Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Boris Popovič ne priznava krivde

Tožilstvo mu v zadevi Koprske luči očita, da je omogočil premoženjsko korist Stavbeniku in Grafistu.
Nekdanji koprski župan Boris Popovič bo tudi jutri moral sesti na zatožno klop. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nekdanji koprski župan Boris Popovič bo tudi jutri moral sesti na zatožno klop. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
15. 10. 2020 | 12:49
15. 10. 2020 | 13:21
3:34
»Razumem, kaj je povedala tožilka, ne vem pa, kje sem v tej zgodbi jaz,« se je čudil nekdanji koprski župan Boris Popovič danes na sodišču. Na predobravnavnem naroku v zadevi Luči posledično krivde ni priznal. Tožilstvo mu namreč očita zlorabo položaja, saj naj bi leta 2008 odredil, da je podjetje Grafist nabavilo in vgradilo luči ob koprski promenadi in na ribiškem pomolu, občina pa da je naknadno objavila razpis in posel navidezno oddala Stavbeniku. Ta je za podizvajalca nato vzel Grafista. S tem je Stavbenik domnevno pridobil slabih 69.000 evrov protipravne koristi, Grafist pa 15.000 evrov.

Naložba je obsegala 53 luči, ki naj bi se napajale zgolj s sončno energijo – a se je pozneje sicer izkazalo, da to ne drži –, občina pa je zanje odštela okoli 300.000 evrov. V posel je bila vpletena tudi koprska Komunala (danes Marjetica), ki je gradila mestno promenado tik ob morju. Popoviču naj bi pri kaznivem dejanju pomagali še drugi soobtoženi, ki so takrat delovali na Komunali ali na občini, med njimi tudi tedanji direktor koprskega komunalnega podjetja Igor Hrvatin.


Popovič je imel številna vprašanja


»Manjka motiv!« je opozoril Popovič. »Zakaj bi nekomu drugemu priskrbel koristi, jaz pa od tega ne bi imel nič?« se je obrnil proti tožilki. Poudaril je, da je koprska občina v času njegovih štirih županskih mandatov izvedla za 850 milijonov evrov gradbenih del in da so pri vseh sodelovale občinske strokovne službe, ki so korektno opravile delo. Tako ne razume, zakaj bi bilo v konkretnem primeru drugače. »Sam se v izvedbo poslov nikoli nisem spuščal,« je poudaril. Hkrati pa ga je še zanimalo, če bi kaznivo dejanje vendarle bilo izvedeno, zakaj na zatožni klopi – poleg njega – ne sedijo tudi tisti, ki naj bi jim omogočil korist – se pravi predstavniki Stavbenika in Grafista.

Popovičeva odvetnica Katarina Mervič iz odvetniške pisarne Senica se je zavzela za izločitev dokazov, ki so jih pridobili z zasegom elektronskih naprav in pri hišni preiskavi, saj je po njenih trditvah šlo za nesorazmerne ukrepe, ki zato niso zakoniti. »Vsi vpleteni so brez težav preiskovalnim organom odstopili vso dokumentacijo,« je zagotovila. Po izračunih obrambe je šlo tudi za manjše razlike med cenami, ki jih je občina plačala Stavbeniku, ta pa naprej Grafistu – kot jih navaja tožilstvo. Prav tako so vse te cene po njenem tudi utemeljene. Če bodo s tem argumentom uspeli, bo kaznivo dejanje, ki ga Popoviču in soobtoženim očita tožilstvo, prekvalificirano v milejše in bo glede na zakonodajo že zastaralo.
 

Čaka ga še obtožba zaradi prodaje skladišč soli


Popovič pa se mora na koprsko okrožno sodišče vrniti že jutri, saj je razpisan predobravnavni narok zaradi prodaje koprskih skladišč soli Libertas, ki jih je od občine pod njegovim vodstvom kupil Grafist. To je storil celo dvakrat, saj so prvo kupoprodajno pogodbo iz leta 2011 razdrli in konec leta 2012 sklenili novo. Vmes pa je sicer občina poskušala objekt neuspešno prodati na več dražbah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine