Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Zaradi možnosti močnejših neviht za zahod Slovenije izdali oranžno opozorilo

Proti večeru so nevihte zajele večji del Slovenije.
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
7. 8. 2024 | 17:45
7. 8. 2024 | 21:17
4:49

Agencija RS za okolje (Arso) je za zahodni del države izdala oranžno vremensko opozorilo, za druge dele Slovenije pa rumeno opozorilo. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo namreč zvečer in prvi polovici noči možne močnejše nevihte. Predvsem ob morju pa bodo nevihte spremljali močni sunki vetra zahodne do severne smeri. V okolici Ljubljane je nastala nevihta, radarski odboji kažejo na možnost toče in močnih nalivov. Nevihta se počasi premika proti severovzhodu, so sporočili z Arsa. 

Danes in v četrtek bo v višinah od zahoda nad območje Slovenije pritekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen atlantski zrak. Ozračje bo postalo nestabilno, zato bodo predvsem v popoldanskem in večernem času nastajale krajevne nevihte. Ozračje bo najbolj pregreto nad Padsko nižino, zato bo pri nas največji potencial za močnejše nevihte predvsem v bližini meje z Italijo, tudi na slovenski obali, so na Arsu zapisali na Facebooku.

Prva večja nevihta bo severozahod države najverjetneje dosegla okoli 19. ure, druga pa predvsem Primorsko. Močnejše sunke vetra zahodne in severne smeri v Slovenski Istri pričakujejo po 21. uri, so opozorili na Upravi za zaščito in reševanje.

Arso na spletni strani opozarja, da so na zahodu države možni močnejši lokalni nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, udari strel pa lahko zanetijo požare.

Ob močnejših nevihtah bodo prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo možen v več delih države, bolj verjeten pa v Severni in Zahodni Sloveniji, vključno s Slovensko Istro.

Zvečer bodo nevihte zajele večji del Slovenije, nekatere bodo tudi močnejše.

V drugi polovici noči na četrtek se bo ozračje umirilo. Do jutra se bo od zahoda zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, v alpskih dolinah okoli 13 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arso.

V četrtek bo sprva pretežno jasno. Popoldne in zvečer bo več spremenljive oblačnosti, v notranjosti bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30, na Primorskem do 34 stopinj Celzija.

Na severu Italije neurja sprožila več zemeljskih plazov

Na severu Italije so popoldne divjala neurja z obilnim dežjem in močnim vetrom. V Torinu je padala toča. Po močnem deževju se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi katerih je zaprtih več cest v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) in Benečiji (Venetu), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Promet je bil zaradi zemeljskih plazov med drugim prekinjen med krajema San Pietro di Cadore v Benečiji in Sappada v FJK, poročajo tamkajšnji mediji. Gasilci odstranjujejo posledice neurij.

V Torinu je popoldne padala toča, nekaj ulic v središču mesta pa je bilo poplavljenih. Na severu Torina je bila prekinjena oskrba z električno energijo. Iz Milana poročajo o več podrtih drevesih, ki so med drugim poškodovala več avtomobilov.

V kraju Reggio Emilia severozahodno od Bologne pa je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa divjal tornado, ki je s seboj nosil različne predmete, tudi stole, mize in kolesa.

V petek in soboto pretežno jasno in vroče

Nad severozahodno Evropo je ciklonsko območje, drugod pa vztraja šibko območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta se vije od Skandinavskega polotoka do zahodne Evrope in bo zvečer dosegla zahodne Alpe. Z vetrom zahodnih smeri v višinah k nam doteka postopno bolj vlažen zrak.

V sosednjih pokrajinah bodo zvečer in v prvem delu noči na četrtek krajevne plohe in nevihte nastajale predvsem v sosednjih pokrajinah Avstrije in Italije. V četrtek bo pretežno jasno. Sredi dneva in popoldne bo predvsem v Alpah več spremenljive oblačnosti, nastale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo zvečer zajele tudi nekatere kraje vzhodno od nas. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine