Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Delno je paranoja vedno dobrodošla

Med epidemijo so se tveganja povečala – Uporabniki bolje razumejo pomembnost kibernetske varnosti.
Pri ameriškem proizvajalcu kmetijske mehanizacije John Deere so že začeli odpravljati šibke točke v programski opremi. Foto Steve Marcus/Reuters
Pri ameriškem proizvajalcu kmetijske mehanizacije John Deere so že začeli odpravljati šibke točke v programski opremi. Foto Steve Marcus/Reuters
23. 5. 2022 | 05:00
23. 2. 2023 | 10:16
5:00

V pričakovanju podražitev hrane zaradi vojne v Ukrajini analitiki svarijo, da s pospešeno digitalizacijo tudi globalna kmetijska proizvodnja postaja tarča kibernetskih napadov.

Brooke Pearson, ki skrbi za kibernetsko varnost v Googlu, prej pa je na tem področju sodelovala še s Facebookom in Uberjem, nam je predstavila ključne varnostne izzive postepidemičnega časa.

Ruska agresija na Ukrajino, ki je Finsko in Švedsko prisilila, da nevtralnost zamenjata za članstvo v zvezi Nato, je skandinavski državi postavila na dolg seznam tarč ruskih kibernetskih vojščakov, svarijo strokovnjaki za kibernetsko varnost.

Malo pa je verjetno, da bodo kibernetski napadi na Finsko in Švedsko tako obsežni kot tisti proti Ukrajini, tudi zato, ker imata obe državi bolje razvito obrambo, a na severu Evrope morebitnih težav ne morejo zlahka odpisati.

Kaj, če na daljavo ugasnejo traktorje?

Vojna, ki se je zaradi motene preskrbe z gorivi in kmetijskimi pridelki z bojišč v Ukrajini že preselila v denarnice vseh Evropejcev, ima številne dimenzije. Ena ključnih je prav kibernetska.

Pred kratkim objavljena raziskava Univerze Cambridge je pokazala, da je sodobno kmetijstvo, ki vse bolj temelji na pametnih tehnologijah in umetni inteligenci, zelo ranljivo za kibernetske napade, kar lahko ogrozi od vojne v Ukrajini že tako prizadeto globalno preskrbo s hrano.

Ker se zavedajo, da se bo v času otežene preskrbe s hrano vse več velikih pridelovalcev zatekalo v učinkovitejše načine pridelave, so pri velikem ameriškem proizvajalcu kmetijske mehanizacije John Deere že začeli odpravljati šibke točke v programski opremi svojih strojev, da bodo ti manj ranljivi za posege od zunaj.

Za kibernetske napade so ranljivi tudi namakalni sistemi, brezpilotni letalniki in specializirani kmetijski roboti, ki so v celoti vodeni na daljavo.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Kako se zaščititi?

Američanka Brooke Pearson, ki je v preteklem tednu na Bledu vodila tridnevne delavnice kibernetske varnosti z informacijskimi strokovnjaki z različnih področij iz Jugovzhodne Evrope, opaža, da so se izzivi na področju kibernetske varnosti v dveh letih močno spremenili.

Velik del dejavnosti se je preselil v digitalni prostor, znanje strokovnjakov za kibernetsko varnost pa je postalo še bolj družbeno koristno.

Kot izziv vidi okrepitev sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem na področju kibernetske varnosti.

Po njeni oceni naš del Evrope v digitalizaciji ne zaostaja močno za ZDA, na področju povezljivosti se ji zdi, da imamo pri nas celo boljši dostop do brezžičnih omrežij kot kjerkoli v Ameriki.

Več možnosti pa je za razvoj čezmejnega sodelovanja in koordinacije pri obveščanju o grožnjah in delitvi znanj ter rešitev.

»Zgolj zaščita tajnih informacij ali samo vladne administracije ali določene panoge ni dovolj. Hekerji bodo napadli kjerkoli in karkoli, kritično infrastrukturo, bolnišnice, zasebna podjetja, lotili se bodo intelektualne lastnine,« opozarja Pearsonova.

Brooke Pearson, strokovnjakinja za kibernetsko varnost v Googlu, je plačana za to, da je paranoična glede varnosti v kibernetskem prostoru, več previdnosti svetuje vsem uporabnikom. Foto Weinberg-clark Photography
Brooke Pearson, strokovnjakinja za kibernetsko varnost v Googlu, je plačana za to, da je paranoična glede varnosti v kibernetskem prostoru, več previdnosti svetuje vsem uporabnikom. Foto Weinberg-clark Photography

Kako je kibernetski prostor spremenila vojna v Ukrajini?

Po njeni oceni je povečana transparentnost ključna kakovostna sprememba v globalni varnostni krajini.

»Bidnova administracija je več mesecev pred začetkom ruske invazije nenehno opozarjala, da se bo v Ukrajini nekaj zgodilo. Niso bili tiho. Odprtost in preglednost sta ljudem omogočili, da so se vnaprej pripravili, da jih invazija ni doletela nepripravljenih. Največ, kar lahko naredimo za skupno varnost, je, da vnaprej delimo informacije o možnih tveganjih, če vidimo kaj, česar drugi ne vidijo, in na to opozorimo,« je dejala sogovornica.

Medtem ko se znanje in zavedanje povprečnih uporabnikov o kibernetskih tveganjih povečujeta, se spreminja tudi narava groženj, svari Pearson.

Pri uporabi družbenih omrežij uporabnikom svetuje previdnost in zadržanost ter več truda z nastavitvami zasebnosti na družbenih omrežjih.

»Biti malo paranoičen, je pametno. Če na družbenem omrežju delite svoje pravo ime, lahko nekdo z malo truda hitro skupaj poveže vse informacije o vas, ki so dosegljive na svetovnem spletu, in jih na različne načine uporabi proti vam,« dodaja Pearsonova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine