Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Danes nakazila dodatkov in nadomestil

Upokojenci bodo prejeli »regres«, za 12,5 milijona evrov bo izplačil kriznih dodatkov. Zavod za zaposlovanje doslej povrnil za čakanje za 287.581 delavcev.
Okoli 200.000 družin z enim ali dvema otrokoma bo danes prejelo solidarnostni dodatek, malo več kot 28.000 družin s tremi otroki ali več ga je dobilo maja. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Okoli 200.000 družin z enim ali dvema otrokoma bo danes prejelo solidarnostni dodatek, malo več kot 28.000 družin s tremi otroki ali več ga je dobilo maja. FOTO: Mavric Pivk/Delo
30. 6. 2020 | 05:28
30. 6. 2020 | 05:30
4:27
Ljubljana – Danes lahko nakazila na transakcijske račune, poleg upokojencev, ki bodo dobili letni dodatek, pričakujejo še predstavniki nekaterih ranljivih skupin, ki do zdaj še niso dobili solidarnostnega dodatka, in družine z enim ali dvema otrokoma, ki so uvrščene do 6. dohodkovnega razreda otroškega dodatka. Zavod za zaposlovanje bo delodajalcem, v peti tranši, povrnil nadomestila plač za čakanje na delo po določilih prvih dveh protikriznih zakonov.

Malo več kot 605.000 upokojencev bo prejelo »regres«, katerega višina bo od 130 do 440 evrov, odvisno od siceršnje višine pokojnine. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo za to namenil malo več kot 138,8 milijona evrov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) za danes napoveduje več izplačil, povezanih s prvima dvema protikoronskima svežnjema. Po 150 evrov solidarnostnega dodatka bodo namenili družinskim pomočnikom, otrokom in polnoletnim osebam v rejništvu ter upravičencem do starševskega dodatka, do dodatka za nego otroka, do materinskega oziroma starševskega nadomestila, če je ta v višini minimalne plače ali manj. Nakazali ga bodo tudi upravičencem do delnega plačila za izgubljeni dohodek, do nadomestila po zakonu o socialnem vključevanju invalidov, tistim, ki jim je veteranski dodatek edini prejemek, in vojnim invalidom, ki jim je družinski dodatek edini prejemek. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo skupni znesek teh solidarnostnih dodatkov 6,5 milijona evrov.



Malo manj, okoli šest milijonov evrov, bodo državno blagajno stali solidarnostni dodatki za družine z enima ali dvema otrokoma. Ti bodo prejeli po 30 evrov na otroka, a v nasprotju s študenti ali velikimi družinami, ta pomoč države ne bo univerzalna in namenjena vsem, temveč le tistim, ki so uvrščeni med prvi in šesti dohodkovni razred otroškega dodatka. Družine s tremi otroki ali več so ob izplačilu rednega letnega dodatka za velike družine, ki znaša za tiste s tremi otroki 404 evre, s štirimi ali več otroki pa 491 evrov, že dobile krizni solidarnostni dodatek, in sicer sto evrov, če so v družini trije otroci, oziroma dvesto evrov, če so štirje ali več. Na vprašanje, zakaj so krizni dodatek prejele vse družine s tremi otroki in več, ne glede na materialni položaj, pri družinah z enim ali dvema otrokoma pa se upošteva cenzus, so na ministrstvu odgovorili, da je dodatek za veliko družino tudi sicer univerzalna pravica.


Za čakanje in karanteno


Zavod za zaposlovanje bo delodajalcem danes nakazal peto tranšo povračil nadomestila za čakanje na delo po prvem interventnem zakonu, in sicer malo več kot 1,2 milijona evrov. Skupaj je država za navedeni ukrep 54.923 delodajalcem do zdaj povrnila 160,5 milijona evrov za 287.581 delavcev. Največji del je bil namenjen za začasno čakanje na delo iz poslovnih razlogov, manjši pa zaradi višje sile (varstvo otrok ali nezmožnost prihoda na delo).

Za ukrep karantene bo zavod izplačal 66.869 evrov za 88 delodajalcev in 215 oseb, skupaj pa so do zdaj izplačali 129.123 evrov za 382 ljudi v karanteni.

Nadomestila za čakanje na delo iz poslovnih razlogov in za odrejeno karanteno bo država, po četrtem interventnem zakonu, ki ga je vlada sprejela v nedeljo, krila še naprej, najmanj še julija, a z nižjimi zneski, kot so veljali med razglašeno epidemijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine