Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Med izjemami tudi tehnične trgovine in nega hišnih ljubljenčkov

»To je dobra in spodbudna novica drugega vala epidemije,« je povedal minister Počivalšek, ko je sporočil novo začasno sproščanje glede določenih storitev.
V vseh statističnih regijah med nove izjeme spadajo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago. FOTO: Ljubo Vukelič 
V vseh statističnih regijah med nove izjeme spadajo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago. FOTO: Ljubo Vukelič 
17. 12. 2020 | 16:55
17. 12. 2020 | 18:45
4:35
Vlada je po tem, ko je v nedeljo že sprostila določene storitve in dejavnosti, danes seznam izjem razširila. Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je bila že nedeljska odločitev sprejeta zato, ker so gospodarstvu želeli zagotoviti delovanje. In to kljub trenutni epidemiološki situaciji, saj je to po njegovih besedah ključnega pomena za ponovni zagon našega gospodarstva. Povedal je, da je ustvarjanje pogojev, ki bodo našim podjetjem dali možnost za rast in razvoj, cilj, ki ga prioritetno zasledujejo.

Na vladi so se tako danes odločili, da obstoječim izjemam dodajo še nekatere storitvene dejavnosti, ki jim bo dovoljeno obratovanje od sobote dalje pa do vključno 23. decembra. »Seveda ob strogem upoštevanju usmeritev in navodil,« je dodal. 

V vseh statističnih regijah se med nove izjeme dodajo: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnice in vrtnarije, storitve izdelave montaže, popravil in vzdrževanja, storitve nege hišnih ljubljenčkov in individualne, nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V določenih statističnih regijah, v katerih je epidemiološka slika boljša – to so Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska regija –, pa se dodatno sprošča tudi delovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, knjigarn, papirnic, fotokopirnic, prodajaln z drobno galanterijo in darilnim programom, specializiranih prodajaln z otroškim programom, storitev nepremičninskega posredovanja. »To je dobra in spodbudna novica drugega vala epidemije,« je dodal Počivalšek. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: Matej Družnik/Delo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: Matej Družnik/Delo


Popolnega zaprtja države si ne moremo privoščiti


Počivalšek je komentiral trudi namigovanja, da se obeta popolno zaprtje države v času praznikov. »Na našem ministrstvu se zavedamo ekonomskih posledic, ki bi jih v primeru takšnega scenarija lahko občutili naši gospodarski subjekti, zato zagotovo to ni ukrep, k si ga želimo ali podpiramo. Ocenjujemo namreč, da bi popolno zaprtje gospodarstva in industrije povzročilo nepopravljivo gospodarsko škodo, ki si je ta hip ne moremo privoščiti,« je povedal. 

Zato je pozval vse, državljanke in državljane, delavce in podjetnike, tudi koalicijske in opozicijske kolege, k doslednemu spoštovanju in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. »Številke so namreč najboljši pokazatelj tega, kako uspešni smo pri nalogi obvladovanja epidemije, zato si moramo vsi skupaj prizadevati, da se število okuženih kar se da zmanjša. Pred vsemi nami je le en cilj: zajeziti epidemijo in ponovno zagnati gospodarsko kolesje. To ni križ, problem ali težava te vlade, temveč je realnost in izziv vseh nas in le s skupnimi napori ga lahko rešimo enkrat za vselej,« je dodal. 


Kdaj bo moč povsod iti v trgovino in kupiti tekstil?


Na novinarsko vprašanje, kdaj bo možno sproščanje tudi v drugih regijah, predvsem kar se nakupovanja tekstilnih izdelkov tiče, je Počivalšek odgovoril, da se je potrebno zavedati odgovornosti do sproščanja, zato poskušajo odpreti tisto, kar je na nek način potrebno, a da hkrati dejavnost ne predstavlja grožnje po strokovni presoji, oziroma da se izvaja z minimalnimi stiki. Zato bo sprostitev tudi za ta del prodaje, kjer vendarle lahko pride do stikov, v drugih regijah možna, ko bodo te regije imele boljšo epidemiološko sliko. 

»Danes je pomemben in odgovoren dan za gospodarstvo,« je dejal Počivalšek in dodal, da pričakuje, da bodo vsi, ki bodo zdaj lahko delali, ravnali maksimalno odgovorno.


Kako bo po praznikih?


Seveda je zelo pomembno tudi, kakšni so načrti za naprej. Počivalšek je pojasnil, da so o tem, kaj bo sledilo med oziroma po praznikih na vladi, govorili in tudi odprli vsa pomembna vprašanja. Zagotovil je, da bo končna odločitev znana v naslednjih dneh oziroma relativno hitro. Spremljajo tudi, kako ravnajo naše sosednje države, in Počivalška veseli, da smo v Evropi prišli do tega, da smo začeli na ključnih področjih ukrepe usklajeno tudi sprejemati. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate spodaj:

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine