Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Drugi osumljenec je pomagal novačiti ljudi

Policija med drugim ugotavlja, ali so se osebe, člani tako imenovane Štajerske varde, na travniku v Janhovcu res zbrale prostovoljno.
Po besedah njegovih staršev so kriminalisti v hiši iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer
Po besedah njegovih staršev so kriminalisti v hiši iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer
Be. B.
6. 9. 2018 | 08:26
6. 9. 2018 | 20:05
7:40
Minuli vikend so splet preplavile fotografije in videi zamaskiranih moških, šlo je za postroj Štajerske varde oziroma tako imenovane »prostovoljne obrambne skupine svobodnih ljudi dežele Štajerske.« Postroj je vodil nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško.

Po burnih odzivih javnosti in politike v zvezi z nedopustnostjo obstoja paravojaške skupine in protipravnosti, pa tudi odmevanja po tujih medijih, ter komentarji o tem, da bi morali organi pregona nemudoma ukrepati, je policija danes sporočila, da so pridržali dve osebi, eden od njiju je Andrej Šiško. Kriminalisti izvajajo tudi pet hišnih preiskav stanovanjskih objektov. Več porobnosti v zvezi s preiskavo so podali na novinarski konferenci.



Po današnjih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, sta dve osebi še vedno v pridržanju, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Kot je dejal, bodo storili vse, da vsaj enega od osumljenih privedejo k preiskovalnemu sodniku. Šlo naj bi za prvoosumljenega Andreja Šiška.

Munda je na današnji novinarski konferenci tudi pojasnil, da so osumljene tri osebe. Prvoosumljeni je iz Maribora, zanj so kriminalisti ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra med 11. in 14. uro na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač, poroča STA. Kot je pojasnil, so policisti opravili ogled lokacije in hišno preiskavo v objektu v neposredni bližini. Kot so pojasnili na policiji, je bilo na zborovanju prisotnih okoli šestdeset ljudi. Sporočili so tudi, da do zdaj nimajo informacij, da bi bili med udeleženimi na zboru tudi aktivni policisti oziroma aktivni vojaki, glede tega vseeno poteka notranja preiskava na policiji.
 

Ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve


Po besedah Roberta Munde je iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.
 

So bile zbrane osebe zavedene?


Drug osumljeni pa je pri zborovanju sodeloval na način, da je novačil k udeležbi zborovanja. Po poročanju spletnega portala Siol.net naj bi šlo za Mateja L., člana podmladka SDS. Ni še znano, ali so bile vse osebe tam prostovoljno, ali so bile morda zavedene glede namena srečanja, saj namen zborovanja naj ne bi bil znan do začetka dogodka. So pa udeleženci dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

S preiskovanjem samega kraja dogodka pa so kriminalisti že ugotovili, da je tam potekal le t. i. postroj, ne pa tudi urjenje ali usposabljanje.

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja.

»Na območju Maribora so bili že prej zaznane skupine, ki so bile oblečene v vojaške uniforme, a nič od tega ni kazalo na takšno zborovanje, kot smo jim bili priča minuli vikend.« Poleg tega so pojasnili, da nimajo informacij, da bi se kje drugje na območju Republike Slovenije formirala kakšna podobna skupina. Po besedah Munde prav tako Slovenska policija nudi visoko stopnjo varnosti vsem državljanom in tujcem in je vsaka skrb za nevarnost popolnoma odveč.

Kriminalisti izvajajo tudi pet hišnih preiskav stanovanjskih objektov.<br />
FOTO: AP
Kriminalisti izvajajo tudi pet hišnih preiskav stanovanjskih objektov.
FOTO: AP

 

Orožja niso našli


Starši Andreja Šiška nad dogajanjem niso presenečeni. »Andrej je že sam rekel, da če policisti ne bodo prišli k njemu, bo šel on k njim,« sta novinarjem pred njegovo stanovanjsko hišo v mariborski mestni četrti Tezno povedala njegova starša. Po njunih besedah so kriminalisti iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev.

»Sramota za našo državo, da človeka, ki je resnično domoljub od pete do glave, pozna našo zgodovino bolj kot jaz, ki sem včasih bila v prosveti, preganja, medtem ko nekateri drugi lahko počnejo vse. Andrej je sam povedal, da zakaj bi sam spoštoval zakone, če jih tisti, ki jih ustvarjajo, ne spoštujejo,« je dejala njegova mati.

Po besedah njegovih staršev so kriminalisti v hiši iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer
Po besedah njegovih staršev so kriminalisti v hiši iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev. FOTO: Andrej Petelinsek/Večer


Kot je pred tem sporočila policija sta aretirani osebi osumljeni zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Po poročanju Večera je sicer Šiško dejal, da doma nima ničesar zaradi česar bi ga lahko policija preganjala.

Kot so sporočili z Generalne policije uprave, so v preteklih dne z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavali primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden. FOTO: Slovenka Tv
V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden. FOTO: Slovenka Tv


»Danes zjutraj so kriminalisti PU Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil. Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama.« Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov, so sporočili s policije.





Preiskovalna dejanja izvajajo na območju PU Maribor in PU Murska Sobota s ciljem zbiranja dokazov in zavarovanja sledov storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po členu 359/I KZ-1, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186/I KZ-1.



V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden.



Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine