Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo Peter Gregorčič, nosilec liste SLS, odnesel predsednika stranke?

Predlog za izredni kongres. Se bo sedanje vodstvo obdržalo in stranko povezalo z Anžetom Logarjem? Kaj v kritiki na njegov račun pravi Peter Gregorčič?
Takole sta se nasmihala v objektiv na volilni večer. Zdaj pa Peter Gregorčič (desno) kritično opozarja, da je SLS zaradi napačnih odločitev Marka Balažica (levo) izgubila evropskega poslanca in se ne more vrniti v državni zbor. Na klic šefa stranke je po volitvah čakal kar deset dni. FOTO: Dejan Javornik
Takole sta se nasmihala v objektiv na volilni večer. Zdaj pa Peter Gregorčič (desno) kritično opozarja, da je SLS zaradi napačnih odločitev Marka Balažica (levo) izgubila evropskega poslanca in se ne more vrniti v državni zbor. Na klic šefa stranke je po volitvah čakal kar deset dni. FOTO: Dejan Javornik
3. 7. 2024 | 17:35
3. 7. 2024 | 19:06
4:42

Predsednik SLS Marko Balažic je odbil prvi poskus zamenjave. Vsaj tako je mogoče razumeti predlog o sklicu izrednega kongresa te zunajparlamentarne stranke, ki je dobil podporo 19 članov glavnega odbora, 32 delegatov pa je bilo proti. Stranka bo pred koncem septembra sklicala klavzuro in se za zaprtimi vrati pogovorila, kako naprej.

Glavni odbor SLS je včeraj opravil prvo analizo rezultata evropskih volitev, na katerih so izgubili svojega evropskega poslanca. To je bil dva mandata Franc Bogovič, tokratnemu nosilcu strankine liste Petru Gregorčiču pa se je mandat za las izmuznil. Ali bo stranka sklicala izredni volilni kongres in na njem odločala o novem vodstvu, za zdaj še ni odločeno, so pa sprejeli sklep o povezovanju. »Ne drži špekulacija, da se bomo pridružili projektu Anžeta Logarja, ki nastaja okoli njegove Platforme sodelovanja, je pa nujen tehten razmislek o sodelovanju,« pravi po včerajšnji seji predsednica glavnega odbora Suzana Lara Krause. Priznava, da je bilo dogajanje »pestro«.

Predloga o sklicu izrednega kongresa niso podprli, češ da ni bilo ustrezne pojasnitve in gradiva, dal pa ga je sicer Franc Čebulj, tudi župan občine Cerklje na Gorenjskem in nekdanji poslanec SDS, ki je iz stranke izstopil leta 2001, ko je ocenil, da je v stranki nezaželen, ker je Iva Hvalico podprl pri kritiki predsednika stranke Janeza Janše.

Čebulj je za Delo povedal, da je po njegovem mnenju nujen volilni kongres in zamenjava aktualnega predsednika stranke. »Tega včeraj niso želeli sprejeti, češ da se bojijo, da bi to škodovalo stranki; prepričan pa sem, da bi bilo ravno nasprotno. Aktualno vodstvo je premalo aktivno, predsednik pa brez potrebnega poguma in karizme, da bi se lahko z njim vrnili v parlament in sokreirali politiko na državni ravni.« Čebulj dodaja, da je v ozadju strah pred Petrom Gregorčičem, ki se ga po njegovem mnenju kot aktivnega igralca na slovenskem političnem parketu bojijo tudi NSi.

Seje se je udeležil tudi nosilec liste za evropske volitve Peter Gregorčič in predstavil svojo analizo rezultata evropskih volitev, v kateri je poudaril, da sedanji predsednik stranke Marko Balažic – ta ga je poklical šele deset dni po volitvah – ni izvoljiv v nobenem volilnem okraju.

Prepričan je, da je SLS zaradi napačnih odločitev vodstva izgubila evropskega poslanca in s tem status parlamentarne stranke. Njeno šibko vodstvo po njegovem mnenju ni sposobno usklajevati različnih interesov znotraj stranke, je premalo aktivno, premalo oziroma nič se ne ukvarja s podmladkom stranke. Tako, je ocenil Gregorčič, se je nemogoče spet prebiti čez parlamentarni prag.

Gregorčiča so, tako naši sogovorniki iz vrst SLS, želeli povabiti k včlanitvi v stranko, vendar v torek tudi o tem niso glasovali, kot pravijo, pa se zdi, da bi ga članstvo v SLS zanimalo samo, če bi prevzel vodenje stranke.

analiza evropskih volitev FOTO: Delo
analiza evropskih volitev FOTO: Delo

Vodstvo stranke je v prvi analizi rezultatov poudarilo, da je SLS na evropskih volitvah dobila več kot 48.000 glasov, kar je najboljši odstotek stranke na vseh volitvah po volitvah v evropski parlament leta 2004 ter da je 9. junija od vseh strank največji napredek naredila prav SLS, njena lista pa je od vseh list dobila tudi največji odstotek preferenčnih glasov.

image_alt
Med kandidati z največ preferenčnimi glasovi Gregorčič in Stevanović

Primerjava volilne statistike sicer kaže, da se je na tokratnem glasovanju zmanjšal delež starejših volivcev, povečal pa delež mlajših, kar nekateri pripisujejo predvsem referendumu o uporabi konoplje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine