Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dodatki za nekatere zaposlene, upokojence, študente

Vlada je potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., N. G.
19. 12. 2020 | 14:55
19. 12. 2020 | 17:29
3:24
Vlada je danes sprejela sedmi protikoronski paket (PKP7), v katerem namenja številke dodatke upokojencem, študento, otrokom, velikim družinam, zaposlenim z nižjim plačam ... Finančni učinki PKP7 znašajo 550 milijonov evrov, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Upokojenci bodo deležni dodatka, in sicer takega, kot so bilo deležni že pred nekaj meseci s PKP1. Vsi upokojenci, ki imajo pokojnino do 510 evrov bodo prejeli dodatnih 300 evrov, tisti, ki imajo pokojnino do 612 evrov bodo dobili 230 evrov, tisti, ki imajo pokojnino med 612 in 714 evrov, bodo prejeli 130 evrov. Dobili jo bodo z izplačilom za mesec december, je pojasnil Andrej Šircelj.
Starši, ki imajo otroke, in se nahajajo med 1. in 5. dohodkovnim razredom bodo prejeli 50 evrov dodatka.

Ta dva dodatka sta bila predvidena že v osnutku PKP7, zdaj pa je vlada vanj dodala dodatke še za številne druge skupine.

Vsi zaposleni, ki imajo manjšo plačo, kot znašata dve minimalni plači, bodo dobili dodatek 200 evrov, ki ga bodo izplačali delodajalci. Ti bodo denar dobili povrnjen s strani Fursa. Študentje bodo dobili dodatek 150 evrov, tako kot v prvem paketu. 

Starši z več otroki bodo dobili poseben dodatek; tisti, ki imajo tri otroke, bodo dobili 100 evrov, starši s štirimi in več otroki bodo dobili 200 evrov. Uvajajo tudi izreden ukrep ob rojstvu otroka. Pomoči v višini 500 evrov bodo deležni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije.

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evrov na mesec. Verski uskužbenci bodo prejeli 700 evrov temeljnega mesečnega dohodka, država jim bo plačala prispevke.
 

Ukrepi za gospodarstvo


Država bo plačala vse hitre teste za gospodarstvo. Podjetja bodo lahko dobila kredite in garancije SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada. PKP7 prinaša nadomestila prevoznikom. PKP7 posega v ukrep delnega kritja fiksnih stroškov, tako da povečuje omejitev največje državne pomoči za nekatera podjetja s 1000 na 2000 evrov na zaposlenega. V predlogu zakona, ki ga je sprejela vlada, je tudi možnost odloga najemnin za poslovne prostore ter možnost odprtja trgovin zadnjo nedeljo v tem letu in prvo nedeljo v novem letu, torej 27. decembra in 3. januarja.

image_alt
Odlog najemnin in višje povračilo fiksnih stroškov


Zamrznitve rasti minimalne plače v PKP7 ni, je še dodal Šircelj. Ta pričakuje, da bo parlamentarni odbor za finance o PKP7 odločal prihodnji teden.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine