Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Na severu in vzhodu Evrope sibirski mraz, ohladitev se obeta tudi Sloveniji

Čeprav se Sloveniji bliža hladna fronta, so strahovi pred arktičnimi temperaturami odveč.
Na Švedskem so tovornjaki in avtomobili zaradi snega in mraza obstali ujeti na cesti. FOTO: TT News Agency Via Reuters
Na Švedskem so tovornjaki in avtomobili zaradi snega in mraza obstali ujeti na cesti. FOTO: TT News Agency Via Reuters
M. B.
4. 1. 2024 | 16:10
5. 1. 2024 | 15:13
2:53

Medtem ko imamo nad Slovenijo za zdaj še pomladne temperature, so na severovzhodu Evrope najnižje v zadnjih letih. Sibirski mraz povzroča težave v Rusiji in Skandinaviji. Čeprav se Sloveniji bližajo hladna fronta in z njo ohladitve, so strahovi pred arktičnimi temperaturami odveč.

Najhladneje je na vzhodu Rusije, zlasti v delih Jakutije in Čukotke, kjer v drugi polovici tedna napovedujejo temperature okoli –40 °C, lahko pa bi padle celo do –50 °C. Še dodatne ohladitve pričakujejo tudi na zahodu Rusije, kjer so v Moskvi in Sankt Peterburgu zaradi temperatur okoli –30 °C že razglasili oranžni alarm. 

Izreden mraz pesti tudi skandinavske države, kjer je zaradi nizkih temperatur, ki so ponekod že več dni zapored padle pod –40 °C, in snežnih metežev oviran promet, več šol pa je začasno zaprlo svoja vrata. V kraju Kvikkjokk-Årrenjarka na švedskem Laponskem se je živo srebro spustilo na –43,6 °C, kar je najnižja zabeležena januarska temperatura na Švedskem v zadnjega četrt stoletja, je poročala švedska tiskovna agencija TT

Reka Moskva je zamrznila. FOTO: Vera Savina/AFP
Reka Moskva je zamrznila. FOTO: Vera Savina/AFP

Jug Švedske je medtem prizadel snežni metež, zaradi katerega so ceste ponekod začasno neprevozne, reševalci in vojska so v četrtek zjutraj še vedno reševali ljudi, ujete v okoli tisoč avtomobilih, ki so ponoči obtičali v snežnem metežu. Nekateri so bili v avtomobilih ujeti tudi dvajset ur.

V srednji Evropi težave zaradi dežja

Medtem v srednji in zahodni Evropi vlada za ta letni čas nenavadno toplo in mokro vreme, preglavice, ponekod celo smrti pa povzročajo neurja in poplave. Tudi nebo nad Slovenijo se bo v soboto pooblačilo, dež lahko pričakujemo po vsej državi, je napovedala Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso).

Pozno v soboto se bo začelo ohlajati, meja sneženja se bo zvečer in v noči na nedeljo začela spuščati. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V nedeljo bodo padavine oslabele in ponehale, temperature pa bodo v večini države pod ničlo najverjetneje padle šele v ponedeljek. Še nekaj stopinj hladneje bi lahko bilo v nočeh prihodnjega tedna, vendar za zdaj kaže, da se nam sibirskega mraza ni treba bati. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine