Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Anketa: Minister Počivalšek naj odstopi

Večina meni, da so bile nabave zaščitne opreme netransparentne – Objektivno odgovoren je Zdravko Počivalšek.
Vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme, za katero je objektivno odgovoren gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bodo obravnavali prihodnji teden na izredni seji državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar
Vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme, za katero je objektivno odgovoren gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bodo obravnavali prihodnji teden na izredni seji državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar
9. 5. 2020 | 06:00
5:16
Ljubljana – Javnomnenjska anketa, ki jo je za Delo ta teden opravila Mediana, prinaša oceno, da so nakupi zaščitne opreme za obvladovanje bolezni covid-19 potekali netransparentno, da so posli tekli neustrezno in da bi moral gospodarski minister Zdravko Počivalšek sprejeti objektivno odgovornost in odstopiti.

Nabave zaščitne opreme. INFOGRAFIKA: Delo
Nabave zaščitne opreme. INFOGRAFIKA: Delo


Posli z zaščitno opremo so včeraj razburjali tudi v parlamentu. Odbor za gospodarstvo je namreč kot pristojno delovno telo obravnaval vladno poročilo o nabavah, pri čemer se je vnela vroča razprava o ustavnosti predlaganih sklepov. Vlada je v sprejetje predlagala sklep, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za nabave opreme, na drugi strani pa da je vlada Janeza Janše »navkljub izrednim okoliščinam zagotovila nujno osebno zaščitno in kritično medicinsko opremo v najkrajšem možnem času in tako preprečila drastično hujše posledice epidemije« ter da je bila povprečna cena večine artiklov, ki jo je kupila Janševa vlada, občutno nižja od povprečne cene pri njeni predhodnici.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je ocenila, da za takšen sklep ni pravne podlage – ne v ustavi, ne v zakonu in tudi ne v poslovniku državnega zbora. Zato ni podana pristojnost državnega zbora za sprejetje takšnega sklepa, je ocenila služba, predlog sklepa tudi ne predstavlja izvrševanja nadzorne funkcije državnega zbora nad izvršilno oblastjo, zato bi njegovo sprejetje izvotlilo namen institutov, kot sta interpelacija in parlamentarna preiskava. V večurnih prerekanjih med koalicijskimi in opozicijskimi poslanci je bilo slišati tudi obtožbe o koncu pravne države in demokracije.


 

Kdo je najbolj kritičen


Po obravnavi na odboru se bo z vladnim poročilom o nabavah na izredni seji prihodnji teden seznanil še državni zbor. Ker nabave že tedne polnijo medijske vsebine, smo preverili javno mnenje o tej temi. Večina anketiranih je kritičnih, odgovori pa so pričakovani glede na strankarske preference: da je vlada opravila dobro, večinoma menijo podporniki SDS (75 odstotkov) ter podporniki NSi in SMC. Vladi večinoma naklonjeni so anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (40 odstotkov). Posle negativno ocenjujejo podporniki opozicijskih strank, pri čemer v 97 odstotkih prednjačijo podporniki Levice.

Glede na regije so do ministra Počivalška najbolj kritični v gorenjski, kjer je 73 odstotkov anketiranih odgovorilo, da naj zaradi objektivne odgovornosti odstopi.


 

Kdaj interpelacija


Proti ministru Počivalšku je bila že vložena interpelacija, pod katero so se podpisali poslanci LMŠ, Levice, SD in SAB. Glede na poslovniške roke bi državni zbor o njej lahko odločal najhitreje konec maja, najkasneje pa v drugi polovici junija. Ta interpelacija je sicer druga v aktualnem sklicu državnega zbora (vložena je bila proti Karlu Erjavcu) ter prva v tem mandatu vlade Janeza Janše. Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 glasov, vlagateljice interpelacije jih imajo 37. V opozicijski SNS pa interpelacije ne bodo podprli.

Očitki o nepravilnostih se sicer množijo. V intervjuju za Mladino je tako žvižgač Ivan Gale izjavil, da mu je zaupnik gospodarskega ministra Mitja Terče dejal, da so »certifikati GenePlaneta (dobavitelja ventilatorjev, op. p.) ponarejeni in da najbrž zato kliče policija na blagovne rezerve«. Na gospodarskem ministrstvu na to odgovarjajo, da »če obstaja sum, da je katerikoli izmed dobaviteljev razpolagal s ponarejenimi certifikati, mora biti to predmet preiskave pristojnih institucij« ter da je preverjanje zaščitne opreme ob prevzemu opravila kontrolna hiša Bureau Veritas. V Mladini so zapisali tudi, da je Počivalšek Galetu dejal, da je »posel z GenePlanet posel SDS«. Z ministrstva komentarja na to trditev ni. 

»To so trači,« Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, komentira namige o neenotnosti SMC.
»To so trači,« Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, komentira namige o neenotnosti SMC.


Bi lahko aktualni očitki vplivali na razpad poslanske skupine, ki je že sicer deležna pritiskov zaradi vključitve SMC v desnosredinsko koalicijo? Njena vodja Janja Sluga komentira, da se o neenotnosti poslanske skupine itak že ves čas govori. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki se ga omenja kot naslednika na vrhu SMC, če bi Počivalšek morda padel, pa tega ne komentira.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine