Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Postopkovna nesoglasja prekinila razpravo o interpelaciji Simonitija

Kako bodo poslanci Desusa glasovali, bo sicer znano po razpravi. Prav tako ni znano ravnanje vseh poslancev SMC.
»Kot minister delam v dobro slovenske kulture,« je znova zatrdil Vasko Simoniti. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Kot minister delam v dobro slovenske kulture,« je znova zatrdil Vasko Simoniti. FOTO: Blaž Samec/Delo
V. U., STA
24. 3. 2021 | 14:36
24. 3. 2021 | 20:49
8:48
V državnem zboru je potekala maratonska obravnava interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je vse, kar so mu v LMŠ, Levici, SD in SAB očitali v desetih točkah interpelacije, že dopoldan pričakovano zavrnil. Medtem so iz stranke Desus sporočili, da bodo njegovo razrešitev podprli, zanimivo pa bo spremljati tudi nastope članov SMC. Prva med njimi Mojca Žnidarič je napovedala, da v SMC interpelacije večinsko ne bodo podprli. Razprava naj bi sicer trajala kar 18 ur, morda se bo zavlekla še v jutrišnji dan.

»Besedilo vložene interpelacije kaže na raven politične komunikacije, zmedenosti in nasilja nad slovenskim jezikom, vsebinsko šibkost, preplet neresnic in skromnega miselnega napora predlagateljev pri sestavljanju interpelacije,« se je na očitke v svojem odgovoru na interpelacijo danes pred poslanci odzval Simoniti.

Sejo je po več kot 10 urah zaznamovala prekinitev zaradi postopkovnih nesoglasij. V opoziciji se niso strinjali z načinom vodenja seje podpredsednika DZ Jožeta Tanka, ta pa je ocenil, da ga je poslanec SD Matjaž Nemec med tem razžalil in ga napotil s seje.

Do zapleta je prišlo potem, ko je Tina Heferle (LMŠ) opozorila na odločbo o odvzemu statusa kulturnega delavca raperju Zlatku, ki jo je Simoniti podpisal, upravno sodišče pa po njenih besedah »raztrgalo«. Sodba je po mnenju poslanke pokazala, da so na ministrstvu v primeru Zlatka ravnali nezakonito in so mu status vzeli izključno iz političnih razlogov.

Simoniti je očitke zavrnil in dejal, da je bil primer Zlatka vrnjen v ponovno odločanje, zadeva pa je v teku.

image_alt
Simoniti: Kot minister delam v dobro slovenske kulture

 

Za ministra interpelacija grob napad na parlamentarno demokracijo


Vasko Simoniti se je med razpravo kdaj tudi razjezil. FOTO: Zajem zaslona/RTV Slovenija
Vasko Simoniti se je med razpravo kdaj tudi razjezil. FOTO: Zajem zaslona/RTV Slovenija
Simoniti je interpelacijo označil za nekaj, kar bodo lahko v prihodnosti analizirali kot zlorabo demokratičnega instituta interpelacije; z njegovega stališča gre tako rekoč za »grobi napad na institucijo parlamentarne demokracije«.

»Kot minister delam v dobro slovenske kulture,« je zatrdil minister, ki se je med razpravo tudi vidno razburil. »V dobro slovenske kulture ni samo višji proračun, ampak je to predvsem izraz volje in naklonjenosti celotne vlade, ki se zaveda pomena slovenske kulture tako v preteklosti, ko sta jezik in kultura odigrala izjemno vlogo za obstoj slovenskega naroda in samostojne države, kot v prihodnosti, ko bo pomembno nacionalno identiteto ohraniti v globaliziranem svetu.«
 

Desus razrešitev podpira, a bo glasovanje odvisno od njegovih poslancev


Iz stranke Desus so danes sporočili, da interpelacijo podpirajo. Prepričani so, da je minister izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev, so v Desus navedli v sporočilu ob začetku seje državnega zbora. Ali bodo vsi poslanci Desusa podprli interpelacijo, pa bo znano po razpravi.

S stališča poslanca Desusa Jurija Lepa na seji lahko sicer razberemo, da ni nujno, da bo vseh pet poslancev poslanske skupine glasovalo za razrešitev ministra. Je bilo pa stališče poslanske skupine zelo ostro do ministra.

»V stranki razumemo kulturo kot ključno polje oblikovanja in izražanja identitete naše skupnosti in posameznika, ki ji pripada. Zato podpiramo obstoj in razvoj kulture na vseh področjih, predvsem pa zagotovitev zadostnega obsega njenega delovanja v vseh razmerah,« so v pisnem sporočilu za javnost navedli v stranki Desus.

Prepričani so, da je minister Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev. Prav dejavnost zadnjih pa v skladu z zakonom o medijih »temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine«.
 

Se napoveduje tesen rezultat?


Predlagateljice interpelacije – opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB – same nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra. A s poslanskimi glasovi Desusa in ob tem, da ni znano ravnanje vseh poslancev SMC, se možnost uspeha interpelacije veča oziroma napoveduje tesen rezultat.

Današnji dan bi lahko pokazal tudi, kako globok je razkol v poslanski skupini SMC. Njeno stališče do ministra za kulturo Vaska Simonitija je v uvodu predstavila Mojca Žnidarič, a je za razpravo prijavljena tudi vodja Janja Sluga, ki je bila do ministra večkrat zelo kritična. Prav tako tudi podpredsednik stranke Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić, za katera se ob Slugi špekulira celo, da bi interpelacijo lahko podprla in nato izstopila iz poslanske skupine. 

Žnidaričeva je danes napovedala, da v SMC želijo in pričakujejo, da bo Simoniti svoje delo nadaljeval. Zagotovila je, da v stranki interpelacije, ki jo je označila za že tretjo v trilogiji in »prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem«, večinsko ne bodo podprli. 

Glede predlogov, ki naj bi jih vseboval nov zakon o medijih, je po njenih besedah potreben širši družbeni konsenz. V SMC se strinjajo s predlagatelji interpelacije, da družba ne bi smela meriti svojih uspehov le še v jeziku ekonomske rasti in dodane vrednosti. »Dvomimo, da se s tem ne bi strinjal tudi minister. Danes bo imel priložnost, da nas na tej maratonski seji prepriča, da je temu res tako,« je povedala poslanka. Nato pa v SMC pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetnostnih zvrsti in predvsem kulturo dialoga.
 

SDS in NSi interpelacije ne bodo podprli, enako SNS


V koalicijskih SDS in NSi interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija ne bodo podprli. Očitke na njegov račun zavračajo in opozarjajo, da proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok. Interpelacije večinsko ne bodo podprli niti v SMC, kjer pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog. 

Po besedah Alenke Jeraj iz SDS proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok in je očitek, da želi minister kulturo uničiti, neprimeren in daleč od resničnosti. Tadeja Šuštar iz NSi je ugotavljala, da so predlagatelji deset točk interpelacije kulturnega ministra obrazložili na zelo nekulturen način, s čemer so pokazali predvsem raven svoje kulture in svojega obnašanja.

Po oceni Zmaga Jelinčiča iz SNS, ki interpelacije prav tako ne podpira, pa namen interpelacije ni nič drugega kot vreči ministra in vlado Janeza Janše

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine