Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šole ostajajo zaprte, pouk bo potekal na daljavo

Učilnice se še ne bodo odprle. Vrtci bodo odprti le za tiste otroke, katerih starši ne bodo imeli varstva.
Šolarji so imeli dodaten teden počitnic. FOTO: Jure Eržen/Delo
Šolarji so imeli dodaten teden počitnic. FOTO: Jure Eržen/Delo
A. I.
5. 11. 2020 | 16:55
5. 11. 2020 | 18:46
5:07
Učitelji in starši so nestrpno pričakovali informacijo o tem, ali bodo šolarji prihodnji teden sedli nazaj v šolske klopi ali pa bo pouk potekal na daljavo. Vlada se je namreč prejšnji četrtek odločila, da jim še za teden dni podaljša počitnice, da bi se učitelji lahko pripravili na nadaljevanje šolanja na daljavo, če bo ob aktualni epidemiološki sliki to potrebno. Za dijake srednjih šol in študente je pouk oziroma predavanja tudi ta teden potekal na daljavo. 

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in vladni govorec Jelko Kacin.

​Posnetek novinarske konference si lahko ogledate tukaj:


Šole ostajajo zaprte, pouk na daljavo


Vlada je na dopisni seji danes sprejela nekaj pomembnih odlokov za zajezitev širjenja koronavirusa. Ministrica Simona Kustec je povedala, da bodo šolski zavodi ostali zaprti. Se pa bo vzgojno-izobraževalni proces v osnovnih, glasbenih in srednjih šolah izvajal na daljavo. Vrtci bodo ostali odprti le za nujne razmere, in sicer za starše, ki ne bodo mogli dobiti varstva. Ministrica je dejala, da jih je k temu sicer začasnemu ukrepu vodila epidemiološka slika. Ta se sicer nekoliko izboljšuje, a le toliko, da lahko pouk poteka le na daljavo.

Za namen šolanja na daljavo so na zavodu za šolstvo objavili usmeritve in priporočila, posebej za učence razrednega pouka ter za učence s posebnimi potrebami. Glede na to, da pouk po skorajda vseh evropskih državah poteka normalno, je vprašanje, zakaj v Sloveniji temu ni tako. Ministrica se sklicuje na epidemiološke razmere, ki po njenem mnenju ne dopuščajo, da bi se učenci vrnili v šole.

V spomladanskem obdobju se je izkazalo, da številni učenci zaradi belih lis ne morejo dostopati do spletnih povezav. Ministrica pričakuje, da bodo v prvi vrsti šole znale rešiti take težave. Šolarji bodo dodaten počitniški teden nadoknadili, a ministrica meni, da teh pet delovnih dni ne bo drastično vplivalo na nadaljnje šolanje. Nacionalna preverjanja znanja (NPZ) bodo izvedli, le poiskati bo treba na pravi način. NPZ ostaja del šolskega procesa. ​Glede otrok s posebnimi potrebami je ministrica dejala, da so z Zavoda za šolstvo šole dobile ustrezne smernice. Pričakuje, da bo učni proces potekal brez težav. 

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam sicer poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.

Z Zavoda za šolstvo so danes sicer sporočili, da so vsa tekmovanja ZRSŠ v času izobraževanja na daljavo začasno odpovedana in prestavljena na druge termine, ki jih bodo objavili pravočasno. 

V spomladanskem obdobju se je izkazalo, da številni učenci zaradi belih lis ne morejo dostopati do spletnih povezav. FOTO: Jure Eržen/Delo
V spomladanskem obdobju se je izkazalo, da številni učenci zaradi belih lis ne morejo dostopati do spletnih povezav. FOTO: Jure Eržen/Delo


Omejitve glede gibanja in zbiranja se podaljšujejo


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da se podaljšuje vladni odlok glede prepovedi zbiranja in prehajanja občinskih ter državnih meja. Edina sprememba je zgolj ta, da bo čez tri dni (od nedelje zvečer) na rdečem seznamu pristala tudi republika Srbija. Minister je opozoril na odlok, ki je sicer v veljavi že nekaj časa, in sicer na prehajanje meja s tujino: za državljane Bosne in Hercegovine velja, da ne morejo oditi v domovino, če za to nimajo nobenega razloga. V preteklem tednu se je na Obrežju pojavila več kilometrska kolona, ker so mnogi mislili, da lahko v BiH odidejo prosto, brez dokumentov, brez potrdil o namenu potovanja. 

Vsa nenujna potovanja odsvetujemo, je dejal Hojs. V preteklem tednu je bilo v smislu nadzora izvedeno precejšnje število identifikacij in izdanih kazni. Poleg policije in zdravstvenega inšpektorata lahko nadzor prehajanja meja izvajajo tudi občinski inšpektorati. 

Nekaj sprememb so sprejeli tudi na gospodarskem ministrstvu. Državna sekretarka Ajda Cuderman je povedala, da bo vlada sprostila nekaj dodatnih dejavnosti. Z jutrišnjim dnem se dovoli izvajanje naslednjih dejavnosti: medicinska pedikura, prodaja v trgovinah z otroško opremo, trgovine s tehničnim blagom in motornimi vozil, fotografska dejavnost, fotokopirnice, urarstvo in prodaja v trgovinah s pohištvom. V zaprtih prostorih bo treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši od 30 kvadratnih metrov. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine