Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zdravstveni sistem se bo postopno pričel ukvarjati z rednim programom

V Slovenijo je danes prispelo 22.230 doz Pfizerjevega cepiva. Od danes Topolšica in Sežana nista več covid bolnišnici in začneta izvajati svoj redni program.
V Slovenijo je danes prispelo 22.230 doz Pfizerjevega cepiva. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Slovenijo je danes prispelo 22.230 doz Pfizerjevega cepiva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B.
22. 2. 2021 | 10:55
22. 2. 2021 | 12:19
6:33
V nedeljo je bilo v državi testiranih 1428 oseb, odkrili so 274 novih okužb. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu. V bolnišnični oskrbi je 584 oseb, od tega na intenzivni negi 104. 



Za nami je prvi vikend po sprostitvi omejitev gibanja na občine. Številni so se odpravili na najbolj znane turistične točke, kjer je bilo zaznati veliko število obiskovalcev. Prav tako je bila minuli vikend velika gneča v nakupovalnih središčih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je dejala, da je pomembno, da kljub sproščanju še naprej upoštevamo vse preventivne ukrepe. Pozvala je k premišljenemu izboru destinacije za izlet po Sloveniji. Ta ima ogromno lepih, turistično manj znanih kotičkov. »Izberite za svoj izlet kraje, kjer ni pričakovati tolikšnega obiska izletnikov.«

V zahodni Sloveniji so ta teden šolske počitnice, lepo vreme pa je na smučišča privabilo smučarje. Na fotografiji vrsta z opravljanje hitrega testa v Kranjski Gori. FOTO: N. M.
V zahodni Sloveniji so ta teden šolske počitnice, lepo vreme pa je na smučišča privabilo smučarje. Na fotografiji vrsta z opravljanje hitrega testa v Kranjski Gori. FOTO: N. M.


​Povedala je, da so veseli, da se razmere v bolnišnicah postopno umirjajo. Število hospitaliziranih pada, prav tako tudi število umrlih, zato so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodno strategijo za bolnike s covidom-19. Še vedno smo v oranžni fazi oziroma v prvi fazi izhodne strategije, kjer je število hospitaliziranih manjše od 700, naslednja faza bo nastopila, ko bo število oseb v bolnišnični oskrbi padlo pod 500. Zmogljivost vseh bolnišnic se je oz. se še bo znižala na 10 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti, razen v bolnišnici Golnik, kjer je ta odstotek 15. 



»V urgentnih centrih vseh bolnišnic se bo ohranilo sivo cono za vse tiste, za katere sumijo okužbo s koronavirusom. Narejena je natančna strategija, v katere bolnišnice bi se te bolnike prestavilo.« Od danes naprej covid bolnišnici nista več bolnišnica Topolšica in Sežana, ki bosta začeli izvajati svoj redni program. Državna sekretarka je dodala, da upajo, da bodo v kratkem prešli v drugo fazo, ko bo število hospitaliziranih padlo pod 500. V drugi fazi bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola ne bodo več covid bolnišnice in bodo pričele izvajati svoj redni program.

Splošna bolnišnica Jesenice zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote v drugi fazi ukine covid intenzivno enoto, medtem ko se vse na novo sprejete intenzivne covid bolnike namešča na Golniku ali v ljubljanskem UKC. V tretjo fazo bomo prešli, ko bo število hospitaliziranih padlo pod 250. Covid bolnišnice v tretji fazi ostanejo UKC Ljubljana in Maribor, Golnik, SP Celje in SB Šempeter. V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covid bolnikov padlo pod 100, pa covid bolnišnice ostane še UKC Ljubljana.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno pričel ukvarjati z rednim programom. Vsak lahko s preventivnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo, je dejala Alenka Forte.

Hitro testiranje poteka po vsej Sloveniji brez večjih zapletov, v skladu s termini, ki jih določijo izvajalci hitrih testiranj. Zdravstveni domovi so se odlično organizirali, testiranje šolnikov in gospodarstva poteka dobro, je povedala državna sekretarka. Glede na potrebe je ministrstvo prejšnji teden objavilo javno naročilo za en milijon hitrih testov, rok za oddajo ponudbe je 10. marec 2021.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Konec počitnic


Po zimskih počitnicah in večmesečnem šolanju na daljavo so se danes v šole vrnili vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države, medtem pa njihovi sošolci z zahoda države enotedenske zimske počitnice šele začenjajo. Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš, je povedala nekaj besed o vračanju učencev. »Danes so se napolnile OŠ iz območja jugovzhoda Slovenije. V šole so se poleg učencev prvega triletja vrnili tudi učenci od 4. do 9. razreda. V šolske klopi so sedli po 14 tednih pouka na daljavo, nekateri pa prvič od jeseni naprej.«

Povedala je, da so se že po zaključku lanskega šolskega leta intenzivno pripravljali za primer ponovnega zaprtja šol. Naučili so se uporabljati drugi komunikacijsske kanale in načine poučevanja, prilagodili so urnike.  Prepričana je, da je pouk na daljavo potekal dobro, a ne more nadomestiti pouka v živo na šoli. Mojca Kirbiš je namreč opozorila, da pristopi, ki so bili sicer učinkoviti v določenem obdobju, niso bili več učinkoviti v zadnjem obdobju, ko je učencem zaradi dolgotrajnega zaprtja šol zmanjkalo motivacije. »Najučinkovitejše so se v zadnjem obdobju izkazale videokonference. Učitelji so prek njih izvajali tudi skupinsko delo, ki je bilo med učenci dobro sprejeto.« Posameznim učencem, ki so slabše sledili učnemu delu, so poskušali pomagati z okrepljenim sodelovanjem z razrednikom, s svetovalno službo, z učitelji za dodatno strokovno pomoč, s starši ter z individualnimi pogovornimi urami z učenci. Velikokrat je bilo težko, priznava ravnateljica.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obenem pa ugotavlja, da jim je kljub težki situaciji uspelo in so skupaj zmogli iti skozi to težko obdobje. »Rada bi se zahvalila vsem strokovnim delavcem, učencem in staršem. V tem obdobju so se tudi med nami stkale številne vezi. Drugačne, kot če bi bili v šoli.«

Danes je opazovala, kako so z veseljem v šolske klopi sedli učenci; na razredni stopnji so se vsi vračanja zelo veselili, na predmetni nekateri malce manj. Dodala je, da se učenci vračajo z različnimi zgodbami in izkušnjami in bo treba prisluhniti njihovih stiskam. Njihova odgovornost zdaj je, da čim bolje izvajajo vzgojno-izobraževalni proces. »Vsi si želimo, da se šole ne bodo zopet zaprle, zato naj bo to tudi poziv staršem, da v šolo ne pošiljajo bolnih otrok.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine