Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Električna napetost v Ivančni Gorici bo še nihala

Največja gospodarska cona v ivanški občini bo povsem zaživela z začetkom obratovanja novega daljnovoda.
Še veliko dela čaka električarje, preden bo RTP v Ivančni Gorici povsem nared. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Še veliko dela čaka električarje, preden bo RTP v Ivančni Gorici povsem nared. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
17. 10. 2019 | 06:00
4:33
Ivančna Gorica – V Škrjančah so na površini štirinajstih hektarov odprli novo gospodarsko cono, v kateri je prostora za 22 podjetij. Ko bodo zagnali obrtno-podjetniške dejavnosti, bo delo dobilo okoli 400 delavcev. Gre za največjo gospodarsko cono na območju ivanške občine, ki pa zaradi slabe elektrike letos še ne bo zaživela.

Ideja za gospodarsko cono se je pred leti porodila domačemu podjetniku Milanu Pušljarju, ki se že trideset let ukvarja z gradbeništvom, gradbeno mehanizacijo in avtoprevozništvom. Pred sedmimi leti je začel odkupovati zemljišča, ivanška občina pa mu je s sprejetjem občinskega prostorskega načrta priskočila na pomoč ter območje namenila obrtnim dejavnostim.

Komunalno opremljena gospodarska cona Škrjanče v ivanški občini. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Komunalno opremljena gospodarska cona Škrjanče v ivanški občini. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Pušljar je povedal, da imajo zdaj za preskrbo z elektriko na voljo dve transformatorski postaji in da nestrpno pričakujejo čimprejšnjo preskrbo s kakovostno elektriko. Dve podjetji že imata pridobljeni gradbeni dovoljenji za gradnjo objektov, druga so v postopku pridobivanja upravnih dovoljenj. Gospodarsko cono so podjetniki razgrabili, saj morebitnim zainteresiranim investitorjem ni več na voljo niti ped zemljišča. »Upam, da bo električni tok po žicah čim prej stekel,« pravi Pušljar.


Moteni delovni procesi


Kristina Sever iz Elektra Ljubljane je povedala, da bo daljnovod 2 x 110 kilovoltov (kV) od Grosuplja do Ivančne Gorice in Trebnjega zgrajen v dveh fazah. V prvo fazo sodi odsek od Ivančne Gorice do Trebnjega. Na tej trasi so pred kratkim na stebre že pritrdili električne vodnike v dolžini dobrih 21 kilometrov. Dela bodo končana do konca leta. V Ivančni Gorici so že zgradili tudi novo razdelilno transformatorsko postajo (RTP), v katero nameravajo v začetku prihodnjega leta začeti vgrajevati potrebno opremo in dela končati do prihodnjega poletja.



Daljnovod in RTP bosta priključena na električno omrežje do prihodnje jeseni, ko se bosta zaradi velike porabe električne energije na širšem ivanškem območju zelo izboljšali zanesljivost obratovanja in kakovost električne energije, pravi Severjeva. Daljnovod na celotni trasi bo stal 14,8 milijona evrov, nova ivanška RTP pa skoraj štiri milijone.

Daljnovod 2 x 110 kV bo izboljšal kakovost elektrike tudi na območju ivanške občine. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Daljnovod 2 x 110 kV bo izboljšal kakovost elektrike tudi na območju ivanške občine. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Z novo energetsko naložbo se bodo bistveno izboljšale napetostne razmere in zanesljivost napajanja velikih porabnikov elektrike, kot so podjetja Livar, Akrapovič in med drugim tudi Elvez v ivanški občini. V višnjegorskem podjetju Elvez, v katerem proizvajajo izdelke za avtomobilsko, elektro in strojno industrijo ter industrijo bele tehnike, imajo zdaj z elektriko kar nekaj težav, saj kratkotrajni izpadi toka v njihovi proizvodnji plastike povzročajo podjetju za več deset tisoč evrov povsem nepotrebne škode na leto. Računalniško vodeni stroji se namreč zaradi izpadov elektrike ustavijo, plastiko pa je treba potem očistiti iz delovnih orodij, s tem pa se ustavi ves delovni proces.


Nove naložbe


V podjetju Elektro Ljubljana do leta 2022 načrtujejo precej naložb v energetske objekte v skupni vrednosti 17,6 milijona evrov, je povedala Severjeva. Med večjimi projekti v prihodnjem triletnem obdobju načrtujejo gradnjo 110-kilovoltnega kablovoda za Potniški center Ljubljana–Center–TE-TOL v Ljubljani. Zgraditi nameravajo še novi RTP 110/20 kV v Dobruški vasi in na Vodenski cesti v Trbovljah ter povsem obnoviti obstoječi RTP v Kamniku in v Centru v Ljubljani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine