Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni

Vlada na seji ni skrajšala policijske ure, je pa podaljšala razglasitev epidemije za dodatnih 30 dni.
Vlada je podaljšala razglasitev epidemije za še trideset dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vlada je podaljšala razglasitev epidemije za še trideset dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B.
10. 3. 2021 | 16:28
11. 3. 2021 | 08:15
2:56
Na seji je vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni od 18. marca in sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerimi se v vseh statističnih regijah v celoti sproščajo omejitve v gradbeništvu.

Strokovna skupina ni podprla ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je predlagal, da se začetek policijske ure pomakne z devete na deseto zvečer. O morebitnem skrajšanju policijske ure bodo tako ponovno razpravljali čez dva tedna. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji vladni novinarski konferenci sicer predstavila mnenje epidemiološkega kolegija NIJZ, ki meni, da policijska ura v Sloveniji trenutno ni potrebna.



image_alt
Policijska ura je poraz


Strokovna skupina ni podprla niti predloga, da se dvolastniki zemljišč, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo iz obveznega testiranja. Epidemiološke razmere na ravni države se v zadnjem tednu niso bistveno izboljšale, ponekod so se celo nekoliko poslabšale.

Vlada je sprejela tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem, neizvajanje karantene določa kot prekršek. Členi predloga zakona bodo podrobneje predstavljeni javnosti v četrtek, obljublja vlada. 

Spremenil se bo tudi Odlok o pogojih vstopa v Slovenijo; namesto dosedanje kontrolne točke na meji z Italijo na Erjavčevi ulici v Novi Gorici bo obratovala kontrolna točka Nova Gorica (Solkan). 

Policijska ura kljub pomislekom epidemiologov velja že od oktobra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policijska ura kljub pomislekom epidemiologov velja že od oktobra. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Po obeh ključnih kriterijih, tako po številu okužb kot po številu bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, je država še vedno v oranžni fazi sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje novih okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih bolnikov pa pod 500.V ponedeljek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 506 bolnikov s covidom-19, povprečje okužb v zadnjem tednu pa je bilo 740.

image_alt
Policijska ura

 

Včeraj so v Slovenije sicer potrdili 952 novih okužb, hospitaliziranih je bilo 485 bolnikov s covidom-19. Umrli so še štirje oboleli. Sedemdnevno povprečje okužb po najnovejših podatkih znaša 728.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine