Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ceniki za pogrebe zavajajoči, nepotrebno dežurno službo mastno zaračunajo

Januarja so bile pogrebne storitve za 12,1 odstotka višje kot leto pred tem. S 1. aprilom se višata pogrebnina in posmrtnina.
Na Žalah je osnovni žarni pogreb letos 15 odstotkov dražji kot leta 2022. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na Žalah je osnovni žarni pogreb letos 15 odstotkov dražji kot leta 2022. FOTO: Jure Eržen/Delo
4. 3. 2024 | 05:00
9:18

V nadaljevanju preberite

Minimalni standardi in normativi, ki jih diktira ministrstvo za gospodarstvo, v storitve osnovnega žarnega pogreba vključujejo zgolj stroške prijave pokopa, krsto za upepelitev, pripravo in delo s pokojnikom, začasno obeležje na grobu, osnovno žaro in pokop, pogrebno moštvo ter minimalno pogrebno slovesnost. Za vzorčni primer smo vzeli eno od komunalnih podjetij v občinski lasti. Na spletni strani je cena za osnovni žarni pogreb 550 evrov. Zakaj je potem svojec dobil račun (hranimo ga v uredništvu) za to storitev, ki je znašal dobrih 1600 evrov?

Na nekatere nesprejemljive prakse je v revizijskem poročilu ministrstvo za gospodarstvo lani opozorilo računsko sodišče. Revidirali so učinkovitost poslovanja ministrstva pri vzpostavitvi razmer za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti ter pri nadzoru nad njunim izvajanjem od leta 2017 do 30. junija 2021. Po mnenju računskega sodišča je bilo ministrstvo pri tem neučinkovito.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine