Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

BBC in New York Times o imenovanju: Edina ženska na takem položaju v Natu

Številni tuji mediji so poudarili, da Ermenčeva s tem ni le prva ženska na čelu SV, temveč tudi edina na takšnem položaju v zvezi Nato.
Alenka Ermenc v tujih medijih. FOTO: BBC
Alenka Ermenc v tujih medijih. FOTO: BBC
A. I.
28. 11. 2018 | 15:03
14. 12. 2018 | 17:46
4:43
O imenovanju Alenke Ermenc na čelo Slovenske vojske (SV) so poročali številni tuji mediji in novinarji, med njimi BBC, britanski Reuters, nemški DPA, New York Times in Washington Post, CNN in ameriški AP, pa tudi številni mediji z Balkana. 

Mnogi so v svojih objavah poudarjali, da Alenka Ermenc ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, pač pa je trenutno tudi edina v vseh državah članicah Nata na takem položaju. Nekateri mediji so imenovanje označili za zgodovinski korak.



Slovenija je postala prva članica Nata, ki je na čelo svoje vojske imenovala žensko, je zapisal BBC. Pišejo še, da je 55-letnica svojo vojaško kariero začela leta 1991, ko si je Slovenija izbojevala svojo samostojnost od nekdanje Jugoslavije. Pri tem so citirali tudi slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki je izrazil upanje, da bo generalmajorki uspelo dvigniti ugled Slovenske vojske. 

»Končno je nastopil čas za združitev vseh političnih, vojaških in družbenih moči za dvig pripravljenosti Slovenske vojske v prihodnjem letu za vsaj eno oceno. Trend poslabševanja varnostnih razmer v svetu se nadaljuje, in čeprav Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, mora v razmeroma kratkem času zagotoviti tudi vojaški vidik svoje vsestranske varnosti,« je ob njenem imenovanju dejal Pahor.

Slovenija je postala prva članica Nata, ki je na čelo svoje vojske imenovala žensko. FOTO: Roman Šipić/Delo
Slovenija je postala prva članica Nata, ki je na čelo svoje vojske imenovala žensko. FOTO: Roman Šipić/Delo


BBC tudi ni pozabil omeniti preizkušnje, skozi katero so šli letos pripadniki Slovenske vojske, ko so padli na Natovem testu pripravljenosti. 

Reuters pri tem dodaja, da se je njeno imenovanje zgodilo po septembrski zamenjavi vlade, ko je vajeti prevzel levo usmerjeni premier Marjan Šarec. Washington Post je v objavi o imenovanju dodal še, da je Slovenija tudi domovina ameriške prve dame Melanie Trump

Alenka Ermenc,generalmajorka in načelnica v slovenski vojski. FOTO Roman Šipić/Delo
Alenka Ermenc,generalmajorka in načelnica v slovenski vojski. FOTO Roman Šipić/Delo


Po družbenih omrežjih so se zvrstile številne čestitke Ermenčevi. Tako je čestitke med drugim izreklo tudi ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, navaja STA. Pri tem so izrazili navdušenje nad nadaljnjim sodelovanjem »tako kot zaveznic v Natu in kot prijateljic«.

Na družbenem omrežju twitter so imenovanje Ermenčeve nekateri označili tudi kot »zgodovinski korak« Slovenije.



Alenka Ermenc je na čelu Slovenske vojske danes nasledila Alana Gederja. Tako po činu kot po položaju bo tako najvišje med pripadnicami SV doslej. Slovenska vojska sicer šteje okrog 7500 članov, tako aktivnih kot rezervistov. 
 
Tudi New York Times je poročal o imenovanju. Zapisali so, da je slovenska vlada v torek na čelo Slovenske vojske postavila Alenko Ermenc, »prvo žensko na čelu vojske te majhne države, ki je članica EU in Nata«.

Najvplivnejša ženska v Slovenski vojski. FOTO: Roman Šipić/Delo
Najvplivnejša ženska v Slovenski vojski. FOTO: Roman Šipić/Delo


Ermenčeva od Gederja tudi uradno prevzela bojni prapor 


Generalmajorka je danes na slovesnosti z vojaškimi častmi od svojega predhodnika tudi uradno prevzela bojni prapor Slovenske vojske in s tem funkcijo načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Kot je poudarila v nagovoru, bo njeno vodilo »dejanja in ne besede«, kar je tudi njeno osebno načelo.
                                           
Ermenčeva je v svojem nagovoru po prevzemu prapora dejala, da dolžnost načelnice generalštaba sprejema »z največjo mero odgovornosti do Slovenske vojske in domovine, največjim spoštovanjem do predhodnika in tistih, ki so me imenovali, ter z neomajno odločnostjo narediti vse potrebno za našo vojsko«.

»Državljani od Slovenske vojske pričakujejo, da bo svoje poslanstvo in naloge izpolnjevala profesionalno in učinkovito. Pri vodenju vojske se bom osredotočila na status in opremljenost pripadnikov, na cilje zmogljivosti, vojaško infrastrukturo ter znanje, ki je osnovni gradnik vsake profesije,« je v zanjo značilno kratkem nagovoru poudarila Ermenčeva.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine