Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Skaza najuspešneje doslej, z 1,4 milijona evrov dobička

Usmeritev v krožno gospodarstvo je prinesla tudi umik iz avtomobilske industrije.
Solastnica podjetja Skaza Tanja Skaza se bo prihodnje leto umaknila kot direktorica. FOTO: Skaza
Solastnica podjetja Skaza Tanja Skaza se bo prihodnje leto umaknila kot direktorica. FOTO: Skaza
9. 1. 2019 | 12:20
9. 1. 2019 | 15:06
3:19
Velenjsko družinsko podjetja Skaza je lani prvič v nekaj manj kot 42-letni zgodovini v poslovanju preseglo 40 milijonov evrov prihodkov, dobiček pred davki pa je dosegel 1,4 mio evrov. Za naložbe so namenili skoraj 1,1 milijona evrov. Londonska borza je ob tem Skazo izbrala za eno izmed 1000 podjetij, ki najbolj navdihujejo Evropo. Tudi letos bodo za naložbe namenili 1,2 milijona evrov.

Solastnica Tanja Skaza je povedala, da zdaj verjamejo v svojo zgodbo, imajo pravo rešitev za zamenjavo plastike za enkratno uporabo. To potrjujejo tudi najkakovostnejše prošnje za zaposlitev doslej. Osnova novodobne organizacije je po njenih besedah to, da šteje vsak zaposleni in njegovo mnenje. Tako so po besedah Mirele Kurt, direktorice prodaje, prodajo izdelkov lastne blagovne znamke v primerjavi z letom 2017 dvignili za 70 odstotkov, pridobili so tudi 18 novih poslovnih kupcev iz Švice, Finske, Francije in Japonske. Ključni trgi so skandinavske države, kjer se kupci najbolje odzivajo na do okolja prijazne rešitve, Avstrija, Nemčija, Velika Britanija, Francija in Švica.

Tanja Skaza je oblikovala novodobno organizacijo, kjer vsak šteje. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Tanja Skaza je oblikovala novodobno organizacijo, kjer vsak šteje. FOTO: Borut Tavčar/Delo


Pohištvo in elektronika


Dobrih 90 odstotkov poslovanja še vedno predstavljajo posli za mednarodne partnerje s področja elektronike, pohištvene industrije in izdelkov za dom, a ima podjetje Skaza pri vseh status razvojnega dobavitelja. Izdelke Skaze prodajajo ali pa so sestavni del izdelkov, ki so na voljo kupcem v več kot 50 državah sveta. Iz avtomobilske industrije so se umaknili, ker se to ne sklada z vrednotami podjetja. Kljub temu za letos pravijo, da ne bi bilo nič nenavadnega, če bi imeli 50 milijonov evrov prihodkov.

Sodijo med tista podjetja, ki je klasično plastiko iz nafte med prvimi zamenjalo za surovine, ki temeljijo na naravnih virih, kot je, denimo, sladkorni trs. Vključeni so v več evropskih projektov v povezavi z recikliranjem plastike in dodajanjem naravnih vlaken. Pri vsem je pomembno tudi to, da uporabljajo elektriko iz obnovljivih virov in povečujejo učinkovitost. Tako in s trdnim partnerstvom z logistično družbo Schenker prihranijo tudi pri materialih, lani kar za 800.000 evrov, letos pa načrtujejo 600.000 evrov prihranka.

...
...


Lončki za kavo in nagrade


Zaposleni v podjetju, skupaj jih je 368, bodo 30. januarja lončke za kavo za enkratno uporabo iz kavnih avtomatov, zmenjali za Skazine ekološke lončke za večkratno uporabo. Na sejmu Ambiente v Frankfurtu pa bodo Skazin izdelek Bokashi Organko 2 za komostiranje organskih odpadkov uvrstili v posebno kategorijo letošnjih zvezd Solutions, ki jih odlikuje inovativnost in kreativnost, ki uporabnikom rešujejo vsakdanje izzive.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine