Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Dvesto štirinajst mladih matematičark v Portorožu

Dekleta imajo priložnost za pridobivanje tekmovalnih izkušenj na mednarodnem prizorišču in dokazovanje svoje nadarjenosti za matematiko.
Tekmovalke v dveh dneh dobijo po tri naloge, ki jih vsakič rešujejo štiri ure in pol. FOTO: Gašper Gajšek, MAGični spomini/Evropska dekliška matematična olimpijada
Tekmovalke v dveh dneh dobijo po tri naloge, ki jih vsakič rešujejo štiri ure in pol. FOTO: Gašper Gajšek, MAGični spomini/Evropska dekliška matematična olimpijada
14. 4. 2023 | 18:48
14. 4. 2023 | 18:53
8:33

V nadaljevanju preberite:

»Vsi mislijo, da smo matematiki piflarji. Jaz mislim, da smo čisto navadni ljudje, matematike se ni treba učiti na pamet, vse lahko razumeš. Treba je biti prizadeven, ne nujno pameten,« je povedala Zara Barbarić, dijakinja drugega letnika Gimnazije Bežigrad in ena od 214 deklet, ki so se udeležile Evropske dekliške matematične olimpijade v Portorožu. Slovesno odprtje prireditve, na katerem je bila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, je bilo danes.

Vprašanje, ki se najprej postavi, je: zakaj inteligentne mlade ženske potrebujejo svoje tekmovanje in se pri matematičnih nalogah ne pomerijo kar skupaj s fanti?  Zakaj so se Angleži začeli zavedati pomena vključevanja deklet na področja naravoslovja, tehnologije, inženiringa in matematike?  Kako je olimpijada vplivala na današnjo študentko računalništva na Univerzi v Cambridgeu?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine