Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Donatorji za dečka Gala naj počakajo

Predsednica društva Maus Nataša Švikart, ki zbira denar za operacijo šestletnega Gala, si je izposodila več deset tisoč evrov. Galova družina je proti njej že vložila ovadbo.
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Špela KuraltBrigite Ferlič ŽgajnarKa. M.
4. 10. 2019 | 12:55
7. 10. 2019 | 11:13
5:37
Po poročanju portala 24ur.com si je predsednica društva Maus, ki zbira denar za dečka Gala, od doslej zbrane vsote izposodila 30.000 evrov. Zanimalo nas je, ali društvo sploh imam potreben status za opravljanje humanitarne dejavnosti, vendar ga v registru humanitarnih organizacij nismo našli. Status humanitarnosti seveda ni gola ni formalnost, saj ga podeli država in s tem zagotavlja, da je organizacija zaupanja vredna. Če je društvo Maus vpisano v kakšen drug potreben register, pa nam ni uspelo preveriti, saj se Nataša Švikart, predsednica društva, na naš klic ni odzvala. Društvo Maus je bilo sicer ustanovljeno leta 2014 in že pet let zbira denar tudi za obolele otroke.

»Namen statusa humanitarnosti je, da se po eni strani preprečujejo zlorabe in da se po drugi nam ali pa podjetjem, ko nas prime solidarnost, ni treba ukvarjati s tem, komu denar nakazati in ugibati, ali je zaupanja vreden ali ne, ker seznam tistih, ki so zaupanja vredni, priskrbi država,« opozarja direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije Goran Forbici.



Če ima tisti, ki zbira denar, status humanitarne organizacije in se ta organizacija zapre, mora donatorjem vrniti denar v deležih, kot so jih nekoč nakazali. V primeru društva, ki je zbiralo denar za dečka Gala, ki ni imelo statusa humanitarne organizacije in v katerem naj bi za posojilo izginilo 30.000 evrov, je zato vprašanje, kaj se bo s tem denarjem zgodilo. Forbici je jasen: »To je tipičen primer, zakaj je dobro, da imamo vsa ta varovala pri humanitarnih organizacijah.«
 
Forbici svetuje, naj ljudje z donacijami za Gala malo počakajo: »Absolutno naj počakajo! Mi bomo v naslednjih minutah govorili z dečkovo mamo in ji bomo predlagali, da si nemudoma izbere humanitarno organizacijo, ki bo naredila sklic, na katerega bodo ljudje lahko donirali denar. Sklic lahko, denimo, Zveza prijateljev mladine naredi v eni uri. Kar koli bi ljudje donirali neposredno mami na transakciji račun, je predmet obdavčitve, ker se to šteje kot dohodek. Neobdavčena darila so namreč samo od zakonca, otrok in staršev. Vse drugo je obdavčeno. Je pa to odločitev matere, kam in na koga se bo obrnila.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine