Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cepiva proti gripi že zmanjkuje

Zalog ni več, naslednja pošiljka bo novembra. Večje zanimanje zaradi covida-19 in brezplačnega cepljenja.
Zaposlenim na UKC Ljubljana je omogočeno brezplačno cepljenje proti gripi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zaposlenim na UKC Ljubljana je omogočeno brezplačno cepljenje proti gripi. FOTO: Jure Eržen/Delo
27. 10. 2020 | 17:35
27. 10. 2020 | 17:41
4:40
Ljubljana – Na cepilnih mestih so za letos predvidevali, da bodo porabili okoli sto tisoč odmerkov cepiva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so ga naročili 170.000 odmerkov več, a kljub temu premalo. Marsikje po Sloveniji so zaloge že pošle, posamezniki, ki se želijo cepiti, pa dobivajo obvestila, naj spremljajo javne objave in se naročijo pozneje.

Ob naročanju cepiva aprila se namreč še ni vedelo, da bo za uporabnike brezplačno oziroma plačano iz proračuna, kar je poleg širitve novega koronavirusa nedvoumno zelo povečalo zanimanje za cepljenje.

image_alt
Začenja se cepljenje proti gripi


»To je za dvesto odstotkov večje, kot je bilo lani,« je ocenil Aleksander Stepanović, strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske. Cepiva po njegovih besedah zato verjetno ne bo dovolj. Naročili so 300 doz marca in še toliko oktobra. NIJZ jim je sporočil, da ne bodo dobili celotnega drugega naročila. Prejšnji teden pa so jih z inštituta obvestili, da prekinjajo sprejem naročil, saj so jih prejeli že veliko več, kot je razpoložljivih zalog.

Na NIJZ, kjer se vsako leto spet spopadajo z uganko, koliko cepiva naročiti, da ne bo ostajalo, so letos cepilnim mestom razdelili že 250.000 odmerkov – v celotni lanski sezoni 182.000. Naslednjo pošiljko (20.000 odmerkov) pričakujejo sredi novembra.

Vsi proizvajalci cepiv, ki imajo dovoljenje za promet, so jim sporočili, da v letošnji sezoni ni več mogoča dodatna dobava cepiva. »Povpraševanja sicer redno ponavljamo, so pa možnosti, da dobimo dodatne odmerke, zelo majhne,« so dodali na inštitutu.
­Če bo katera država cepivo odstopila, ga bodo prevzeli. So pa tudi na NIJZ prejeli prošnje drugih držav za odstop cepiva.
 

Cepivo za najranljivejše


Precepljenost proti gripi je bila več let zelo nizka. V zadnjem času se je zaradi večje ozaveščenosti ljudi o pomembnosti cepljenja začela povečevati, na lanski skok zanimanja pa je vplivalo prvič omogočeno brezplačno cepljenje za nekatere skupine: osebe od 65 let, kronične bolnike, osebe s povečano telesno težo in nosečnice.

A kot kaže, letos za vse naštete cepiva ne bo dovolj oziroma ga bodo dobili le tisti, ki so se med prvimi postavili v vrsto. Poslanec Dejan Židan je na ministrstvo za zdravje že naslovil pobudo, naj se poskrbi, da bodo cepiva, ki so še preostala, na voljo najranljivejšimi skupinam in da se Sloveniji zagotovi dodatne odmerke za vse, ki se bodo želeli cepiti.

»Sočasna okužba gripe pri okuženem s koronavirusom bistveno poveča tveganje za zaplete in smrt, zato je predvsem za starejše in druge ranljive skupine zaščita pred gripo zelo pomembna,« je še zapisano v Židanovi pobudi.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Zaplet s šifro


Izvajalcem cepljenja so letos nekaj težav povzročila nejasna navodila o tem, kdo bo plačnik cepiva in kdo storitve, poleg tega je bilo treba uvesti novo šifro.

Zakon PKP#5, s katerim je bilo omogočeno brezplačno cepljenje, je navedel, da gre za pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar se stroški tega cepljenja zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) tokrat v celoti povrnejo iz državnega proračuna. Ker ZZZS v primerjavi s preteklimi sezonami ni (končni) plačnik tega cepljenja, je na podlagi pojasnil ministrstva za zdravje za potrebe povračila teh stroškov že pred uveljavitvijo tega zakona vse izvajalce z okrožnico pisno obvestil o uvedbi nove storitve E0752 Cepljenje proti gripi – proračun, ki velja za storitve od tega meseca dalje. Določena je tudi enotna cena storitve cepljenja za vse izvajalce, in sicer 14 evrov.

Izvajalci zdravstvenih storitev, ki so cepljenje proti gripi že evidentirali na preteklih šifrah storitev, le-te v svojih aplikacijah popravijo in jih ZZZS obračunajo na novih šifrah. Le tako bo ZZZS te stroške lahko povrnil iz državnega proračuna in tako finančno razbremenil javno zdravstveno blagajno, ki bo konec leta 2020 po sedanji oceni poslovala s primanjkljajem prihodkov nad odhodki v višini 120,7 milijona evrov,« so sklenili na ZZZS.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine