Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pričakujejo registracijo ruskega cepiva sputnik V

Na novinarski konferenci sta o aktualnem stanju glede covida-19 spregovorila Bojana Beović in Franc Vindišar z ministrstva za zdravje.
Bojana Beović je poudarila, da nas bosta le cepljenje in preventivno ravnanje rešila epidemije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Bojana Beović je poudarila, da nas bosta le cepljenje in preventivno ravnanje rešila epidemije. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. Fe.
10. 5. 2021 | 10:55
10. 5. 2021 | 12:33
4:04
Prekuženost in cepljenje prebivalstva imata, tako kaže, že pozitivne učinke na število novoodkritih okužb s koronavirusom, saj to že nekaj dni upada.

Glede poteka cepljenja bo na novinarski konferenci več povedala Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, o drugih podatkih glede covida-19 pa bo spregovoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Posnetek novinarske konference:



Primorsko-notranjska regija še naprej ostaja najslabša, kar se števila okužb tiče, obalno-kraška statistična regija pa ima najboljšo epidemiološko sliko. Polovica regij je še naprej obarvanih oranžno, polovica rumeno. Tako da kakšnih posebnih sproščanj ukrepov ni pričakovati, čeprav gre na splošno stanje na bolje.

Maja Bratuša, vladna govorka za covid, je uvodoma sicer pojasnila, da bodo novinarsko konferenco namenili cepljenju.

Kot je znano, od danes naprej cepljenje ni na voljo le prednostnim skupinam.

Zaradi novih spoznanj na področju cepljenja se neprestano spreminjajo pristopi, je pojasnila Bojana Beović in dodala, da Slovenija temu zaradi varnosti tudi sledi.


Učinki cepljenja se že vidijo


Za vse, ki so covid že preboleli, je smiselno cepljenje s samo enim odmerkom, saj prebolelost deluje kot prvi odmerek, pravi Beovićeva.

Ta hip je v Sloveniji na voljo 49.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju pa prihajajo nove pošiljke, zato bo besedah Beovićeve ni strahu za vse, ki potrebujejo drugi odmerek. Če bi se izkazalo, da bi cepiva ene vrste zmanjkalo, bi izjemoma lahko za drugi odmerek uporabili drugo vrsto cepiva. Sicer pa sama s podrobnostmi odločitve EU, da prekine sodelovanje z AstraZeneco, ni seznanjena.

Zaradi slabih izkušenj z dobavo cepiv AstraZeneca se je EU že usmerila v cepivo Pfizer, prihajajo pa nova beljakovinska cepiva, ki so prav tako učinkovita. Pričakuje se, da bodo v EU registrirali tudi rusko cepivo sputnik V, ki se uporablja v enem odmerku.

Izraelske izkušnje kažejo, da je 50-odstotna precepljenost že zelo dobra, a cilj povsod je kolektivna precepljenost, kar bo omogočalo sprostitev ukrepov. Beovićeva je poudarila, da se pozitivni učinki cepljenja v Sloveniji že vidijo, predvsem med starejšo populacijo.
 

Še naprej bo šlo le z naročanjem


Da bi v bližnji prihodnosti cepljenje potekalo nenapovedano, torej recimo ob obisku zdravnika, je malo verjetno, saj je treba cepivo prej naročiti, dobaviti in seveda tudi ustrezno hraniti.

Kot je Beovićevi znano, potekajo nekakšni dogovori, da bi vsaj del proizvodnje cepiv lahko potekal tudi v Sloveniji, a podrobnosti ne pozna. Se ji pa zdi to prednost za Slovenijo.

Pritisk covidnih bolnikov na bolnišnice se zmanjšuje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pritisk covidnih bolnikov na bolnišnice se zmanjšuje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V času drugega vala lani jeseni je ministrstvo za zdravje, kot je pojasnil sekretar Franc Vindišar, vzpostavilo aplikacijo za spremljanje vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov. Kot dobrodošlo orodje, ki jim pri koordinaciji dela še danes zelo koristi, so se izkazale napovedi Instituta Jožef Štefan.

Veseli ga, da jim je tudi v času največjega pritiska na bolnišnice uspelo vsem bolnikom nuditi največjo možno oskrbo. Stanje v bolnišnicah je zdaj znosno.

Zaradi covida-19 so še vedno drugi bolnišnični programi okrnjeni, predvsem odpadajo operacije.

Vindišar je izpostavil obremenitve zdravstvenih delavcev, predvsem na covidnih oddelkih, a je težko tudi drugje, saj je treba upoštevati vse previdnostne ukrepe in stalno uporabljati zaščitno opremo. Veselita ga solidarnost in pomoč med bolnišnicami.

»Ko bo covid premagan, se bomo s ponosom ozirali na naš javni zdravstveni sitem,« je prepričan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine