Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cena postaje poskočila na 46 milijonov evrov

Avtobusni terminal bi stal bistveno več od napovedi – Po lokalnih volitvah projekt v predal? – Rakovec: To ni kranjska prioriteta
Staro kotlovnico ob Kidričevi cesti, kjer je zdajšnji župan Boštjan Trilar načrtoval kranjski avtobusni terminal, so včeraj začeli rušiti, kar pa še zdaleč ne pomeni začetka gradnje. Na območju bo najprej začasno parkirišče, ali bo tam kdaj tudi avtobusna postaja, pa bo odvisno predvsem od vizije novega župana. Foto Blaž Račič
Staro kotlovnico ob Kidričevi cesti, kjer je zdajšnji župan Boštjan Trilar načrtoval kranjski avtobusni terminal, so včeraj začeli rušiti, kar pa še zdaleč ne pomeni začetka gradnje. Na območju bo najprej začasno parkirišče, ali bo tam kdaj tudi avtobusna postaja, pa bo odvisno predvsem od vizije novega župana. Foto Blaž Račič
Blaž Račič
11. 9. 2018 | 08:00
11. 9. 2018 | 11:05
5:15
Kranj – Včeraj so na Kidričevi cesti nasproti zdravstvenega doma začeli rušiti stavbo nekdanje kotlovnice, namesto katere naj bi v prihodnjih letih zrasel nov kranjski avtobusni terminal. Čeprav so na mestni občini vrednost projekta, ki so mu številni Kranjčani na tej lokaciji nasprotovali, doslej ocenjevali na 33 milijonov evrov, pa naj bi avtobusni terminal, če ga bodo sploh začeli graditi, po novih izračunih stal več kot 46 milijonov evrov.

V nekdanji kotlovnici so se zadnjih 15 let zadrževale »posamezne skupine in objekt uporabljale kot zatočišče in odlagališče različnega materiala«, so o razlogu za rušenje objekta sporočili z Mestne občine Kranj (MOK). Avtobusni terminal je projekt zdajšnjega župana Boštjana Trilarja in čeprav se na jesenskih županskih volitvah ne bo potegoval za nov mandat, so na občini prepričani, da bo projekt nadaljevala tudi nova oblast. Na občini se z državo kot lastnico zemljišča, kjer stoji kotlovnica, dogovarjajo, da bi do zgraditve podzemne parkirne hiše v sklopu avtobusnega terminala na tej lokaciji uredili začasno parkirišče za potrebe zdravstvenega doma in porodnišnice.


Za terminal več kot polovico proračuna


Čeprav so še lani na občini ocenjevali, da bo gradnja sodobnega avtobusnega prometnega vozlišča stala 33 milijonov evrov, zdaj pravijo, da so vrednost izračunali na podlagi stalnih cen iz leta 2016 in da tedaj še niso upoštevali inflacije in rasti gradbenih cen do danes. Avtobusni terminal z garažami in tremi poslovno-stanovanjskimi objekti ob terminalu bi bil po novem skoraj za polovico dražji.



Ocenjen je na 46 milijonov evrov, v kar so po pojasnilih z občine vključeni še stroški celovite ureditve Kidričeve ceste, zunanje ureditve kompleksa, pripravljalnih del ter odkupa manjkajočih zemljišč in stanovanj v obstoječem stanovanjskem objektu, ki je predviden za rušenje. Ocenjena vrednost projekta je tako z DDV narasla na 46,45 milijona, kar je več kot polovico mestnega proračuna. Župan Trilar namreč za sejo mestnega sveta, ki bo prihodnji teden, predlaga osnutek proračuna za prihodnje leto v vrednosti 76 milijonov evrov.

Načrtovanemu avtobusnemu terminalu v Kranju mnogi nasprotujejo. Na neprimernost lokacije so najglasneje opozarjali v civilni iniciativi Zlato polje. Foto arhiv Mestne občine Kranj
Načrtovanemu avtobusnemu terminalu v Kranju mnogi nasprotujejo. Na neprimernost lokacije so najglasneje opozarjali v civilni iniciativi Zlato polje. Foto arhiv Mestne občine Kranj


Na občini pravijo, da bo preureditev Kidričeve ceste financirala država, ki ima za ta namen rezerviranih 2,4 milijona evrov, delež mestne občine pa bo odvisen od doseženega razmerja v postopkih izbire zasebnega partnerja. Po zadnji oceni naj bi bil vložek MOK v avtobusni terminal vreden 6,4 milijona evrov, preostala sredstva pa bi zagotovili zasebniki.


Podpora kandidatu, ki bo Trilarjev načrt opustil


Lani so na občini neuspešno iskali promotorja projekta in napovedali, da bodo do septembra letos končali pogajanja z investitorji, do decembra pa zaprli finančno konstrukcijo. Gorenjske lekarne in Osnovno zdravstvo Gorenjske ostajata interesenta, pravijo na MOK, prav tako menda pričakujejo zanimanje »nekaterih drugih subjektov«. Katerih, niso povedali, prav tako nam niso odgovorili na vprašanje, ali so že našli investitorje. Pojasnili so le, da so »nanizali vse podatke, ki jih lahko v tem trenutku posredujemo«.



Kot pravi Brane Obrunek, predstavnik civilne iniciative Zlato polje, kjer so najbolj glasno opozarjali na neprimernost lokacije za gradnjo avtobusne postaje, bodo na prihajajočih volitvah podprli tistega kandidata, ki bo spremenil občinski prostorski načrt in iz njega črtal avtobusni terminal.

Matjaž Rakovec, ki je kandidaturo za župana napovedal pred dnevi in ima pri tem podporo SD, pravi, da avtobusni terminal ni prava prednostna naloga Kranja, tudi lokacija se mu ne zdi primerna. Kot je dejal, razmišlja o drugi lokaciji pri železniški postali ali o obnovi obstoječe avtobusne postaje, za Kranj pa se mu zdijo pomembnejša dodatna mesta v domovih za starostnike, stanovanja za mlade in ureditev cest. Iztok Purič, ki namerava kandidaturo za župana s podporo Trilarjeve stranke Več za Kranj in Stranke Alenke Bratušek napovedati prihodnji ponedeljek, pa pravi, da stališča o avtobusnem terminalu sicer še ni oblikoval, a se mu zdijo projekti, ki jih vodi zdajšnji župan, pozitivni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine