Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Nevihte se širijo po državi, ponekod klesti toča

Arso je izdal opozorilo o dolgotrajnih in močnih nalivih, ki bodo v noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan predvsem na jugovzhodu Slovenije.
Zreško Pohorje. FOTO: K. S. 
Zreško Pohorje. FOTO: K. S. 
Be. B., M. B., STA
18. 8. 2024 | 07:43
18. 8. 2024 | 16:38
4:50

Po približno desetih dneh vročinskega vala, visokih temperatur in toplotnih obremenitev, danes prihaja ohladitev. Po napovedih Arsa je danes jasno s spremenljivo oblačnostjo. Krajevne plohe in nevihte so bile po napovedih na vzhodu že zjutraj, čez dan pa bodo postopno zajele večji del Slovenije in se nadaljevale tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 32 stopinj Celzija.

Večina izračunov meteoroloških modelov kaže, da bo v ponedeljek na jugu in jugovzhodu države padlo do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter, po nekaterih izračunih pa celo več kot 200 litrov.

Drugod po Sloveniji bodo količine po ocenah bistveno manjše. Večinoma bo padlo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi možnosti neviht pa lokalno lahko več.

Krajevne plohe in nevihte so že danes najprej zajele Primorsko, Notranjsko in dele osrednje Slovenije, pozneje pa so se premaknile bolj na severovzhodni del države. V Breginju je padlo skoraj 22 litrov dežja na kvadratni meter, v Litiji okoli 21 litrov, v Velenju pa 24 litrov, je popoldne na omrežju X objavila Agencija RS za okolje (Arso). Nevihte so popoldne že dosegle tudi sverovzhodni del Slovenije, na Pohorju in ponekod drugod je klestila toča. 

Danes bo v krajih zahodno od nas in na območju Alp spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. V krajih južno in vzhodno od nas bo večji del dneva še sončno in vroče, navaja Arso.

Še vedno pa je za Primorsko razglašena visoka požarna ogroženost.

Nevihtno dogajanje se bo po napovedih nadaljevalo v noč na ponedeljek. Ob močnejših nevihtah lahko hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, lahko pride tudi do poplavljanja padavinske vode. Po nevihtah so se v precejšnjem delu države temperature po avgustovskem vročinskem valu spustile pod 30 stopinj Celzija, vročina vztraja še ponekod na vzhodu, severovzhodu in jugovzhodu ter na Primorskem in Obali.

Jutri bo večinoma oblačno in deževno, sprva bodo vmes tudi nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Osvežilo se bo, ob severnem Jadranu bo zapihala burja. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

V sredo bo spet topleje

V torek dopoldne bo pretežno oblačno, predvsem v južni in osrednji Sloveniji bo še deževalo. Popoldne se bo delno razjasnilo. V sredo bo sončno in spet topleje. Pričakuje se temperature okoli 30 stopinj Celzija.

Dva vročinska vala

Letošnje poletje  je doslej prineslo dva izrazita vročinska vala, prvega v juliju (večinoma med 8. in 19. julijem) ter sedanjega, ki se je na Primorskem začel že na začetku meseca, v večini krajev pa od 9. avgusta naprej in se bliža koncu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine