Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Borci želijo praznovati 6. septembra, ne 13. maja

Zvezi borcev predlog o 13. maju kot državnem prazniku v spomin na prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh ni po volji.
Primorska naj bo »priključena« in ne »vrnjena«, pravijo v Zvezi borcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Primorska naj bo »priključena« in ne »vrnjena«, pravijo v Zvezi borcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
P. M.
22. 3. 2021 | 18:35
22. 3. 2021 | 18:39
1:42
Prvi mož Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije) Marijan Križman je na sprejemu pri predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču omenil razmislek o morebitnih popravkih zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Napovedal je, da bodo v Zvezi sprožili razpravo o zakonu v delu, ki se nanaša na poimenovanje primorskega praznika. Po Križmanu gre za t. i. »nedokončano zgodbo«, ki jo želijo zaključiti tako, da bo Primorska »priključena« in ne »vrnjena«.


Kdaj počastiti tigrovsko gibanje?


V slovenski družbi je preveč sobražnega govora, so prepričani v Zvezi borcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
V slovenski družbi je preveč sobražnega govora, so prepričani v Zvezi borcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zvezi borcev tudi predlog o 13. maju kot državnem prazniku v spomin na prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh - predlog je že v parlamentarni proceduri - ni po volji. Po njihovem mnenju nima datumsko prave zgodovinske podlage. Prepričani so, da bi bil 6. september veliko primernejši datum praznika, posvečenega tigrovskemu gibanju. 


Letos 80 let Osvobodilne fronte


Predsedniku Zorčiču so predstavniki Zveze borcev predlagali še eno pobudo, in sicer o prepovedi nošenja nacističnih in fašističnih simbolov ter preprečevanju sovražnega govora, ki ga je po njihovih besedah v slovenski družbi precej ter spomnili na letošnjo 80. obletnico Osvobodilne fronte, ki jo bo treba, kot so se strinjali, »vsekakor primerno obeležiti«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine