Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Verjetnost za nastanek ekstremnih vročinskih valov vse večja

Uresničujejo se opozorila klimatologov, da bo vročinskih valov vse več in da bodo vse hujša.
Foto Bertrand Guay Afp
Foto Bertrand Guay Afp
S. S.
3. 8. 2019 | 17:47
3. 8. 2019 | 17:49
2:00
Verjetnost za nastanek ekstremnega vročinskega vala, ki smo ga bili v Evropi priča prejšnji teden, je bila povečana zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzročajo človeške dejavnosti. V Franciji in na Nizozemskem, kjer so se temperature povzpele nad 40 stopinj Celzija, se je verjetnost za nastanek takšnega vročinskega vala zaradi podnebnih sprememb povečala za desetkrat, morda celo za stokrat, v primerjavi z verjetnostjo pred sto leti.

Tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji so za pet- do desetkrat povečane možnosti za nastanek takega vala. Ne le to, vročina je tudi bolj ekstremna, in sicer temperature so za 1,5 do tri stopinje višje kot v scenariju, ki so ga modeli predvideli, če ne bi bilo podnebnih sprememb.

Ugotovitve so plod hitre analize podatkov skupine World Weather Attribution. Dejstvo je, da so vročinski valovi stalnica poletnega vremena v Evropi, a zaradi podnebnih sprememb so in bodo ti pogostejši in hujši. Skupina je analizirala vročinske valove od leta 2010, med temi tudi letošnjega junijskega. Ugotovila je, da je vsak postal bolj verjeten in bolj vroč zaradi podnebnih sprememb.

Foto Social Media Caspar Haarloev Via Reuters
Foto Social Media Caspar Haarloev Via Reuters


Vročina je pri nas in okolici popustila, se pa je vročinski val preselil nad Grenlandijo, kjer opažajo pospešeno taljenje ledene plošče. Znamenja taljenja so opazili že na okoli 56,5 odstotka ledu.  

Tako dere voda, ko je na Grenlandiji 22 stopinj. 



Foto Social Media Caspar Haarloev Via Reuters
Foto Social Media Caspar Haarloev Via Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine