Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Boštjan Vasle potrebuje glasove desnice

Predsednik države ocenjuje, da ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije dovolj podpore za izvolitev
Boštjan Vasle je kandidat, ki ga je izbral predsednik države.
Boštjan Vasle je kandidat, ki ga je izbral predsednik države.
1. 12. 2018 | 08:51
3:08
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, pravi slovenski pregovor. Kako rek drži, se je nazorno pokazalo v drugem krogi iskanja kandidata za guvernerja, v katerem je po spopadu favoritov, ekonomistov Igorja Mastena in Jožeta Damijana, kot zmagoalec izšel Boštjan Vasle. Dolgoletni direktor urada za makroekonomske analize in razvoj je tudi uradno postal kandidat za guvernerja Banke Slovenije. A brez podpore desnice ne more biti imenovan, sa je za to potrebnih 46 glasov poslancev.

Čeprav je predsednik države Borut Pahor včeraj ob razkritju, koga predlaga za guvernerja Banke Slovenije, zapisal, da Vasle v državnem zboru uživa potrebno podporo, so bili v nekaterih strankah glede tega javno še naprej skrivnostni. Po naših informacijah o podpori kandidatu še ni enotnega stališča med poslanci vsaj dveh koalicijskih strank, v LMŠ in SD.
A tudi če bi bila koalicija do glasovanja 13. decembra o kandidatu povsem usklajena, ima Vasle za imenovanje za guvernerja ob pogoju, da je pri glasovanju navzočih vseh 43 koalicijskih poslancev, še vedno premalo podpore. V parlamentarnih kuloarjih se zato špekulira, da si je zagotovil tudi podporo SDS, ki svojega favorita po pogovorih s predsednikom države ni želela razkriti.
 

Nevarnost za Alenko Bratušek


Uradno so včeraj v SDS, LMŠ, SD, NSi in SNS napovedali, da se bodo s kandidatom sestali in nato sporočili svojo odločitev.
Del koalicije je v preteklih dneh sicer poskušal prepričati SMC, naj si glede podpore Vasletu premisli, a je bil pri tem neuspešen.
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je včeraj zato komentiral, da so si želeli, da Slovenija dobi guvernerja, ki bo progresiven, proaktiven in bo imel svoja stališča. Stranka je podpirala ekonomista Jožeta Damijana. »Na žalost je predsednik predlagal drugega kandidata,« je komentiral Golubovič.

K izzidu drugega kroga iskanja guvernerja je pripomoglo predvsem dvoje: najprej zamera vrha SMC zaradi Damijanovega nasprotovanja projektu drugi tir ter vztrajanja Alenke Bratušek pri Igorju Mastenu, podaljšani roki nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca.

Prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je v minulih dneh izjavljal, da se v njegovi poslanski skupini nagibajo k podpori Damijanu, je včeraj ocenil, da je »kolobocija okoli guvernerja nevredna resne države«. Iz poslanskih vrst je bilo tudi slišati, da je po sedmih mesecih že čas, da se zgodba okoli izbire petega guvernerja Banke Slovenije konča. S takšnim kandidatom, ki bo omogočil, da se preveri morebitne nepravilnosti pri sanaciji bank, čeprav bo to imelo politične posledice za tiste, ki so jo izpeljali. To velja predvsem za nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine