-T kupilo več kot 4000 donatorjev, drugo pa družina Škorjanc

Sodobno zdravljenje raka: Martin Škorjanc pravi, da so se jih dotaknile stiske ljudi. Aparatura je stala okoli 450.000 evrov.
Za donacijo ene od aparatur, ki bo jutri pripeljana v ljubljanski klinični center, gre zahvala Matjažu Škorjancu in njegovi družini. Govorili smo z njegovim očetom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za donacijo ene od aparatur, ki bo jutri pripeljana v ljubljanski klinični center, gre zahvala Matjažu Škorjancu in njegovi družini. Govorili smo z njegovim očetom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
20. 5. 2021 | 14:30
20. 5. 2021 | 15:08
4:29
Odkar se je razvedelo, da je eno dodatno napravo za CAR-T kupil nekdo kar sam, se je ugibalo, kdo je dobrotnik. Samo Zver, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo, je pred časom dejal, da se bo razkril sam, ko bo to želel. Ta čas je očitno nastopil zdaj, ko bodo aparati tudi fizično dostavljeni v ljubljanski klinični center.

V vabilu, ki ga je UKC poslal na jutrišnji prevzem donacije naprave za celično terapijo CAR-T, je navedeno, da so sredstva zbrali v akciji Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo. »V akciji je več kot 4000 donatorjev zbralo dovolj sredstev za nakup dveh naprav (ene naprave in dodatnega instrumenta, ki bo podvojil moč osrednje naprave, op. p.), za eno napravo pa je finančna sredstva doniralo podjetje H-BIT.«

image_alt
Sodobno zdravljenje s celično terapijo se bo lahko začelo


Večina omenjenega podjetja je v lasti Holdinga H-BIT s sedežem v Amsterdamu, preostanek pa pripada Martinu Škorjancu, očetu znanega slovenskega računalničarja in ustanovitelja kriptopodjetja NiceHash Matjaža Škorjanca
 

Denar ni vse


Martin Škorjanc je povedal, da so se za donacijo odločili, ker želijo deliti in pomagati pomoči potrebnim. Na tak način, pravi, so se želeli zahvaliti tudi vsem zdravstvenim delavcem, ki so se izkazali med epidemijo. »Dotaknile so se nas življenjske stiske soljudi,« je dejal Škorjanc. Denar po njegovem ni vse, je pa hudo, če ga nimaš in si posledično ne moreš zagotoviti zdravljenja, ki bi ti lahko koristilo.

Za aparaturo so z vsemi stroški in davkom odšteli okoli 450.000 evrov. Jutri bo na predaji donacije prisotna njegova hči, Martina Golob, direktorica omenjenega podjetja.

Kot je še dejal Škorjanc, predstavlja glavnino njihovega posla upravljanje spletnega portala NiceHash: »Nudimo posredniško storitev med rudarji kriptovalut in kupci. Prisotni smo v 200 državah sveta in živimo od posredniške provizije.« Njihov uspeh temelji na inovativnosti in količini prodanih storitev. Podjetje H-BIT je imelo leta 2019 8,4 milijona evrov prihodkov oziroma osem milijonov več kot leta 2016. Leto 2019 je zaključilo z 1,8 milijona evrov plusa.

Spomnimo, da je bil portal NiceHash pred časom žrtev največjega hekerskega napada pri nas.

Sicer pa ob omenjenih donacijah za nakup potrebnih naprav ne gre spregledati, da je neki posameznik prispeval sto tisoč evrov. A naj ob tem poudarimo, da v resnici enako šteje, če nekdo prispeva en evro, saj je poglaviten namen.

Skladatelj Drago Ivanuša, ki je napisal odmeven članek v Sobotni prilogi z naslovom Kupite že to mašino, je že pred časom dejal, da je absolutno hvaležen vsem, ki so sodelovali pri tej akciji: od tistih, ki so prispevali nekaj evrov, do tistih, ki so pomagali širiti novico o zbiranju denarja, in vsem drugim. Velika zasluga gre po njegovem zdravnikom hematologom, ki so s svojo strokovnostjo dodali akciji potrebno kredibilnost.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine