Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šele pred mesecem ugotovili, da so jeseni dijake napačno cepili

Prejeli so le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom. Kot so zagotovili, napaka nima posledic za prejemnike cepiva, dogodek pa obžalujejo.
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
6. 4. 2023 | 09:03
6. 4. 2023 | 10:15
3:22

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so prejšnji mesec ugotovili, da se je lansko jesen zgodila napaka, ko je skupina dijakov na sistematskem pregledu namesto aktivne zaščite s cepivom prejela le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom. Zagotovili so, da napaka sicer nima posledic za prejemnike cepiva, dogodek pa obžalujejo.

»Po natančnem pregledu in analizi smo ugotovili, da zaradi dogodka ni bilo nikakršnih posledic na zdravje ljudi. Dogodek obžalujemo in se zanj iskreno opravičujemo,« sta v zvezi z neljubim dogodkom pojasnili direktorica bistriškega zdravstvenega doma Urška Sedmak in strokovna direktorica Alenka Antolinc Košat.

Dogodek so prijavili, ukrepali bodo v skladu z delovnopravno zakonodajo

Kot so še dodali v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, so dogodek prijavili Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvu za zdravje ter vsem pristojnim institucijam. Trenutno v zavodu še vedno izvajajo interni strokovni nadzor, po njegovem zaključku pa bodo ukrepali v skladu z delovnopravno zakonodajo.

Po besedah Sedmakove so dijakom in njihovim staršem na skupnem sestanku v živo pojasnili, da so na sistematskem pregledu prejeli le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom, ki zadostuje za le nekaj mesecev, v nasprotju z aktivno zaščito s cepljenjem, predvidenim v letnem programu cepljenja, s cepivom, ki pred okužbo uspešno ščiti vsaj deset let. Dijake so medtem že povabili na cepljenje v prihodnjem tednu.

Na mariborski območni enoti jim je predstojnik Zoran Simonović, sicer tudi regijski koordinator za cepljenje, pojasnil, da se specifični humani protitetanusni imunoglobulini uporabljajo ob pojavu tetanogene rane za neposredno zaščito oseb, ki niso ustrezno zaščitene proti tetanusu oziroma je njihov cepilni status proti tetanusu neznan.

»Dogodek zdaj ne predstavlja pomembnega tveganja za zdravje tako cepljenih oseb. Razpolovna doba specifičnih humanih protitetanusnih imunoglobulinov je tri do štiri tedne, tako da tako inducirana zaščita izzveni po nekaj mesecih,« jim je pojasnil Simonović.

Dodal je, da na NIJZ v tem obdobju niso prejeli nobene prijave neželenega učinka, pa tudi sicer so v zadnjih desetih letih skupno prejeli le dve prijavi neželenih učinkov po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V enem primeru je šlo za vrtoglavico in nerazpoloženost, v drugem primeru pa za alergično reakcijo z urtikarijo. V nobenem primeru ni šlo za resen neželeni učinek.

Dijaki morajo po navodilih NIJZ kljub prejetemu odmerku prejeti tudi ustrezen odmerek cepiva proti tetanusu, kot je to predvideno v letnem programu cepljenja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine