Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V domovih za ostarele se vsak dan sproti prilagajajo stanju

Okužbe se v domovih za upokojence hitro širijo, ker »stanovalci živijo kot velike družine,« je dejala Gordana Drimel.
Domovi za starejše občane so eno izmed žarišč okužb. FOTO: Jure Eržen/Delo
Domovi za starejše občane so eno izmed žarišč okužb. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B.
25. 11. 2020 | 15:55
25. 11. 2020 | 16:47
2:41
V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je trenutno okuženih sedem stanovalcev. Eden je moral biti premeščen v bolnišnico. V izolaciji in karanteni so tri sodelavke, je stanje v domu povzela direktorica Gordana Drimel. V zavodu so zaposlili deset novih sodelavcev, s katerimi premagujejo kadrovsko podhranjenost. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v celoti:


Okužbe se v domovih za upokojence hitro širijo, ker »stanovalci živijo kot velike družine,« je dejala Drimlova in priznala, da so stanovalce spodbujali k druženju. Opozorila je tudi, da številni stanovalci prejemajo protibolečinske terapije, zato je pogosto težko pravočasno prepoznati simptome okužb. »Vsak dan se prilagajamo novemu stanju in spreminjamo načrte, da bi zaščitili prebivalce in zaposlene,« je dejala. Drimlova si želi, da bi našli alternativne načine testiranja, saj odvzem brisa ni prijeten. 
 

Otrok ni potrebno obremenjevati s poročili


Otrok ni dobro obremenjevati s katastrofičnimi novicami, svetuje psiholog Žarko Trušnovec. FOTO: Iztok Umer
Otrok ni dobro obremenjevati s katastrofičnimi novicami, svetuje psiholog Žarko Trušnovec. FOTO: Iztok Umer
Psiholog Žarko Trušnovec, ki deluje na osnovni šoli v Tolminu, je pojasnil, da so se med prvim zapiranjem v šoli in občini odločili vzpostaviti telefon za pomoč. Tako spomladi kot v jesenskem valu so prejeli številne klice. Mnogi klicatelji so spraševali, kako otrokom odgovoriti na vprašanja o umiranju in smrti. Trušnovec svetuje, da si otroci zaslužijo odkrit odgovor, da bodo umrli, a najverjetneje šele čez mnogo let. 

»​Ni treba, da neprestano poslušamo katastrofične novice, dovolj je, če se z novicami o epidemiji seznanimo enkrat ali dvakrat na dan, sicer bomo težko ostali mirni,« je pojasnil Trušnovec. Zlasti otrok ni potrebno obremenjevati s poročili, poudarja. Aktivnost in gibanje v naravi sta za otroke tudi med epidemijo nujna, »​rezultati športnih kartonov kažejo veliko poslabšanje v kratkem času,« opozarja. Trušnovec svetuje, da bi bilo dobro za otroke v okviru šolanja dobro organizirati tudi neformalna popoldanska srečanja prek Zooma, kjer bi se lahko družili in pogovarjali. 

image_alt
Takoj ven, v naravo, utrudit telo in duha!


Danes so sicer potrdili najvišje število novih okužb s koronavirusom, odkar je vlada 18. oktobra ponovno razglasila epidemijo. Potrdili so 2226 novih okužb, v zadnjem dnevu pa je umrlo 43 okuženih bolnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine