Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Nature 2000 ni preveč, ampak je ne znamo upravljati

Za položaj kmetov ni kriva zelena agenda, ampak neučinkovit sistem, ki ni kos sedanjim izzivom, tudi prilagajanju na podnebne spremembe.
Na zavarovanih in vodovarstvenih območjih bi morali razmisliti, kakšno kmetijsko proizvodnjo želimo podpirati. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na zavarovanih in vodovarstvenih območjih bi morali razmisliti, kakšno kmetijsko proizvodnjo želimo podpirati. FOTO: Jure Eržen/Delo
12. 5. 2023 | 05:00
12. 5. 2023 | 07:15
12:24

V nadaljevanju preberite:

Poslanci državnega zbora bodo na današnji izredni seji, ki jo je zahtevala SDS, obravnavali predlog priporočil »za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta«. V največji opozicijski stranki se kmetom udinjajo z enakimi zahtevami, kot so jih ti postavili na protestih. V ospredju je zmanjševanje obsega Nature 2000. Nasprotovanje ukrepom za boljše varstvo narave v kmetijstvu pa je kratkovidno. Ogroža prav tisti temelj, prehransko varnost, ki jo poudarjajo samooklicani zagovorniki kmetov.

»V Sloveniji imamo navado kriviti Naturo 2000 vsakič, ko odpove smotrno prostorsko načrtovanje in usklajevanje med različnimi sektorji,« pravi raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Tanja Šumrada. A težava po njenih besedah ni, da je Nature 2000 preveč ali premalo, temveč da je še vedno ne znamo dobro upravljati, kaj šele izkoristiti njene prednosti za gospodarski razvoj. Preberite tudi, kakšne rešitve za slovensko kmetijstvo vidi ekološki kmet Marko Slavič, in na opozorila okoljskega znanstvenika Žige Maleka, da je nasprotovanje okoljskim zahtevam del širšega dogajanja v EU.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine