Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Strategijo prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam bi dobili čez dve leti

Po obdobju nesistemskih ukrepov je ministrstvo začelo sistemsko spremljati prilagajanje in blaženje.
Lani je ministrstvo začelo prenavljati strategijo prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam. Prva in edina strategija je bila napisana leta 2008. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Lani je ministrstvo začelo prenavljati strategijo prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam. Prva in edina strategija je bila napisana leta 2008. FOTO: Voranc Vogel/Delo
30. 8. 2023 | 08:45
30. 8. 2023 | 08:50
7:25

V nadaljevanju preberite: 

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe v zadnjem desetletju ni potekalo sistematično, zato ujme izdajajo vse višji račun, ki vpliva tudi na samopreskrbo s hrano. Na ministrstvu za kmetijstvo obljubljajo, da bo od zdaj drugače. Pripravljajo prenovljeno strategijo prilagajanja, sistematično naj bi se lotili tudi blaženja.

Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra je bilo slišati, da ministrstvo spet razmišlja o rajonizaciji kmetijskih zemljišč, kar bi prineslo temeljitejši razmislek o tem, na katerih območjih je smiselno sejati koruzo in druge kmetijske rastline, ki potrebujejo več vode.

Kmete pa bo treba spodbuditi k uvedbi ukrepov za prilagoditev in zaščito kmetijske pridelave. Pri večini teh zelo zaostajamo. Z namakalnimi sistemi je opremljenih 6000 hektarov oziroma manj kot dva odstotka kmetijskih zemljišč. S protitočnimi mrežami je zaščitenih okoli 1500 hektarov intenzivnih sadovnjakov, s sistemi oroševanja komaj 230 hektarov sadovnjakov. Rastlinjaki so na slabih 170 hektarih površin, le približno tretjina kmetov pa ima svojo proizvodnjo zavarovano pred vremenskimi ekstremi.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine