Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Število okužb preseglo 60 milijonov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Število okužb j epo svetu preseglo 60 milijonov. FOTO: Ernesto Benavides/AFP
Število okužb j epo svetu preseglo 60 milijonov. FOTO: Ernesto Benavides/AFP
Bojan Rajšek, Mirt Bezlaj, STA
25. 11. 2020 | 00:00
25. 11. 2020 | 21:24
33:46


21.20 V Amerikah v zadnjem tednu potrdili rekordno število okužb

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so v zadnjem tednu v Amerikah potrdili več kot milijon in pol novih okužb s koronavirusom, kar je najvišje število tedenskih okužb od začetka pandemije na ameriških celinah. Okužbe se hitro širijo zlasti med starejšimi in med staroselski ljudstvi, poroča Guardian.  

19.20 Število potrjenih okužb preseglo 60 milijonov

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa in novičarske agencije Reuters, je število potrjenih okužb po svetu danes preseglo 60 milijonov. Natančno 60.037.735 okužb s koronavirusom je bilo uradno potrjenih od začetka epidemije. Okužbe se pospešeno širijo zlasti v ZDA, kjer se soočajo z najvišjim številom hospitalizaciji do slej. V manj kot tednu dni so zabeležili več kot milijon potrjenih novih okužb, doslej pa so v tej državi potrdili že vel kot 12,5 milijonov okužb. Umrlo je nekaj manj kot milijon in pol okuženih bolnikov. Dejansko število okužb in smrti je verjetno mnogo višje od uradnih. 

18.00 Mobilne enote za socialnovarestvene zavode

Ministrstvo za zdravje je danes na spletni strani objavilo seznam 22 izbranih prijaviteljev na javnem razpisu za nabavo mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot skupaj z ustrezno opremo. Javni socialnovarstveni zavodi se bodo lahko s pomočjo mobilnih enot učinkoviteje organizirali pri obvladovanja epidemioloških razmer. Nabava mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot je namenjena zlasti zaščiti starejših in drugih oskrbovancev v socialnovarstvenih zavodih, ki predstavljajo bolj ranljivo skupino prebivalstva, so sporočili z ministrstva za zdravje. Po njihovih navedbah je namreč v zavodih nastanjeno večje število oseb, kar lahko omeji možnosti prilagoditve organizacije dela.

Dodatne mobilne kapacitete bodo po pričakovanju ministrstva omogočale učinkovito soočanje z epidemijo covida-19 brez nižanja standarda udobja in kakovosti bivanja za oskrbovance. Pri tem bodo morale mobilne enote stati v neposredni bližini centralnega objekta, kjer opravljajo temeljno dejavnost zavodov. Mobilna nastanitvena enota je namenjena organizaciji nastanitvenih površin za bivanje oskrbovancev glede na njihov epidemiološki status. Lahko pa je mobilna enota namenjena organizaciji filtrske cone ali organizaciji drugih aktivnosti, s čimer se razbremeni prostore v centralnem objektu ter omogoči lažjo vzpostavitev sive in rdeče cone.

17.30 Rekordno število okužb v Srbiji

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 7500 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Prav tako je covid-19 zahteval največ smrtih žrtev v enem dnevu doslej, in sicer 41. Srbski krizni štab je ob tem odločil, da bo od ponedeljka pouk za srednje šole in višje razrede osnovnih šol potekal na daljavo. V zadnjih 24 urah so v Srbiji opravili več kot 22.200 testov na novi koronavirus in potrdili 7579 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki srbskih oblasti. V torek so medtem poročali o 6842 novih primerih okužbe. Skupaj se je doslej v tej državi s koronavirusom okužilo 140.608 ljudi.
Bolnišnično zdravljenje trenutno potrebuje 6597 covidnih bolnikov, od tega jih je 223 na intenzivni negi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Covid-19 je doslej v Srbiji zahteval 1315 smrtnih žrtev, od tega 41 v zadnjem dnevu, kar je največ v 24 urah doslej. V torek so poročali o 37 smrtnih žrtvah v zadnjem dnevu.

17.15 Okužbe v še enem domu upokojencev v Idriji

Do prvih potrjenih okužb stanovalcev je prišlo tudi domu upokojencev enota Idrija. Kot so zapisali na svoji spletni strani je  okuženih sedem zaposlenih in šest stanovalcev.  V  enoti idrijskega doma upokojencev Marof pa je stanje nespremenjeno; še vedno je okuženih 25 stanovalcev in 14 zaposlenih.

Prebivalci domov za upokojence so najbolj ogroženi. FOTO: Vidic Leon/Delo
Prebivalci domov za upokojence so najbolj ogroženi. FOTO: Vidic Leon/Delo


Na severnem Primorskem je bilo po podatkih NIJZ potrjenih 64 novih okužb, od tega največ, 18, v Idriji, skupno število aktivnih okužb je trenutno 736. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno že 43 bolnikov s covid-19, od tega pet na intenzivni enoti, trije pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi  13  ljudi, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.      

17.00 V Ljubljani 2049 aktivnih okužb, v Mariboru 1062

V torek so v Ljubljani potrdili 169 okužb z novim koronavirusom, aktivno okuženih je bilo več kot 2000 občanov, v Mariboru, kjer so odkrili 115 novih okužb, pa je bilo aktivno okuženih več kot tisoč. Kljub temu, je odstotek okuženih v Mariboru (približno 0,9 odstotka) višji, kot v Ljubljani (približno 0,7 odstotka). Še vedno je med regijami najbolj prizadeto Prekmurje, kjer je bil v torek največji delež trenutno okuženih v Turnišču (2,7 odstotka).

16.45  V slovenjgraški bolnišnici zmogljivosti zapolnjene

Po dobrih treh tednih, odkar so iz Doma starejših Hmelina v Radljah ob Dravi v prostore Term Topolšica prepeljali prve stanovalce, okužene z novim koronavirusom, danes vseh 46 premeščajo nazaj v Radlje, saj so ozdraveli. So pa v radeljskem domu, kjer sicer biva 152 stanovalcev, v zadnjih dveh dneh opravili dodatna obsežnejša testiranja. V ponedeljek so testirali 68 stanovalcev in pri tem potrdili sedem novih okužb. V torek pa so testirali še 50 zaposlenih in okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh. V radeljskem domu imajo zdaj 27 stanovalcev v rdeči coni, pet okuženih stanovalcev pa je v bolnišnici. 

Medtem so vse zmogljivosti na oddelku za bolnike s covidom-19 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zapolnjene. Trenutno tam zdravijo 57 bolnikov, od tega jih je osem na intenzivnem zdravljenju. Na navadnem oddelku z bolniki, ki prebolevajo covid-19, je povprečna starost 73 let, 67 odstotkov vseh pa je moških. Večina bolnikov na navadnem oddelku oz. 88 odstotkov ima več kot tri pomembna spremljajoča kronična obolenja, so sporočili iz bolnišnice. Tudi med bolniki na oddelku za intenzivno zdravljenje prevladujejo moški, teh je 62 odstotkov, povprečna starost bolnikov pa je 67 let. Tudi med temi bolniki jih ima 62 odstotkov več kot tri pomembna spremljajoča kronična obolenja, so navedli v bolnišnici. V bolnišnici ponovno beležijo povečano število okužb med zaposlenimi, saj je trenutno odsotnih kar 53 zaposlenih. V koroški bolnišnici so sicer v torek testirali 87 oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom in ob tem potrdili 20 okužb.

15.35  Zavod za blagovne rezerve izbral šest ponudnikov

Zavod za blagovne rezerve je na tretjem razpisu za nakup trimesečnih zalog zaščitne opreme izbral ponudnike za devet sklopov od 25. Medtem ko je bila skupna vrednost naročila ocenjena na 37 milijonov evrov, vrednost izbranih ponudb šestih ponudnikov znaša 7,9 milijona evrov z DDV. Nabavili bodo različne zaščitne maske, plašče in kombinezone.

Ponudnik Svilanit Svila bo v vrednosti 3,62 milijona evrov nabavil pralne, zaščitne in kirurške maske ter zaščitne kombinezone. Sanolabor bo nabavil zaščitne plašče za enkratno uporabo in predpasnike z rokavi v vrednostni 2,44 milijona evrov. Razkužilo za roke v vrednosti 1,04 milijona evrov bo nabavil ponudnik Kimi. Podjetje Prevent & Deloza bo nabavilo pralne predpasnike v vrednosti 536.800 evrov. Kirurške maske bosta priskrbela ponudnika Mimaro v vrednosti 219.600 evrov in Simps's v vrednosti 73.053 evrov.

14.38 Kitajsko podjetje Sinopharm zaprosilo za odobritev cepiva proti novemu koronavirusu

Kitajsko farmacevtsko podjetje China National Biotec Group (CNBG) je kot prvo na Kitajskem zaprosilo za odobritev cepiva proti novemu koronavirusu za množično cepljenje v tej državi, je danes za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua potrdil direktor matične družbe Sinopharm. V nasprotju z zahodnimi proizvajalci cepiv doslej Sinopharm ni objavil podatkov o učinkovitosti cepiva proti novemu koronavirusu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: Daniel Roland Afp
FOTO: Daniel Roland Afp


14.37 V Avstriji se epidemiološke razmere umirjajo

V Avstriji se vse bolj kažejo učinki ustavitve javnega življenja. V zadnjem dnevu so potrdili okoli 5800 novih okužb z novim koronavirusom, ozdravelo pa je več kot 6400 ljudi. Pri tem se je prvič od začetka drugega vala epidemije zmanjšalo število covidnih bolnikov v bolnišnicah. Vlada bo prihodnji teden pripravila načrt sproščanja ukrepov. V slovenski severni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili več kot 30.500 testov na novi koronavirus in potrdili 5802 novi okužbi, kažejo podatki avstrijskih zdravstvenih služb. Pozitivnih je bilo okoli 19 odstotkov testov, kolikor znaša tudi povprečje za zadnjih sedem dni. Prejšnjo sredo so poročali o 7091 novih okužbah v enem dnevu.

14.35 V Bolgariji v boju proti pandemiji zapirajo restavracije in vrtce

Bolgarska vlada je danes napovedala zaostritev ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo od petka do 21. decembra zaprte restavracije, nakupovalni centri, fitnesi in vrtci, šole in univerze pa bodo delovale na daljavo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil minister za zdravje Kostadin Angelov. Gledališča v Bolgariji bodo lahko zapolnila le 30 odstotkov sedežev, v restavracijah pa bo mogoč le osebni prevzem hrane. Bodo pa ostale odprte cerkve. V nasprotju s pomladjo se vlada v Sofiji tokrat tudi ni odločila za zaprtje javnih parkov in omejitev potovanj.

13.50 ECB svari pred posledicami nenadnega konca protikoronskih ukrepov

Evropska centralna banka (ECB) je posvarila pred posledicami prezgodnjega konca državnih pomoči v gospodarstvih z evrom, ki jih je pandemija covida-19 močno prizadela. »Nenaden konec ukrepov pomoči bi lahko privedel do še večjih gospodarskih krčenj, kot smo jim bili priča v prvem valu,« so zapisali v poročilu o finančni stabilnosti. »Vlade držav v območju z evrom so sprejele številne ukrepe za zaščito podjetij in delavcev,« so poudarili v Evropski centralni banki. Po besedah njenega podpredsednika Luisa de Guindosa so za optimizem v zadnjih tednih poskrbele spodbudne novice o uspešnosti cepiv proti covidu-19, a je pri tem poudaril, da »je pred nami še dolga pot«.

Nenaden konec ukrepov pomoči bi lahko privedel do še večjih gospodarskih krčenj, opozarjajo v Evropski centralni banki. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Nenaden konec ukrepov pomoči bi lahko privedel do še večjih gospodarskih krčenj, opozarjajo v Evropski centralni banki. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Oblasti bodo soočene s težko odločitvijo – kdaj in kako ustaviti ukrepe pomoči in se nato soočiti tudi z dolgom, ki ga bodo ti ukrepi povzročili, je poudaril. »Če fiskalna podpora ne bo zdržala ves čas krize, se lahko podjetja, ki so jih omejevalni ukrepi najbolj prizadeli, tudi po okrevanju preostalega dela gospodarstva soočijo s hudimi težavami,« je opozoril in kot primer navedel vprašanje solventnosti in trajne motnje v poslovnih modelih.

13.45 V Iranu znova rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili 13.843 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo iransko ministrstvo za zdravje. Doslej se je v tej državi z novim koronavirusom okužilo skoraj 900.000 ljudi. V zadnjem dnevu je v Iranu umrlo še 469 bolnikov s covidom, skupaj doslej že 46.207. Po uradnih podatkih se je doslej v Iranu, ki je v pandemiji covida-19 najbolj prizadeta država na Bližjem vzhodu, z novim koronavirusom okužilo 894.385 ljudi.

13.36 Porast priliva bolnikov s covidom v mariborskem UKC morda povezan z martinovanjem

V urgentnem centru UKC Maribor se v zadnjem tednu srečujejo z vztrajnim porastom priliva bolnikov s covdiom-19. Po besedah predstojnika urgentnega centra UKC Maribor Gregorja Prosena vzrok za ta porast še ni znan, obstaja pa možnost povezave z nedavnim martinovanjem. Pri tem Prosena skrbi tudi prihajajoči veseli december.

Univerzitetni klinični center v Mariboru. FOTO: Mariborinfo
Univerzitetni klinični center v Mariboru. FOTO: Mariborinfo


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so samo ta konec tedna obravnavali 218 bolnikov, od tega jih je 47 potrebovalo intenzivno zdravljenje, je na današnji novinarski konferenci opozoril predstojnik tamkajšnjega urgentnega centra Prosen. Na oddelkih za intenzivno terapijo sicer lahko zdravijo največ 48 bolnikov, je pojasnil Prosen. Skupno je bilo hospitaliziranih celo 20 bolnikov več od uradnih kapacitet, tako da je bila po njegovih besedah stiska čez konec tedna relativno zelo velika. V tem času so zaznali tudi velik dodaten priliv bolnikov v urgentni center. Samo v sivi coni – delu urgentnega centra, ki obravnava tiste z znano okužbo ali zelo verjetno okužene – so v ponedeljek obravnavali 50 bolnikov.

13.27 Schlierenzauer med pozitivnimi, v Ruko B-ekipa, Slovenci brez težav

Avstrijska reprezentanca v smučarskih skokih, zmagovalka uvodne tekme sezone svetovnega pokal v Visli, bo na naslednji postojanki v Ruki močno oslabljena. Dva skakalca Gregor Schlierenzauer in Philipp Aschenwald ter trener Andreas Widhölzl so bili pozitivni na novi koronavirus. Slovenski skakalci so bili po vrnitvi s Poljske vsi negativni.

Dva skakalca Gregor Schlierenzauer (na fotografiji) in Philipp Aschenwald ter trener Andreas Widhölzl so bili pozitivni na novi koronavirus. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters
Dva skakalca Gregor Schlierenzauer (na fotografiji) in Philipp Aschenwald ter trener Andreas Widhölzl so bili pozitivni na novi koronavirus. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters


Za avstrijsko reprezentanco je bila novica o pozitivnih primerih znotraj prve ekipe velik šok. Rdeče-beli so namreč odlično začeli novo sezono na Poljskem, na uvodni tekmi so ekipno Michael Hayböck, Philipp Aschenwald, Daniel Huber in Stefan Kraft zmagali, na prvi posamični tekmi 42. sezone pa je bil Huber tretji. Avstrijska smučarska zveza je v izjavi zapisala, da imata rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu Schlierenzauer in Widhölzl blage simptome bolezni covid-19, ker bodo preostali člani A-ekipe morali v samoosamitev, bodo v Kuusamo poslali reprezentanco B.

13.22 V Italiji je v torek za posledicami koronavirusa umrlo 853 ljudi

Na čimprejšnji začetek cepljenja proti covidu-19 v Italiji upajo zdravstveni delavci, med katerimi se število okuženih povečuje. Zdravniška zbornica je danes opozorila, da je za koronavirusno boleznijo 19 od začetka epidemije umrlo 216 zdravnikov, od tega 27 v zadnjih desetih dneh. Z novim koronavirusom se je doslej okužilo 27.000 zdravnikov. Iz Italije so v torek zvečer poročali o 853 smrtnih žrtvah covida-19 v zadnjem dnevu, kar je največ v 24 urah v drugem valu epidemije. Okužilo se je še okoli 23.200 ljudi. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes dejal, da bodo glede na tako veliko število smrtnih žrtev omejitve za zajezitev epidemije neizogibne tudi v božičnem času. Med drugim je neizogibna prepoved smučanja po državi, je poudaril po navedbah DPA.

13.17 O cepilni knjižici v Italiji in o prepovedi smučanja

Italija razmišlja o uvedbi cepilne knjižice za cepljenje proti covidu-19, ki bi Italijanom omogočila potovanja po državi in v tujino, kažejo načrti italijanske vlade za cepljenje. V skladu s temi načrti bodo sprva cepili zdravstveno osebje in starejše od 80 let. Italijanska vlada tako kot številne druge intenzivno pripravlja strategijo cepljenja proti covidu-19. Upajo, da bodo lahko od konca januarja 2021 cepili 1,7 milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Prednost bo imelo zdravstveno osebje in starejši od 80 let, kažejo načrti italijanske vlade. Sledili bodo zaposleni, ki so pomembni za delovanje družbe, kot so učitelji, policisti in gasilci. Nato bodo cepili še druge prebivalce. Italijanska vlada je že objavila javni razpis za sto milijonov injekcijskih brizg. Podjetja imajo dva tedna časa za oddajo ponudb.

V Italiji napovedujejo, da bodo najprej cepili zdravstveno osebje in starejše od 80 let. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
V Italiji napovedujejo, da bodo najprej cepili zdravstveno osebje in starejše od 80 let. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Na čimprejšnji začetek cepljenja proti covidu-19 v Italiji upajo zdravstveni delavci, med katerimi se število okuženih povečuje. Zdravniška zbornica je danes opozorila, da je za koronavirusno boleznijo 19 od začetka epidemije umrlo 216 zdravnikov, od tega 27 v zadnjih desetih dneh. Z novim koronavirusom se je doslej okužilo 27.000 zdravnikov. Iz Italije so v torek zvečer poročali o 853 smrtnih žrtvah covida-19 v zadnjem dnevu, kar je največ v 24 urah v drugem valu epidemije. Okužilo se je še okoli 23.200 ljudi. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes dejal, da bodo glede na tako veliko število smrtnih žrtev omejitve za zajezitev epidemije neizogibne tudi v božičnem času. Med drugim je neizogibna prepoved smučanja po državi, je poudaril po navedbah DPA.
 
13.07 Sanacija po požaru na Cerju se nadaljuje kljub epidemiji

Po nenačrtovanem daljšem premoru zaradi epidemije covida-19 se na območju Cerja nad Mirnom, ki ga je avgusta lani opustošil požar, nadaljuje projekt pogozdovanja. Pred letom dni so pripravili prvo vseslovensko akcijo, druga pa je zaradi epidemije odpadla. Zdaj so 500 sadik hrasta in 400 kilogramov želoda za sajenje zaupali pristojnim službam.

13.05 Ministrstvo za zdravje v najkrajšem času z odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v DSO

Ministrstvo za zdravje bo po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane (DSO), je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. Vse podrobnosti testiranja bodo po njenih besedah določene v odredbi. Kot je povedala, so vse ključne podrobnosti glede hitrega testiranja v domovih za starejše dogovorili na torkovem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

13.00 Von der Leynova napovedala prva cepljenja v EU proti covidu-19 še letos

Koronavirusna bolezen 19 je bila s skoraj 3000 umrlimi na dan prejšnji teden glavni vzrok smrti v EU, je danes v evropskem parlamentu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. A, kot je poudarila, obstaja upanje. Napovedala je, da bodo prvi državljani EU proti covidu-19 cepljeni že pred koncem decembra. Von der Leynova je poudarila, da so bolnišnice v EU zaradi pandemije covida-19 pod pritiskom, v nekaterih regijah pa so oddelki za intenzivno nego preobremenjeni. Menila je tudi, da Unija ne sme prezgodaj razrahljati ukrepov, čeprav se bliža božič. »Vem, da si lastniki trgovin, barov in restavracij želijo konca omejitev, a moramo se učiti iz poletja in ne ponoviti takratnih napak,« je poudarila. »Preveliko in prezgodnje rahljanje ukrepov s seboj prinaša tveganje tretjega vala pandemije po božiču,« je opozorila.

Preberite tudi: Devetdesetodstotna učinkovitost je senzacionalna

12.30 Vlada v pripravo izhodne strategije za sproščanje protikoronskih ukrepov

Vlada pričakuje, da bodo svetovalna skupina za covid-19 in vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri sproščanja ukrepov, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Pri tem želi upoštevati različne epidemiološke razmere po posameznih statističnih regijah, če bo to le mogoče, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

.Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh/STA
.Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh/STA


Pritem je Kacina na dopoldanski novinarski konferenci opozoril, da epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma, da saj številke okuženih z novim koronavirusom in zasedenost bolnišničnih postelj ostajajo visoke. Izhodna strategija bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega vala, je še pojasnil Kacin.

12.10 V rakičanskem domu starejših manj okuženih, v gornjeradgonskem menda malo okužb

V treh enotah Doma starejših Rakičan se je število okužb z novim koronavirusom zmanjšalo, še vedno pa je skupno okuženih 96 varovancev in zaposlenih. V Domu starejših Gornja Radgona o številkah nočejo govoriti, vendar okužb menda ni veliko, razmere pa se umirjajo. V matični enoti doma v Rakičanu se okužbe širijo, vendar počasneje, po torkovih novih okužbah se je danes skupno število okuženih stanovalcev spet zmanjšalo zaradi izteka obdobja izolacije in umika iz rdeče cone v belo cono. Kot pravi direktor Zoran Hoblaj, je v matični enoti okuženih 58 stanovalcev in 17 zaposlenih ter še štirje zaposleni iz službe pomoči na domu.

V domu starejših občanov v Gornji Radgoni ni mogoče pridobiti informacije o številu okuženih njihovih zaposlenih in varovancev. FOTO: Oste Bakal/dokumentacija Dela
V domu starejših občanov v Gornji Radgoni ni mogoče pridobiti informacije o številu okuženih njihovih zaposlenih in varovancev. FOTO: Oste Bakal/dokumentacija Dela


V enoti Centra za starejše v Murski Soboti se je stanje umirilo, ena okužena stanovalka je v bolnišnici, eden zaposleni pa doma v izolaciji. V enoti je bela cona, začeli so tudi na novo sprejemati oskrbovance v skladu s protokoli ministrstva za zdravje. Umirja se tudi stanje v enoti Elizabeta pri Svetem Juriju, število okuženih se je v torek zmanjšalo, imajo še 14 okuženih stanovalcev in enega zaposlenega. Predvidevajo, da se bodo razmere umirile do konca meseca in da bodo nato vzpostavili belo cono ter začeli sprejemati nove varovance. Iz Doma starejših v Gornji Radgoni so sporočili, da se razmere pri njih počasi umirjajo, v prihodnjih dneh pa nameravamo znova omogočiti osebne obiske ob upoštevanju strogih epidemioloških ukrepov. Podatkov o številu okuženih javno ne sporočajo.

11.52 V Singapurju dva tedna brez novega lokalnega primera novega koronavirusa

V Singapurju že dva tedna niso potrdili novega lokalnega primera okužbe z novim koronavirusom, so v torek sporočile tamkajšnje pristojne službe. Poleg tega nimajo nobenega aktivnega žarišča okužb, so dodali. Medtem ko že dva tedna niso potrdili lokalnega primera okužbe z novim koronavirusom, še vedno poročajo o uvoženih primerih iz tujine. Te takoj izolirajo, s čimer se izognejo širjenju okužbe, navajajo singapurske pristojne službe, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Mestna država Singapur ima najnižjo umrljivost zaradi koronavirusa na svetu. FOTO: Edgar Su/Reuters
Mestna država Singapur ima najnižjo umrljivost zaradi koronavirusa na svetu. FOTO: Edgar Su/Reuters


V torek se je poleg tega prvič od pojava novega koronavirusa v državi zgodilo, da niso imeli aktivnega žarišča okužb. Zadnje žarišče je bilo v delavskem domu. V prenapolnjenih delavskih domovih za mlade, slabo plačane delavce, ki večinoma prihajajo iz Bangladeša, Indije in Kitajske, je bilo tudi sicer največ primerov novega koronavirusa. Oblast je tam uvedla stroge karantene, zaradi česar je bila deležna kritik organizacij za človekove pravice. Singapur je bil ena prvih držav s primeri novega koronavirusa zunaj Kitajske. O prvem primeru so poročali 23. januarja, doslej pa so jih potrdili več kot 58.000. Umrlo je zgolj 28 covidnih bolnikov, s čimer ima ta mestna država najnižjo umrljivost na svetu.

11.10 Turizem v Sloveniji oktobra zaradi drugega vala epidemije spet zastal

Oktobra so v turističnih nastanitvenih obratih zaznali nekaj več kot 173.000 prihodov turistov, kar je 63 odstotkov manj kot oktobra lani. Prihodov domačih turistov je bilo malo manj kot 134.000, prihodov tujih turistov pa malo manj kot 40.000. Turistični obrati sicer s 24. oktobrom skladno z vladnim odlokom niso smeli sprejemati novih gostov. Število domačih gostov se je v turističnih obratih oktobra povečalo za dva odstotka, na drugi strani pa je bilo tujih gostov 88 odstotkov manj kot oktobra lani.

Turizem na Veliki planini. FOTO: Leon Vidic/Delo
Turizem na Veliki planini. FOTO: Leon Vidic/Delo


Domači in tuji turisti skupaj so oktobra po podatkih državnega statističnega urada ustvarili nekaj več kot 543.000 prenočitev, kar je 49 odstotkov manj kot oktobra lani. Domači turisti so jih ustvarili nekaj več kot 412.000, kar je za četrtino več kot v lanskem desetem mesecu, tuji pa nekaj več kot 131.000, kar je 82 odstotkov manj. Od tujih turistov so oktobra v Sloveniji največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije (16 odstotkov ali 20.000 prenočitev), sledili so turisti iz Avstrije in Italije (po 13 odstotkov), Srbije (deset odstotkov), Bosne in Hercegovine (osem odstotkov) in Hrvaške (šest odstotkov).

Preberite tudi: V istem stavku govorimo o uspešnosti in neuspešnosti slovenskega turizma

10.33 Včeraj je za posledicami koronavirusa umrlo 43 ljudi
 
Slovenski epidemiologi so včeraj opravili 8063 testov na novi koronavirus, kar je največ doslej, in na novo odkrili 2226 okužb z novim koronavirusom. Gre za tretje najvišje število odkritih okužb, odkar je vlada 18. oktobra letos razglasila epidemijo. V bolnišnicah se zdravi 1297 oseb, na intenzivni negi sta 202 osebi, iz bolnišnične oskrbe pa so odpustili 113 ljudi.

8.50 V slovenjgraškem domu starostnikov koronavirus znova med zaposlenimi

Potem ko so v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer je covid-19 doslej prebolelo več kot polovica stanovalcev, že ukinili sivo in rdečo cono, so s ponedeljkovimi testiranji ugotovili kar 27 novih okužb med zaposlenimi v institucionalnem varstvu in pri izvajalcih storitve pomoč na domu v občinah Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec. Sodelavce so testirali s testi PCR in številka okuženih je vse presenetila, je danes za STA dejala vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik. Vse okužene, ki ne kažejo znakov okužbe, so po njenih navedbah umaknili iz delovnega procesa. V domu starostnikov v Slovenj Gradcu so delo ponovno organizirali v 12-urnem delovniku, v delo bodo vključili tudi dijake zdravstvene šole.

Preberite tudi: V Postojni zaradi druženja povečanje števila okužb

8.33 V Nemčiji rekordno število umrlih bolnikov s covidom-19

V Nemčiji je v zadnjih 24 urah umrlo 410 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije v državi. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha je skupno doslej v Nemčiji umrlo 14.771 bolnikov s covidom-19. Pred današnjim dnem je največ covidnih bolnikov v Nemčiji umrlo sredi aprila, 315, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kljub varnostnim ukrepom so imeli v Nemčiji rekordno število smrti. FOTO: Christof Stache/AFP
Kljub varnostnim ukrepom so imeli v Nemčiji rekordno število smrti. FOTO: Christof Stache/AFP


V Nemčiji so v zadnjih 24 urah tudi potrdili 18.633 novih okužb z novim koronavirusom, kar je za okoli tisoč več kot pred tednom dni, je še sporočil Inštitut Roberta Kocha. Od začetka epidemije so potrdili v Nemčiji 961.320 okužb z novim koronavirusom. Rekordno število novih okužb v enem dnevu so potrdili ta petek, ko je bilo pozitivnih na virus sars-cov-2 23.648 testov.
Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes sestala z ministrskimi predsedniki zveznih dežel na pogovorih o koronskih ukrepih v državi pred božičnimi prazniki. Po pričakovanjih naj bi sprejeli dodatno zaostritev ukrepov, kar naj bi omogočilo njihovo omilitev v času božičnih praznikov. Po poročanju DPA še ni gotovo, ali bodo omilitve ukrepov veljale tudi na silvestrovo.

Preberite tudi: Drugi val se v Španiji umirja, prazniki se bližajo

7.40 DZ potrjuje šesti protikoronski zakon

DZ bo na današnji izredni seji potrjeval nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih pet, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, med najpomembnejšimi pa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij. »Država želi podjetjem pomagati, da ne bodo propadla in bodo lahko po koncu krize začela čim hitreje poslovati,« o delnem kritju fiksnih stroškov podjetij pravi finančni minister Andrej Šircelj. Predvideno je, da bodo do pomoči upravičene pravne in fizične osebe, ki so jim prihodki zaradi posledic epidemije covida-19 upadli za 30 odstotkov. Vlada je v predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bo poslancem danes predstavil premier Janez Janša, poleg tega predvidela podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, dlje časa bo mogoče koristiti tudi moratorij na odplačevanje posojil, jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij pa se bo nekoliko preoblikovala.

7.10 Bruselj bo razgrnil novo farmacevtsko strategijo

Evropska komisija bo danes predstavila novo farmacevtsko strategijo, ki naj bi izboljšala dostop Evropejcev do varnih in cenovno sprejemljivih zdravil ter utrdila konkurenčnost evropske farmacevtske industrije. Pandemija novega koronavirusa je osvetlila problem, kako ranljiva in odvisna je Evropa na področju zdravil, še zlasti od Kitajske in Indije. Maja, nekaj mesecev po izbruhu pandemije v Evropi, so ministri EU za zdravje pozvali k zagotovitvi cenovno in pravočasno dostopnih zdravil po vsej Uniji. Slovenija k sreči ni izkusila pomanjkanja bistvenih zdravil, v nasprotju z nekaterimi drugimi državami, na primer Italijo, je tedaj izpostavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Preberite tudi: Farmacevtska industrija, najhitreje rastoča dejavnost Slovenije

7.05 V ZDA do konca leta 40 milijonov cepiv

V ZDA je v zadnje dnevu zaradi covida-19 umrlo več kot 2000 ljudi. Potrdili so tudi 167.000 novih okužb z novim koronavirusom. Naraščajo bojazni, da bo okužb in smrti še več po prazniku zahvalni dan, ki bo v četrtek. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA z novim koronavirusom okužilo skupaj skoraj 12,6 milijona ljudi. Umrlo je skoraj 260.000 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se trenutno zdravi okoli 88.000 bolnikov. Iz Bele hiše so sporočili, da nameravajo decembra v prvi distribuciji razposlati po ZDA 6,4 milijona doz cepiv, do konca leta pa 40 milijonov. Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) bo predvidoma 10. decembra izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva podjetjema Pfizer in Biontech.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine