Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo koalicija pripravljena odpreti fronto?

Pričakovanja Desusa: Ustanovitev urada za demografijo do konca meseca, nato naj bi se lotili demografskega sklada.
1. 6. 2020 | 20:30
2. 6. 2020 | 10:33
3:26
Ljubljana – Do 30. junija naj bi, vsaj tako pričakuje Desus, dobili urad za demografijo, ki bo nato skupaj s finančnim ministrstvom sodeloval pri ustanovitvi demografskega sklada. O tem, kdo bo vodil prvega in ali bo zahtevala tudi vodenje drugega, predsednica Desusa Aleksandra Pivec danes še ni želela govoriti. Tudi ugibanja, da bi lahko bil kandidat za eno ali drugo funkcijo Andrej Prebil, nekdanji izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank, je zavrnila z besedami, da sama nima nobenih kandidatov v igri.

Je pa predsednica Desusa jasno povedala, da pričakuje, da bo njihov prvi človek urada za demografijo – kot pretendent za ministra brez listnice se v stranki omenja podpredsednik Anton Balažek – usmerjal programe in investicije, ki bodo financirani iz letne akumulacije demografskega sklada. Sama se je sicer tako kot v SDS, kjer so lani neuspešno v parlamentarno proceduro že vložili zakon o demografskem skladu, zavzela za koncentracijo državnega premoženja. »Naklonjeni smo temu, da se v sklad uvrsti čim večji delež premoženja,« je dejala Pivčeva. Strateške naložbe demografskega sklada pa po njenem mnenju ne smejo biti opredeljene zgolj na podlagi deleža države v družbi, ampak bi morali pri tem upoštevati tudi vidik samopreskrbe na področjih zdravstva, farmacije, energentov, kmetijstva in zavarovalništva.

Tako Desus kot SDS imata v predalu že pripravljena svoja predloga zakonov o demografskem skladu, ki naj bi služila za izhodišče, a roko nad pripravo naj bi imela SDS oziroma njihov minister Andrej Šircelj. Največji koalicijski stranki bi v nadaljevanju najverjetneje pripadel tudi odločilen vpliv pri upravljanju premoženja, zato ne preseneča zahteva Desusa, da naj bi imel »njihov« urad za demografijo v demografskem skladu svoje predstavnike tako v skupščini kot nadzornem svetu sklada.
Se pa v koaliciji zavedajo, da uresničitev teh idej pomeni tudi odpiranje fronte z vplivnimi omrežji, ki bedijo nad upravljanjem premoženja zdaj, zato naj bi koalicijski prvaki tudi znotraj svojih strank preverjali, ali so v resnici pripravljeni še v tem mandatu oziroma še pred predsedovanjem EU zagristi v ta projekt.

Koalicija naj bi že kmalu odprla tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe, minister za zdravje iz vrst Desusa Tomaž Gantar naj bi za javno obravnavo pripravil osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi še do konca meseca. Izpostavljeni roki, na katere je večkrat opozorila predsednica Desusa, pa so bolj kot za koalicijske partnerje ključni predvsem za interno javnost stranke, saj bo po razburjenju zaradi odpiranja ideoloških tem v vladi svet stranke konec meseca vnovič preveril uresničevanje koalicijskih zavez in nadaljnje sodelovanje v koaliciji Janeza Janše. In če je verjeti besedam predsednika sveta Tomaža Gantarja za Sobotno prilogo, je tudi izstop iz koalicije mogoč.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine